Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberkaka med mörk choklad
En smakrik kaka med rabarber. Första gången vi gjorde denna rabarberkaka tänkte vi att den skulle bli lite vuxen i smaken med kardemumma och mörk choklad, så att vi vuxna skulle få den för oss själva. Men så var det inte! Barnen älskade kakan från första stund och vill gärna avnjuta den med vaniljsås.
Ingredienser till en liten form ca 20 x25 cm
- 75 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk stött kardemumma
- 2 dl mjöl
- 40 gr mörk choklad
- 1 dl rabarber
- 1 nypa salt
- ev vaniljsås eller glass
- florsocker till servering
Gör så här: Hacka rabarber och choklad i små bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, kardemumma, mjöl, bakpulver och salt i kastrullen med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform med löstagbara kanter eller i en annan form i samma storlek. Strö över rabarber och chokladbitar jämnt över smeten. Man kan trycka ner bitarna lite i smeten. Grädda i 175 gr i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
Denna rabarberkaka är god som den är, men man kan servera den med lite vaniljsås eller en klick glass. Sikta över lite florsocker så ser kakan extra aptitlig ut.
Annat gott med rabarber: Rabarberkaka med mandelmassa, rabarbersaft med citron, smörstekt rabarber med havretäcke och sylt med jordgubb och rabarber.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Ta frön från jätteeternellerVi älskar jätteeterneller och ser till att ta frön från dem varje år. De senaste tre åren har vi faktiskt varit helt självförsörjande på frön från jätteeterneller. Den färg som attraherat oss mest… Läs mer: Ta frön från jätteeterneller
- Egna krossade tomater i ugnenAtt göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är… Läs mer: Egna krossade tomater i ugnen
- Farbror grön plockar svamp- KarljohanJag fann ett gäng karljohan (Boletus edulis) eller stensopp som den också kallas. Det var en hel armé, släkt eller klan av svampar. Det finns en inre girighet när man plockar svamp som… Läs mer: Farbror grön plockar svamp- Karljohan
- Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlökHar du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser… Läs mer: Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök
- Egen äppelcidervinäger – grundenTack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta… Läs mer: Egen äppelcidervinäger – grunden
- Torka blommor i kattsand!Det går alldeles utmärkt att torka blommor i kattsand för att göra eterneller av dem. Det är verkligen smått fantastiskt att man kan bevara sina blommor på det här enkla sättet, att det… Läs mer: Torka blommor i kattsand!
- Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlarenVisst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel, men det är kanske inte det snyggaste! Om man vill vara lite… Läs mer: Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlaren
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Rabarberkaka med mörk choklad”
Tack för receptet, blir dagens 😍. Hälsningar Kerstin Borg
Blev inte alls som jag trodde. Torr och kompakt. 1,5 cm hög. Gjorde precis som det stod. Vad gjorde jag för fel???
Konstigt! Hos oss blir den låg, men absolut inte torr. Mer åt de kladdiga hållet.
Vilken storlek på form ska det vara? Det är ju trist om man tar en för stor form: kakan blir låg och kanske även torr, som ngn annan hade råkat ur för? Ni har en rektangulär form på bilden. Ungefär vilka mått har den?
Formen är ganska liten ca 25×20 cm.
Lämna ett svar