Din varukorg är för närvarande tom!
Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?
Snart tittar rabarbern upp på allvar och inte långt efter det börjar rabarberblommorna att krypa fram. Frågan många då ställer sig är om man ska låta blommorna växa upp eller om man ska kapa dem. Hur man gör beror på vad man vill ha för resultat, man kan både kapa och att låta bli att kapa eller kan man göra på båda sätten samtidigt?
Det är en högst relevant fråga att ställa sig när rabarbern tittar upp, ska man kapa blommorna eller inte. Man kan göra på två eller varför inte tre sätt? Vill man att rabarbern ska satsa på blommor, som sedan bildar frö för att i framtiden vinterså rabarber och göra nya plantor, då kan man låta stänglarna växa. Vill man skörda så mycket som möjligt från en planta är det bäst att kapa blommorna, så att kraften läggs på bladen och därmed stänglarna istället för på blommorna. Eller så låter man blomman blomma och pryda platsen med sin skönhet och nöjer sig med de stjälkar man skördat. Man kan ju också, om man har flera plantor, låta några bilda blommor och kapa blommorna på några plantor.
Kapa och inte kapa
Oftast har man ju faktiskt flera rabarberplantor så att man kan göra på flera sätt, det beror ju på vad man vill med rabarbern och hur mycket skörd du vill ha. Oavsett vad du gör så måste jag verkligen slå ett slag för guldvatten, kiss utspätt med 7 – 12 delar vatten. Rabarberplantor blir sagolikt bra och smått gigantiska efter ett par år med kissvattning, vattna med detta ofta från att de tittar upp fram tills att de vissnar ner.
Genom att ge dem detta ”rabarberlivselixir” under hela sommaren kan man också få en lika stor skörd i augusti – september som den skörden man brukar få i april – juni. Det är ju också kutym att man är generös, att man ger tillbaka något när man tar något. I det hör fallet blir något du måste bli av med till något riktigt bra till rabarbern. Får du mer kiss än du behöver, vilket kanske inte är helt osannolikt, kan du även vattna andra växter med guldvatten.
Sticklingsföröka
Glöm för allt i världen inte att sticklingsföröka rabarber om du har några plantor som breder ut sig och du vill ha flera plantor. Att sticklingsföröka rabarber kanske det lättaste sättet att föröka rabarber på.
Läs mer om sticklingsförökning: Rabarber – Rotsticklingar så här gör du, Rabarbern tar sig
Kakrecept: Saftig rabarberkaka med smak av citron Lemonadrecept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck Kakrecept: Rabarberkaka med mörk choklad
Ett misslyckat försök
Ett år när jag kapade alla Rabarberblommor när de fortfarande var i knoppstadiet tyckte jag att de såg så frodigt aptitliga ut. Jag bestämde mig för att marinera dem i Japansk soja och steka dem hastigt till en nudelrätt. Ingen gillade dessa, inte ens jag! Det var ett bottennapp! Men man måste våga att testa ibland, för gör man inte det så får man ju aldrig reda på hur det fungerar. Däremot är recepten ovanför på bilderna fantastiskt goda och klickar du på den rödmarkerade texten i respektive bild så kommer du till receptet direkt.
Blommorna följer med in
Om och när man kapar så är ju helt klart den givna platsen för rabarberblommor i en vas med kallt vatten. PÅ vårt köksbord eller i ett fönster skänker de visuell njutning i flera dagar. Dessutom påminner de mig om att det är omväxlingsvis dags att skörda och att samla guldvatten till mina rabarber. Vad och hur du än gör, lycka till.
Underbara recept med rabarber: Rabarberkaka med mörk choklad, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Läskande rabarberglass till heta sommardagar, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert, Sagolik sylt med jordgubbar, rabarber och vanilj, Rabarberkaka med mandelmassa
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
8 svar till ”Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?”
Tar man bort hela stängeln där blommorna sitter, ända nere vid marken eller ska man lämna en bit? Har hört att rabarber kan ruttna om man skär av de ihåliga blomstänglarna.
Vi gör på båda sätten.
Pollinatörerna gillar rabarberblommorna! Det tycker jag är ett gott skäl att inte ta bort alla.
Ja så ken det vara 🙂
/ Johannes
Jag brukade täcka rabatter med lönnlöv på hösten. Ett år fick jag för mig att täcka de nervissnade rabarberna också. Det gillade de tydligen inte, för de kom aldrig upp igen
Ojdå, vi gjorde misstaget med att täcka vitlöken med lönnlöv. De orkade inte ta sig igenom löven.
Kan man ens äta blommorna? Bladen är ju giftiga??
Vi vet inte, vi gör det inte. Men stjälken till blommorna är goda att knapra på.
Lämna ett svar