Din varukorg är för närvarande tom!
Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet

Det var inte förrän vi blev Farbror Grön vi fick gigantiskt stora skördar. Som mest odlade vi i fem olika odlingar. Låter det galet? Det var galet och det var galet kul! Men till syvende och sist behöver man ta hand om sig och inte bara jobba hela tiden. Så med tiden har vi minskat ner på antal platser att odla på. Den här artikeln är en rapport, ett minne från tiden när vi odlade överallt.
Att bo i lägenhet är kanske inte den mest optimala platsen för stora skördar av olika slags grönsaker. Men vi som ändå gör det får det att fungera ganska bra. Men då krävs det att man är flexibel med hemmets utseende och upparbetar olika slags idéer och planer med skördarna, inte minst hur man förädlar grödorna. Det gäller också att veta hur olika grödor ska lagras. Att vitlök trivs bäst i en temperatur på 27 grader ( då håller de i ca 1 år), att morötter gärna vill ligga i kylen, att savoykålen helst vill stå kvar ute där man odlat den och att chili och tomat mår bäst i rumstemperatur.
Läs mer om att skörda lagra och laga: Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar, Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden, Visst skördar du smart och länge? 9 grönsaker som producerar mer efter skörd, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation
Egentligen finns det väl ingen bostad, hus som lägenhet, som är optimal för att lagra hundratals kilo grönsaker. Man ska väl helst ha jordkällare, kallvind och en källare med massor av hyllor? Nja det går faktiskt ganska bra ändå, vi har inga av de utrymmena och får till det ganska bra. Tomater lagrar vi inomhus på fat och tallrikar, i backar och lådor. Det är viktigt att de ligger på något som skyddar underlaget då några nästan alltid ruttnar. Eftersom vi i huvudsak gör egen tomatsås på de flesta tomater är det också en bra ruljans på de mogna tomaterna. Det vore olidligt om vi inte successivt blev av med dem, då skulle vi drunkna i mogna tomater som ganska snabbt skulle bli dåliga. Klicka HÄR för att komma till vårt inlägg om krossade tomater.
Icke odlande människor
När jag berättar för ickeodlande människor att det inte alltid är så lätt att veta vad man ska göra med skörden och att jag föreläser om detta tema då och då ”Vad gör vi med skörden”, så kan de skratta till lite och tycka att det låter lite märkligt. Det är inte konstigt att en oinvigd människa tycker att det låter konstigt. Mycket i dagens samhälle är ganska exakt och med en tydlig början och slut, men odling är oftast inte det.
Man vet ju inte från år till år vad man kommer kunna skörda och helt plötsligt kan man stå där med en gröda i överflöd och känna panik. Jag vill inte påstå att jag på grund av mina 26 odlingsår kan styra skördarna till 100% men jag har märkt att jag under de senaste 10 åren kunnat, tack varje min odlingserfarenhet, se vart det barkar redan innan något händer. Det gäller både skördar, skadedjur och olika slags insatser som behöver göras under odlingssäsongen. Det ger mig en enorm trygghet i mitt odlande att kunna se odlandet mer tydligt idag och att inte vara så nervös över att misslyckas som jag var när jag var yngre. Hoppas att detta kan inge hopp till er som är nya i odlandets konst, hav förtröstan, oron byts ut till aktiv problemlösning efter några års odlande och genom detta kommer ni kunna se mer av världen. Det blir alltså bättre med tiden!

Nu mognar våra sista 20 kg tomater som lagras i vår lägenhet. Redan nu har vi pratat om att vi kommer känna saknad över egna tomater när de är borta. Hur lyxigt är det inte att kunna gå till bokhyllan och hämta ett par smakrika egenodlade/ härodlade tomater och slänga ihop en sås på nolltid. Men det är ju så det är med odlandet! Man lever månad för månad med olika grödor och det är ganska vackert i dagens konsumtionssamhälle att allt inte alltid finns tillgängligt. Det gör livet mer levande!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet”
[…] Vad gör vi med skörden?: Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet […]
Lämna ett svar