Solrosor – kan inte leva utan dem

Solros Farbror Grön

 

Jag kan inte se mig mätt på solrosor och jag älskar dem i all dess färger, former och storlekar. Det var någon gång på 19090-talet jag första gången fick för mig att köpa frön till bronsfärgade solrosor och där blev jag fast. Jag hade en önskan att de skulle kanta in ett potatisland och jag lyckades på första försöket! Jag kände mig så otroligt lycklig där och då. Att jag lyckades odla fram så vackra blommor och att de nästan var 2 m höga.  Så majestätiskt det kändes! Sedan dess har solrosor ramat in mina odlingar var jag än odlat. Jag gillar att ha dem bland blommor och bland grönsaker, i skogsträdgården och i staden,  på takfarmen, prästgatan och på Nordanbyäng.

Fröpåsar Nelson Impecta Farbror GrönHär till höger kan ni se några av de sorter jag odlat i år. Jag förkultiverar solrosorna i maj i kallväxthuset i tillsammansodlingen och jag gör ingen omplantering mellan sådd och utplantering, de hamnar direkt på dess växtplats när de är mellan 10 – 20 cm långa. Oftast använder jag pluggboxar med ganska stora hål i och sätter mellan 2 – 4 frön i varje hål. Det spar både tid och plats att så flera frön i samma hål och det är också snyggare, mer effektfullt att sätta ut solrosplantor i mindre grupper. Dessutom så stöder de varandra ifall de skulle vara gängliga, om man behöver binda upp dem så stöder i så fall en stödpinne flera plantor samtidigt, eftersom de står så nära varandra. Kika gärna på bilderna här nedanför, på årets underbara solrosor. Jag har inga exakta namn på sorterna i det här inlägget, påsarna är redan kastade men om du vill ha samma sorter som jag odlat är det bara att köpa på sig alla de sorter som finns hos de Svenska fröfirmorna, de är där jag handlat alla mina frön till årets solrosor och jag köpte allt. Och du! Städa inte bort de vissna fröstänglarna, fåglarna gillar att sitta på dem och dessutom är de väldigt vackra. En annan sak som är superbra med att städa bort solrosstänglarna på vårkanten istället för på hösten är att rötterna är mycket lättare att slita loss.

Bronsfärgad solros Farbror Grön

 

Om det var något ställe i år där solrosorna lyste i all sin prakt så var det på Nordanbyängs trädgård. Det var där jag planterade de mörkaste solrosorna i början av juni.

Brandgul solros Farbror Grön

 

Det är svårt att ha några favoriter bland de röda solrosorna, den ena är vackrare än den andra.

Överblommad solros Farbror Grön

 

De här dvärgsolrosorna med rejäla fullstora huvuden men bara en kropp som är ca 40 – 50 cm hög är riktigt effektfulla i en pallkrage på takfarmen och så har fåglarna lite härlig mat.

Små gula solrosor Farbror Grön

 

De små solrosorna med många minihuvuden är också riktigt fina och ger ett prunkande uttryck till en sötpotatispallkrage. Dessa fungerar också att odla i större krukor och behållare.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *