Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar

Vi skördar paprikor gröna, ja till en början i alla fall. Det var faktiskt lite av en slump att vi upptäckte att vi kunde få minst dubbelt så stor skörd från våra paprikaplantor genom att skörda paprikafrukterna gröna. För när säsongens första gröna frukter försvinner producerar plantorna en ny omgång.

Utvecklandet av vårt odlande sker både medvetet, genom vår ( hittills) aldrig sinande nyfikenhet och experimentlusta, men även till stor del av slumpen och tillfälligheter. När vi först började skörda gröna paprikor från våra plantor var tanken inte att vi skulle få större skördar. Målet var att njuta dem som pimentos de padron. Ni vet de där gudomligt goda gröna svaga chilisarna som man kan beställa på tapasrestauranger. Dessvärre blir dessa padronchilisar alltid så förbenat starka när man odlar dem själv, en svag och nio starka ungefär. Efter några år tröttnade jag på att det bara var jag som med nöd och näppe kunde njuta av dessa gröna läckerheter. Jag ville att resten av familjen skulle kunna äta dem och jag hade tröttnat på att ha ont.

Spetspaprika istället för chili

Istället för att odla pimentos de padron fick det bli spetspaprikor istället som vi skördade gröna och stekte på samma sätt i olja och med salt. Redan första gången vi testade blev det fantastiskt bra och vi fick verkligen mersmak! Nu kunde hela familjen njuta utan att någon fick ont och det blev till en populär sidorätt till många måltider.

Hur vi skördar

Först började vi skörda medelstora och ganska stora gröna spetspaprikor. Ju mer vi åt av dessa paprikor desto mer ville vi skörda, ibland smet det med ganska små frukter. Det visade sig att de små frukterna, nästan som lillfingrar, blev otroligt delikata och nästan smälte i munnen. De ville vi ha mer av. Följande chilisäsong började vi skörda paprikorna när de var 5-7 centimeter långa. Det var då som vi upptäckte att vi kunde få minst dubbelt så stor skörd från våra paprikaplantor genom att skörda paprikafrukterna gröna. För när säsongens första gröna frukter försvinner producerar plantorna en ny omgång.

Paprikans olika färger

Olika paprikasorter kan ha olika mognadsfärger. Men alla startar som gröna eller väldigt ljusa och ibland som lila på ytan och sedan när de är mogna skiftar de om till röd, orange eller gul. De kan också bli vita, lila eller ljusgröna. Vilken slutgiltig färg paprikan får beror på sort. När vi skördar gröna paprikor, vanligen spetspaprikor, till våra ”pimentos de padron” är det alltså omogna frukter vi skördar. Omogna paprikor är härligt gröna i smaken med en liten besk ton.

Gröna läckerheter utan styrka!

Steka grön spetspaprika eller för den delen padron

Gör så här: Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stjälp i alla paprikor. Skaka, vänd eller rör om bland paprikorna hela tiden så att så många sidor som möjligt får stekyta utan att brännas vid. Se till att salta dem så att de får sälta på utsidan Saltet fastnar lättast efter att man stekt ett tag. När du anser att de varit lagom länge i din heta panna är det dags att stjälpa upp dem på ett fat. Ska ni inte äta dem precis direkt, använd gärna en skål med lock så att de har åtminstone lite värme kvar när ni stoppar dem i munnen.

Tips 1: Något som är extremt gott är att riva lite parmesan eller pecorinoost över dem precis innan servering.

Tips 2: Det är lätt hänt att hela små spetspaprikor smäller till i den heta pannan och stänker olja. Vill du undvika detta kan du skära ett snitt i varje paprika så pyser eventuellt inre ånga ut på ett mindre dramatiskt sätt.

Tips 3. Blir det många över som du inte vet vad du ska göra med ( har sällan hänt oss) passar dessa hastigt stekta läckerheter som fyllning på hemlagad pizza dagen efter.

Nya frukter stimuleras

När vi skördade paprikafrukterna gröna verkade det som att plantorna stimulerades att sätta nya frukter när vi snodde de som redan var på väg. Vi hade inte bara funnit en grymt bra ersättare för pimentos de padron, vi hade även skapat en skördeteknik som gav långt mer frukter än vad vi var vana vid.

Spetspaprikor tycker vi är mer behändiga, oavsett om du skördar dem gröna eller röda. De inte är lika stora och bumliga som traditionella paprikor. Fler och storleksmässigt mindre paprikor uppskattas verkligen hos oss än färre och stora, då sprider man lättare ut skörden genom att man plockar precis bara det man vill ha för stunden och låter resten sitta kvar. Detta slags skördande hamnar i kategorin ”skörda smart”.

Läs mer: om att skörda smart: Skörda smart och få mer skörd på samma planta, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Visst skördar du smart och länge?

Paprikor som är röda eller har annan mognadsfärg

Vill man ha röda, organgea, lila, vita, lila eller kanske ljusgröna paprikor, oavsett om det är stora sorter eller spetspaprikor så tar det ganska lång tid för paprikor att mogna. Tyvärr fungerar inte paprikor exakt som tomater, som kan plockas av mognadsstora och mogna till sin mognadsfärg i efterhand (med vissa kan det fungera om de suttit länge på plantorna). Det vi gör för att få mogna paprikor, är att när det närmar sig frost, tar vi in de plantor med flest gröna frukter i vår odlingskällare. Väl där under växtbelysning, vanliga lysrör med timer så att natten är ca 12 timmar, mognar de gröna frukterna successivt fram till mogna välsmakande frukter. Ofta kan vi skörda ända fram till jul. Helt fantastiskt! Har du ingen odlingskällare med belysning kan det även fungera i fönster med mycket ljusinsläpp.

Första gången

Första gången vi testade att eftermogna chili och paprikor var i Takfarmens odlingskällare. Vi kunde skörda otroligt många fler kilo. Tack vare belysningen som lyser 12 h per dygn blir de också väldigt smakfulla. Plantor som inte får så mycket sol på slutet av säsongen eller inte så mycket ljus inomhus utvecklar inte så mycket arom som mogna som om de fått ljus. Det finns en bieffekt med att ta in chili- och paprikaplantor och det är att man mer eller mindre alltid får med sig bladlöss.

Här kan ni läsa mer om löss och hur vi bekämpar dem: Bekämpa skadedjur med nyttodjur

Johannes Wätterbäck & Theres Lunden


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *