Din varukorg är för närvarande tom!
Takfarmen 8 års himmelskt odlande
Efter åtta års odlande bestämde vi oss för att lägga ner Takfarmen, inte för att vi var tvungna just nu eller för att vi inte älskar denna odling, utan för att ta hand om oss själva och inte ha för mycket igång. Takfarmen har varit sann odlarglädje sedan första plantan men tillslut tog orken slut.
Takfarmen vår sista säsong
Det var med blandade känslor vi bestämde oss, Christopher och jag, att avveckla vår takodling som vi kallar Takfarmen. Det är jättesvårt att fatta ett sådant beslut, men vi har ända sedan vi startade Takfarmen vetat att det är en tillfällig plats att odla på, då taket är gammalt och ”snart” ska renoveras. När vi satte våra första odlingsbehållare på taket fick vi mer eller mindre lovat att vi kunde odla där i troligtvis max 3 år, men det blev till syvende och sist i hela 8 år. Vilken bonus och vilket äventyr!
Det var Christopher som hittade Farbror Grön i en tidning och upptäckte att vi bodde i samma stad. Han frågade om vi ville odla med honom på ett tak. Vi tog en kaffe, gick upp och tittade och bestämde oss direkt att nu jäklar ska vi bli takodlare. Christopher har likt mig en låg historia av odlande bakom sig och hade dessutom redan en egen kolonilott.
Det kändes så rätt att starta upp odlingen med honom men även att hålla den borta från andra odlingsmänniskor, att det här var ett projekt där bara vi, två män över 190 cm skulle leka med det gröna tillsammans! Jag hade redan börjat stöta på olika slags problem när Theres och jag startat upp odlingar tillsammans med okända människor i urbana odlingar. Jag ville att fokus skulle ligga på odlandet och inte konflikthantering, och så blev det verkligen. Det blev 100 % odlande från början till slut! Ibland så att vi knappt hann med.
Odlingsuniversitet
På sätt och vis har Takfarmen varit lite av ett odlingsuniversitet. Få andra odlingsplatser har varit så gynnsamma med tanke på antalet soltimmar, läget och skydd från vind. Här har vi kunnat experimentera med olika slags jordar och gödsel och fått värdefulla insikter. Det är här vi lyckats få skörd av sådant vi förut trott varit omöjligt att odla i skandivaien så som bittergurka, Armenisk gurka, sockerrör och quinoa. Men det är inte bara exotiska växter som trivs här utan i princip allt vi har odlat! De sk ”vanliga grönsakerna” har mått riktigt bra och givit oss stora skördar, morötterna på taket har blivit exemplariska och rotsellerin och kålen helt magnifika. Uppemot 9kg rotselleri och ca 11 kg huvudkål har vi kunnat skörda per pallkrage. Snacka om att få ut mycket mat på en liten yta!
Energi
Men att odla på Takfarmen och i alla andra odlingar samtidigt blir för mycket även för odlingsnördar, bara takfarmen har tagit minst 2 h i tid varje dag för att vattna under mitten av juli till senare delen av augusti. Därtill behöver man lägga till ett par arbetsveckor i transport av material, ogräsrensning, pollinering, uppbindning och skördande. Nästa nivå tar jag inte ens upp, tiden att ta hand om skördarna!
Tillslut känner man att tidsutrymmet krymper och att man vill lägga mer tid på annat. Att ha så mycket igång samtidigt har gjort att man hela tiden gått från ett arbete till ett annat och det fungerar ett par år, men sedan märker man att man behöver mer dötid eller ställtid för att man verkligen ska kunna prestera med glädje. Och det är viktigt att glädjen är där, annars gör man inte det där lilla extra och då falnar viljan och uthålligheten naggas i kanten för att batterierna aldrig laddas fullt.
Stora skördar
Vi har lite snabbt räknat att vi på Takfarmen, en vanlig sommar, kunnat skörda ca: 150 – 300 kg tomater, 20 kilo kål, 15- 20 kg zucchini och pumpa, ca 25 – 35 kg gurka, ca 30 kg paprika och chili, sockerrör till 560 g trögflytande sirap, quinoa till minst två middagar ( om inte fåglarna tagit fröna), 10 – 20 kg aubergine, några kilo betor, kålrabbi, fänkål, bönor, kryddor, svampgurka, bittergurka, inkagurka, majs, Armenisk gurka, gyllenbär, sallat, spenat, målla, tomatillo, morötter blomkål, rosettkål, majs mm och plockat ett antal vackra blombuketter.
Hur mycket tid vi än varit på Takfarmen måste jag ändå påstå att det har varit ren glädje varje gång jag äntrat Takfarmens odlingar. Vissa kvällar har jag efter vattningen bara lagt mig ner på de varma stenplattorna som ackumulerat värme och tittat upp i himlen mellan tomatplantorna.
Trots att vi inte kommer kunna hämta fantastiska skördar från taket framöver, kommer alla erfarenheter och kunskaper vi erfarit för alltid följa oss in nuvarande och framtida odlingar och vem vet, kanske skapar vi flera odlingstak framöver på olika sätt. Vi har i alla fall genom åren haft en hel del diskussioner med olika aktörer att skapa intressanta urbana odlingar, både höga och låga.
Tack
Föga kunde vi ana att det där taket mitt i centrala Västerås skulle bli till ett grönskande hav och ge så otroligt mycket mat. Alldeles tyst och som en oas mitt i staden. Tack alla ni som hejat på oss under alla år, tack till alla som varit här på föreläsningar, tittat upp på våra öppethus och smakat på sockerrör, stevia, gnuggat epazote mellan fingrarna, dippat nachos i våra heta taksåser och stått och hostat bakom en tomatlåda. Tack till Rölunda gård som hjälpt oss med jord och som vi bollat idéer med, vad hade taket varit utan ert biokol? Till Nelson garden och Sneckenströms som bidragit med odlingsmaterial och frön. Till Länsförsäkringar Bergslagen som överhuvudtaget släppte upp oss på taket och lät oss hålla på och till takets nuvarande Regio som låtit oss odla här under 2020. Det kommer komma flera inlägg i framtiden om Takfarmen så håll utkik.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Takfarmen 8 års himmelskt odlande”
Hur många tomatplantor hade ni egentligen på takfarmen, när ni kunde skörda denna enorma mängd tomater???
Hej, mellan 70 – 90 st men så tjuvar vi ju inte så mycket och så tvångspollinerar vi blommorna för hand.
/ Johannes
Otroligt inspirerande! Tack för allt du delar! Lycka till med nästa projekt!
[…] Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande […]
[…] Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande […]
Lämna ett svar