Takfarmen 8 års himmelskt odlande

Älskade Takfarmen

Efter åtta års odlande bestämde vi oss för att lägga ner Takfarmen, inte för att vi var tvungna just nu eller för att vi inte älskar denna odling, utan för att ta hand om oss själva och inte ha för mycket igång. Takfarmen har varit sann odlarglädje sedan första plantan men tillslut tog orken slut.

Takfarmen vår sista säsong

Det var med blandade känslor vi bestämde oss, Christopher och jag, att avveckla vår takodling som vi kallar Takfarmen. Det är jättesvårt att fatta ett sådant beslut, men vi har ända sedan vi startade Takfarmen vetat att det är en tillfällig plats att odla på, då taket är gammalt och ”snart” ska renoveras. När vi satte våra första odlingsbehållare på taket fick vi mer eller mindre lovat att vi kunde odla där i troligtvis max 3 år, men det blev till syvende och sist i hela 8 år. Vilken bonus och vilket äventyr!

Det var Christopher som hittade Farbror Grön i en tidning och upptäckte att vi bodde i samma stad. Han frågade om vi ville odla med honom på ett tak. Vi tog en kaffe, gick upp och tittade och bestämde oss direkt att nu jäklar ska vi bli takodlare. Christopher har likt mig en låg historia av odlande bakom sig och hade dessutom redan en egen kolonilott.

Det kändes så rätt att starta upp odlingen med honom men även att hålla den borta från andra odlingsmänniskor, att det här var ett projekt där bara vi, två män över 190 cm skulle leka med det gröna tillsammans! Jag hade redan börjat stöta på olika slags problem när Theres och jag startat upp odlingar tillsammans med okända människor i urbana odlingar. Jag ville att fokus skulle ligga på odlandet och inte konflikthantering, och så blev det verkligen. Det blev 100 % odlande från början till slut! Ibland så att vi knappt hann med.

Odlingsuniversitet

På sätt och vis har Takfarmen varit lite av ett odlingsuniversitet. Få andra odlingsplatser har varit så gynnsamma med tanke på antalet soltimmar, läget och skydd från vind. Här har vi kunnat experimentera med olika slags jordar och gödsel och fått värdefulla insikter. Det är här vi lyckats få skörd av sådant vi förut trott varit omöjligt att odla i skandivaien så som bittergurka, Armenisk gurka, sockerrör och quinoa. Men det är inte bara exotiska växter som trivs här utan i princip allt vi har odlat! De sk ”vanliga grönsakerna” har mått riktigt bra och givit oss stora skördar, morötterna på taket har blivit exemplariska och rotsellerin och kålen helt magnifika. Uppemot 9kg rotselleri och ca 11 kg huvudkål har vi kunnat skörda per pallkrage. Snacka om att få ut mycket mat på en liten yta!

Energi

Men att odla på Takfarmen och i alla andra odlingar samtidigt blir för mycket även för odlingsnördar, bara takfarmen har tagit minst 2 h i tid varje dag för att vattna under mitten av juli till senare delen av augusti. Därtill behöver man lägga till ett par arbetsveckor i transport av material, ogräsrensning, pollinering, uppbindning och skördande. Nästa nivå tar jag inte ens upp, tiden att ta hand om skördarna!

Tillslut känner man att tidsutrymmet krymper och att man vill lägga mer tid på annat. Att ha så mycket igång samtidigt har gjort att man hela tiden gått från ett arbete till ett annat och det fungerar ett par år, men sedan märker man att man behöver mer dötid eller ställtid för att man verkligen ska kunna prestera med glädje. Och det är viktigt att glädjen är där, annars gör man inte det där lilla extra och då falnar viljan och uthålligheten naggas i kanten för att batterierna aldrig laddas fullt.

Stora skördar

Vi har lite snabbt räknat att vi på Takfarmen, en vanlig sommar, kunnat skörda ca: 150 – 300 kg tomater, 20 kilo kål, 15- 20 kg zucchini och pumpa, ca 25 – 35 kg gurka, ca 30 kg paprika och chili, sockerrör till 560 g trögflytande sirap, quinoa till minst två middagar ( om inte fåglarna tagit fröna), 10 – 20 kg aubergine, några kilo betor, kålrabbi, fänkål, bönor, kryddor, svampgurka, bittergurka, inkagurka, majs, Armenisk gurka, gyllenbär, sallat, spenat, målla, tomatillo, morötter blomkål, rosettkål, majs mm och plockat ett antal vackra blombuketter.

Hur mycket tid vi än varit på Takfarmen måste jag ändå påstå att det har varit ren glädje varje gång jag äntrat Takfarmens odlingar. Vissa kvällar har jag efter vattningen bara lagt mig ner på de varma stenplattorna som ackumulerat värme och tittat upp i himlen mellan tomatplantorna.

Trots att vi inte kommer kunna hämta fantastiska skördar från taket framöver, kommer alla erfarenheter och kunskaper vi erfarit för alltid följa oss in nuvarande och framtida odlingar och vem vet, kanske skapar vi flera odlingstak framöver på olika sätt. Vi har i alla fall genom åren haft en hel del diskussioner med olika aktörer att skapa intressanta urbana odlingar, både höga och låga.

Tack

Föga kunde vi ana att det där taket mitt i centrala Västerås skulle bli till ett grönskande hav och ge så otroligt mycket mat. Alldeles tyst och som en oas mitt i staden. Tack alla ni som hejat på oss under alla år, tack till alla som varit här på föreläsningar, tittat upp på våra öppethus och smakat på sockerrör, stevia, gnuggat epazote mellan fingrarna, dippat nachos i våra heta taksåser och stått och hostat bakom en tomatlåda. Tack till Rölunda gård som hjälpt oss med jord och som vi bollat idéer med, vad hade taket varit utan ert biokol? Till Nelson garden och Sneckenströms som bidragit med odlingsmaterial och frön. Till Länsförsäkringar Bergslagen som överhuvudtaget släppte upp oss på taket och lät oss hålla på och till takets nuvarande Regio som låtit oss odla här under 2020. Det kommer komma flera inlägg i framtiden om Takfarmen så håll utkik.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Takfarmen 8 års himmelskt odlande”

 1. Profilbild för Lotta Pettersson
  Lotta Pettersson

  Hur många tomatplantor hade ni egentligen på takfarmen, när ni kunde skörda denna enorma mängd tomater???

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, mellan 70 – 90 st men så tjuvar vi ju inte så mycket och så tvångspollinerar vi blommorna för hand.
   / Johannes

 2. Otroligt inspirerande! Tack för allt du delar! Lycka till med nästa projekt!

 3. […] Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *