Hur vi skördar och arbetar kreativt med odlandet

Skörd tomat chili pumpa Farbror GrönDet var inte förrän vi blev Farbror Grön vi fick så stora skördar. Vi odlar i fem olika odlingar idag. Låter det galet? Det är galet kul!

Att bo i lägenhet är kanske inte den mest optimala platsen för stora skördar av olika slags grönsaker. Men vi som ändå gör det får det att fungera ganska bra. Men då krävs det att man är flexibel med hemmets utseende och upparbetar olika slags idéer och planer med skördarna, inte minst hur man förädlar grödorna. Det gäller också att veta hur olika grödor ska lagras. Att vitlök trivs bäst i en temperatur på 27 grader ( då håller de i ca 1 år), att morötter gärna vill ligga i kylen, att savoykålen helst vill stå kvar ute där man odlat den och att chili och tomat mår bäst i rumstemperatur.

Skörd chili tomat Farbror GrönEgentligen finns det väl ingen bostad, hus som lägenhet, som är optimal för att lagra hundratals kilo grönsaker. Man ska väl helst ha jordkällare, kallvind och en källare med massor av hyllor? Nja det går faktiskt ganska bra ändå, vi har inga av de utrymmena och får till det ganska bra. Tomater lagrar vi inomhus på fat och tallrikar, i backar och lådor. Det är viktigt att de ligger på något som skyddar underlaget då några nästan alltid ruttnar. Eftersom vi i huvudsak gör egen tomatsås på de flesta tomater är det också en bra ruljans på de mogna tomaterna. Det vore olidligt om vi inte  successivt blev av med dem, då skulle vi drunkna i mogna tomater som ganska snabbt skulle bli dåliga. Klicka HÄR för att komma till vårt inlägg om krossade tomater.

När jag berättar för ickeodlande människor att det inte alltid är så lätt att veta vad man ska göra med skörden och att jag föreläser om detta tema då och då “Vad gör vi med skörden”, så kan de skratta till lite och tycka att det låter lite märkligt. Det är inte konstigt att en oinvigd människa tycker att det låter konstigt. Mycket i dagens samhälle är ganska exakt och med en tydlig början och slut, men odling är oftast inte det.

Man vet ju inte från år till år vad man kommer kunna skörda och helt plötsligt kan man stå där med en gröda i överflöd och känna panik. Jag vill inte påstå att jag på grund av mina 26 odlingsår kan styra skördarna till 100% men jag har märkt att jag under de senaste 10 åren kunnat, tack varje min odlingserfarenhet, se vart det barkar redan innan något händer. Det gäller både skördar, skadedjur och olika slags insatser som behöver göras under odlingssäsongen. Det ger mig en enorm trygghet i mitt odlande att kunna se odlandet mer tydligt idag och att inte vara så nervös över att misslyckas som jag var när jag var yngre. Hoppas att detta kan inge hopp till er som är nya i odlandets konst, hav förtröstan, oron byts ut till aktiv problemlösning efter några års odlande och genom detta kommer ni kunna se mer av världen. Det blir alltså bättre med tiden!

Tomatskörd Farbror Grön

 

Nu mognar våra sista 20 kg tomater som lagras i vår lägenhet. Redan nu har vi pratat om att vi kommer känna saknad över egna tomater när de är borta. Hur lyxigt är det inte att kunna gå till bokhyllan och hämta ett par smakrika egenodlade/ härodlade tomater och slänga ihop en sås på nolltid. Men det är ju så det är med odlandet! Man lever månad för månad med olika grödor och det är ganska vackert i dagens konsumtionssamhälle att allt inte alltid finns tillgängligt. Det gör livet mer levande!

Johannes Wätterbäck


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.
Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *