Samplantera röd spetskål, sallat, zinnia och roseneternell

Vi kombinerar gärna olika slags växter i våra odlingar. Genom att samplantera tycker vi våra pallkragar och friland blir både mer spännande och vackra.

Vi förkultiverar nästa alla växter. Det gör vi för att vi tycker plantorna blir extra fina och för att vi tycker om att ha koll på våra plantor. Vi vill också skapa de bästa förutsättningarna som finns redan när växterna är små. Resultatet av vår förkultivering blir att vi har en massa fina plantor att plantera ut. Både blommor och grönsaker.

Då och då får vi frågor om hur man ska tänka kring att samplantera olika växter. Vi tänker inte alls, eller det gör vi såklart, men vi låter oss inte hämmas av olika ”sanningar” som florerar i böcker eller på internet. I vår trädgård är det vi som bestämmer, växterna får helt enkelt anpassa sig. Och det gör de för det mesta.

Ganska sällan kan man se växter i raka rader hos oss, i stället blandas plantor i en tilltalande dynamik. Höga och låga, blad i olika former och nyanser, grönsaker och blommor. Och med förkultiverade plantor är det lätt att komponera intressanta formationer.

Vintersådda plantor som blivit omplanterade en gång.

Tips för en vacker samplantering

Vi har testat att samplantera de alla flesta växter. Det är bara potatis och tomat som inte kan odlas tillsammans. De är nämligen släkt med varandra och får någon potatisplanta potatisbladmögel kan det lätt smitta all potatis i närheten, men också tomatplantor. De infekterade tomaterna blir bruna och oätliga och potatisknölarna likaså.

Lästips: Se upp för potatisbladmögel som angriper potatis och tomat

Utöver de ovannämnda kan alla andra växter odlas tillsammans, i alla fall hos oss. Men man kan behöver tänka lite kring olika växters växtsätt och när de ska skördas. Om man tex odlar vitlök i en pallkrage tillsammans med andra växter som ger sen skörd, så kanske allting förstörs när man ska dra upp vitlöken i slutet av juli. Perenna växter som sparris, gräslök och piplök kan också skadas om de odlas med rotfrukter eller knölar.

Hur alla växter växer och hur fort de gör det kan vara lite svårt att förutse. Det kan handla om tillgång på vatten, gödsel eller sol. Ibland händer det kanske att någon mindre växt skuggas av en större, eller att en liten planta visar sig växa rekordsnabbt och tar för sig lite väl mycket av odlingsytan. Men det är sådant som händer.

Något som brukar bli vackert är att samplantera kål med blommor. De stora och maffiga kålbladen gör sig supersnygga tillsammans med knalliga blomfärger.

Info om växterna i denna samodling

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *