Sagolik sylt med jordgubbar, rabarber och vanilj

Sylt av jordgubbar och rabarber

Tänk sommarens godaste smaker tillsammans – rabarber och jordgubb. Inget kan smaka mer somrigt till nygräddad våffla. Vi kokar alltid en stor sats som vi spetsar till med vaniljstång och njuter av till varje pannkaka, plätt eller våffla under året.

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
1 kg rabarber
1 vaniljstång
1 kg socker
2 tsk röd Melatin
Atamon om man vill använda konserveringsmedel.

Gör så här: Skiva jordgubbar och rabarber. I fall rabarbern är grov kan den behöva skalas. Blanda i en stor kastrull med socker. Öppna vaniljstången och skrapa ur frön. Lägg i både frön och stången i kastrullen. Låt allt koka upp under omrörning och låt koka i 5 minuter. Tillsätt Melatin enligt anvisning på förpackning. Koka sedan på i ca 2-3 minuter och rör om då och då. Den färdiga sylten hälls sedan i väl rengjorda glasburkar som sköljts med hett vatten. Burklocken ska förslutas direkt när sylten fortfarande är varm. Förvaras burkarna svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

För lång hållbarhet: För att sylten ska hålla länge tillsätter vi atamon till sylten. Vi häller även i kokande vatten i burkarna innan sylten kommer i dem och pudrar över lite atamon och låter dem stå i 5-10 min. Återanvänder vi burkar med plåtlock så kokar vi upp vatten med lite atamon och lägger i locken och låter dem småputtra i 5-10 min.

För lång hållbarhet utan konserveringsmedel kan man frysa sylten.

Blir sylten för lös? Då kan man behöva koka upp den igen och tillsätta mer melatin.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *