Grönsaker att så utomhus i april

vintersådder i april

När april går mot sitt slut är i stort sett alla vårens kallsådder klara hos oss. Men, än är inte april slut så här kommer ett inlägg över sådant du kan så nu, i april!

Efter några månader med vintersådder har det nu blivit dags att gå till nästa steg, dvs till de kalla vårsådderna. Bland dessa sådder ingår i princip alla vintersåddsgrödor. De som kan sås vintertid, kan också sås under våren. Men eftersom det nu börjar bli varmare och minusgraderna inte är lika låga längre kan vi nu lägga till några grödor på våra utomhussåddslistor.

I detta inlägg kommer vi mestadels fokusera på nykomlingarna och vill du så några av de vintersåddståliga grödorna är du välkommen att kolla in följande inlägg i ämnet. Om du misslyckats med någon vintersådd kan du göra ett nytt försök nu i april.

Några fördelar med att så utomhus i april

Ganska ofta får vi höra ojanden på våra kurser eller i olika odlingsforum och sociala kanaler. Det vi tänker på är de odlare som tycker det blir så otroligt mycket plantor inomhus under våren. Vårt svar blir alltid: Driv upp så mycket som möjligt utomhus!

En av de störta fördelarna med att kallså grödor och för den delen även blommor, är att plantorna får ta plats utomhus istället. Utomhus, tänker du, Farbror Grön har väl ändå ett växthus där kallsådderna får vara. Det stämmer, ett ouppvärmt växthus, inglasad uteplats eller odlingstunnel kan användas för kallsådder, men man kan lika gärna ha sådderna på en skyddad plats i trädgården eller på en balkong.

Hos oss är det endast de plantor som verkligen behöver värme för att gro och kunna växa som får vara inomhus. Sådana värmekrävande växter är bla chili, paprika, gurka, melon, zucchini, maj, aubergine och brytbönor.

En annan stor fördel som vi märkt av när det gäller kallsådder är att plantor vänjer sig med utomhusljuset och klimatet utomhus. Det betyder att man aldrig behöver tänka på avhärdning. När plantorna får börja sitt liv utomhus blir de väldigt fina. Ljuset och värmen på dagarna gör att växterna växer fint och nattens mörker och kyla gör att de får vila och hämmas lite i sitt växande. Resultatet blir kompakta och frodiga plantor.

Vilka grönsaker kan man så i april utomhus?

Som vi skrev tidigare i inlägget kan man så alla grödor som tål vintersådd även nu fast det är vår. Typiska vintersådder är örter som timjan, vinterkyndel, dill och persilja, vilka också kan sås i april. Kålväxter som broccoli, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål, svartkål, brysselkål, rosettkål, savoykål och kålrabbi går också att så utomhus nu. Bladgrönsaker som rucola, pak choi, sallat, spenat och sibirisk bladraps passar även de att sås i april, även Kinesisk gräslök, vanlig gräslök och piplök. Ett flertal rotfrukter kan man så nu om man inte hunnit med det tidigare. Fler tåliga växter som kan sås nu, men även tidigare, finner du i inläggen ovan.

Lästips:Så kål kallt – vinter och vårsådd – från frö till utplantering.

Rödbetor och mangold

Nykomlingarna för denna tid är några som inte tål eller gror så bra när det är riktigt kallt. Rödbetor och andra typer av betor kan gro tidigare, men om de utsätts för kraftig kyla när de kommit upp kan de få för sig att det är år två och då satsar de på att blomma istället. Det brukar man inte märka av förrän det är sommar. Betor är släkt med mangold och det märks extra tydligt när det gäller såtid. De är nämligen också känsliga och kan börja blomma ett år för tidigt.

Vi förkultiverar alltid betor och mangold i plastbyttor eller pluggbrätten. Det är så smidigt att sedan plantera ut varje planta för sig på lagom avstånd till andra plantor. Sådden ställer vi i vårt kalla växthus, men det fungerar också bra på en skyddad plats i en trädgård eller på en uteplats. Se till att vattna regelbundet.

Lästips:Mysteriet med betornas frön, Gulbetor – omplantera eller inte?

Basilika och nyzeeländsk spenat

Basilika har vi provat att vinterså och det kan gå bra, men allra bäst tycker vi det blir när vi sår dem kallt i april. Likaså är det med nyzeeländsk spenat, de kan funka tidigare men vill man inte chansa är april en säkrare tid. Den nyzeeländska spenaten är en växt som påminner om vanlig spenat men växtsättet är helt annorlunda. Den går inte upp i blom och växer på ett buskigt sätt. Ju mer man skördar, desto mer förgrenar den sig. Den blir även knaprig när man steker den, vilket vanlig spenat inte blir.

Basilika sår vi i små grupper i krukor eller plastbyttor, då växer de sedan upp små tuvor. Eftersom vi inte tycker att basilika på friland blir så bra får de under hela sitt liv växa i kruka. Vart efter plantorna växer planterar vi om till större krukor. Den nyzeeländska spenaten sår vi också i grupp, men den fungerar alldeles utmärkt att sedan plantera ut i en pallkrage eller på friland. I kruka blir den också fin. Sådden gör vi i vårt kallväxthus, men har man inget kan man ställa krukorna eller byttorna på en balkong eller någon skyddad plats i trädgården.

Lästips: Jag sår basilika kallt i tuvor!

Trädgårdsportlak och rosmarin

Har du testat trädgårdsportlak någon gång? Om inte, så gör det. Bladen är tjocka och saftiga med lite syrlig smak. Vi odlar inte rosmarin varje år, men när vi gör det sår vi den alltid i april. Den är lite känslig helt enkelt. I de södra delarna av Sverige berättar odlare att de kan övervintra rosmarinen, men hos oss i zon 2 fungerar det inte. Inte ens inomhus gick det bra, antagligen för att vi inte använde växtbelysning.

Trädgårdsportlak kan odlas både i kruka och i pallkrage eller på friland. Sådden gör vi i krukor eller plastlådor som får stå bredvid alla andra sådder i växthuset. Det går lite snabbar för fröna att gro i växthuset, men har man inget går det bra att ha sådden på annan plats utomhus.

Potatis och bondbönor

April är en bra tid att peta ner potatisen i jorden tycker vi. Har man groddat den innan går det eventuellt lite fortare för den att komma i gång i jorden. Har man inte hunnit med groddning, brukar det inte göra något. Man kan sätta potatisen ändå. Vi odlar potatis i pallkragar och på friland. Något år testade vi att så bondbönor tillsammans med potatis eftersom vi hade hört att det skulle bli bra. Men vi tyckte inte det blev särskilt bra. Så nu sätter vi bondbönorna på ett eget ställe. Bondbönor kan både sås direkt i jorden på sin växtplats och förkultiveras. Man kan helt enkelt välja vad man föredrar.

Lästips: Så kan du skapa egna potatisplantor på fyra olika sätt, Tidig potatisplantering och knöliga tankar, Potatisskörd – Vilken sort ger mest avkastning ?

vintersådd i back i april
Vi älskar våra bladgrönsaksbackar

Backsådd för extra tidig skörd

Ett smart sätt om man inte orkar iordningställa sitt friland eller pallkragar men ändå vill kunna skörda så tidigt som möjligt, är att så i en större låda eller back. Först fyller vi lådan med planteringsjord och möjligen lite extra gödsel ( se till att det är giftfritt, kolla med producent och leverantör att det inte innehåller pyralider). Sedan strör man ut frön jämnt över ytan eller i små grupper, ifall vi vill kunna skörda tuvor. Till sist behövs ett tunt lager jord över fröna. Detta förfaringssätt lämpar sig ypperligt för tex dill, persilja, spenat, mini pak choi, sallat och rädisor, cima di rapa och kailan. Har man mycket frön av tex grönkål, svartkål och sibirisk bladraps kan man så dem i en back och skörda bladen som små eller medelstora, supergott.

Lästips: Farbror Gröns bästa vårtips, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Grönsaker att så utomhus i april”

 1. Profilbild för Gerd Backlund
  Gerd Backlund

  Hej!
  Har du tips på var man får tag i backar att så i?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Kolla med din närmsta ICA butik, våra vita backar är från avocadoleveranser.

   / Johannes

 2. När kan alla kallsådder åka ner i jorden på sin slutliga ”sommarplats”? Bor I zon 1

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Den här våren blev det ganska sent, in i maj men vissa år i zon 2 och 3 kan de åka ut redan i april. Hur var våren i zon 1 och när satt du ut dem?

 3. Profilbild för Elina Liljerum
  Elina Liljerum

  De åkte ut för ungefär en månad sedan o det går bra😁Men kanske sätter dem lite senare nästa år så de är lite större😘

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Härligt att höra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *