Så kål kallt – vinter och vårsådd – från frö till utplantering.

Vi älskar kål och sår alla sorter utom salladskål kallt mellan februari och maj! Kål är verkligen en av våra favoritgrödor och att så kål kallt fungerar otroligt bra. I det här inlägget, som vi gör tillsammans med Impecta Fröhandel, berättar vi om vinterrsådd / kallsådd av kål Fram till den söndagen den 13 mars köper du utvalda kålsorter till extra bra pris på Impecta Fröhandel, 3 påsar för kostnaden av 2, den billigaste gratis.

Av en händelse kom jag för flera år sedan på att det gick att så en hel del växter kallt när jag sådde olika slags primulor (vivor). Dessa växter behövde sås under de kyliga månaderna för att överhuvudtaget gro. Inte kunde jag ana att det skulle gå så bra så att nära på 70 % av alla grönsaker vid sår nu för tiden kan starta kallt. Vi sår tex kål, zinnia, eterneller, sallat, dill, gräslök, piplök och tomater mm kallt. Egentligen är det ju inte så konstigt att det fungerar, det är ju så naturen håller på! En växt blommar, frön bildas, faller till marken och de som överlever till våren och möts av fukt och värme kan föra livet vidare. När vi kallsår, oavsett om det är på friland, i pallkragar eller i växthus under vinter eller vår härmar vi bara naturen. Så enkelt!

Så himla smidigt att så kallt

För varje år blir vi fler och fler som praktiserar detta enkla och fenomenala odlingsförfarande att så grönsaker och blommor kallt. Det mest gynnsamma stället att så olika slags kål kallt är i något slags växthus som saknar värme, att det blir kallt på nätterna är själva grejen. Solen på dagarna som värmer och natten med samma temperatur som utomhus gör att plantorna inte ränner iväg på höjden utan blir låga och kompakta. Att solen lyser allt mer för varje dag i kombination med mörka nätter är en annan faktor som är gynnsam. Många växter växer som allra bäst när den ljusa delen av dygnet är lika lång som natten, så som det är i Skandinavien på våren och i slutet av sommaren och tidig höst.

Kalla lästips: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!, Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Erbjudande: Fram till söndagen 13 mars 2022 köper du utvalda kålsorter till extra bra pris på Impecta Fröhandel, 3 påsar för kostnaden av 2, den billigaste gratis. Klicka HÄR för att komma till erbjudandet på Impecta Fröhandels. Klicka Här och kolla in deras stora sortiment av kålväxter!

Vintersådda växter, i synnerhet kål har en benägenhet att titta upp väldigt, väldigt tidigt!

När tittar de upp och klarar de minusgrader?

Kål är verkligen en perfekt växt att så kallt, det blir så otroligt bra! Vissa kålsorter är supersnabba som rucola och andra lite långsammare, som svartkål. Men upp kommer de till slut och ofta blir man förvånad över att så många frön gror så tidigt. Vissa nätter i mars och april kan det ibland bli riktigt kallt, ibland ner till flera minusgrader. Första åren jag sådde kål blev jag smått skraj under dessa nätter och jag brukade klä på mig mitt i natten och bege mig ut med ficklampa för att kolla hur det gick för de stackars plantorna. Jag minns speciellt en natt då det var – 8 grader i växthuset och massor av vintersådda plantor hade tittat upp. Jag petade på de största kålplantorna, ca 1 cm höga och de var stelfrusna! Nästkommande dag var det + 25 grader i växthuset och plantorna stod där i all sin glans och lapade sol. Hmm, tänkte jag, har man alltså startart bistert då klarar man dessa omsvängningar, de vet ju inget annat. Men hade jag t ex burit ut inomhusodlade plantor denna natt hade alla frysit ihjäl.

Sådd för senare utplantering

Förkultivering, eller förodling som man lite mer folkligt säger, är tekniken man använder för att verkligen nå lyckade resultat med många växter. Genom att förkultivera kan man starta tidigare än vad som hade varit möjligt om man istället hade behövt direktså fröna. Speciellt kålväxter kan bli ganska sargade av jordloppor när man direktsår dem, så förkultivering är också en bra teknik för att förebygga skadedjursangrepp. Stora plantor som planteras ut tål lite mer stryk än små plantor.

Men att så kål inomhus finns inte på kartan för oss. Vi har inte tillräckligt med plats och bara tanken på att springa fram och tillbaka och avhärda kålplantor ger mig rysningar. Nej, kål tycker vi ska starta kallt och få möjlighet att börja sitt liv med riktigt solljus och under en tid då det inte är några skadedjur som vaknat. Vackrare och friskare kålplantor får man leta efter.

Vi sår fröna i olika odlingsbehållare med planteringsjord som vi ställer i odlingsbrickor i våra kallväxthus. När vi vattnar eller lägger snö på våra frösådderna kickar vi igång möjligheten till liv, det är fukt i kombination med värme som är den slutgiltiga signalen för livet ska kunna starta. Beroende på hur just det året vi odlar är börjar fröna gro under lite olika tider, men från mitten av mars brukar de flesta titta upp i odlingzon 2 och 3 där vi odlar. Fördelen med att vinterså kål är förutom temperaturen och solen som håller dem kompakta, själva förenklingen vid utplantering. Kålplantor man startat i kallväxthuset behöver inte avhärdas, vänja sig vid ljuset. För oss som driver upp hundratals plantor underlättar det rejält. Plantorna där ute i växthuset sköter sig mer eller mindre själva, bara man ser till att de inte torkar.

Omplantera eller inte

Vi tycker att de vintersådda kålplantorna blir särdeles fina om de omplanteras i enskilda i 7 – 10 cm krukor med planteringsjord en gång innan utplantering. Då hinner de växa sig lite större innan de planteras ut och blir motståndskraftigare mot skadedjur och inte lika känsliga för uttorkning, då de har rejält med rötter. Men man kan också plantera ut småplantor som är mellan 5 – 10 cm höga. Se bara till att du verkligen vattnar rejält så att de små rotsystemen inte torkar ut.

Utplantering

En annan fördel med att ha förkultiverade plantor att plantera ut, istället för att direktså frön, är att det går så himla fort att fylla pallkragar och friland med ståtliga plantor och därmed skapa odlingar i ett kick. Eftersom plantorna är kallsådda i växthuset behövs det ingen avhärdning utan det är bara att plocka med sig ett gäng i en back eller på en bricka och traska ut i odlingen. Det här sättet att plantera ut stora fina plantor gör att vi inte behöver greja med jorden där de ska leva sitt liv förrän under samma dag eller dagen innan plantorna ska planteras ut. Denna procedur passar vårt sätt att odla då vi aldrig höstgräver och är sparsamma med att städa i vår odlingar under hösten.

Lästips: Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?

Ett smörgåsbord med vintersådda plantor!

Några stalltips

  • När du planterar ut plantor, stora eller små se till att vattna i planteringshålet runt om plantan innan du skjuter över jorden. Då kommer vattnet precis där det ska och du kan vara säker på att plantans rötter fått bra med vatten för flera dagar framöver.
  • Se till att du alltid gödslar innan en utplantering, ca 1 liter pelleterat hönsgödsel och 1 liter pelleterat grönsaksgödsel i en pallkrage som rymmer 400 liter eller liknande storlek, se till att gödslet är giftfritt, inte innehåller pyralider. Läs mer om gift HÄR.
  • Plantera tätare en vad som står på fröpåsen, 5 av vardera broccoli, brysselkål, spetskål, vitkål, grönkålsplantor är lagom i en välgödslad dubbel pallkrage, samodla gärna med luftlök, gräslök, sallat, basiklika, shiso, shingiku, eller med något annan favorit och eller med dina favoritblommor. Det går alldeles utmärkt att blanda blommor och flera olika slags grönsaker, med ett undantag ”Blanda inte potatis och tomat”.
  • Vi har egentligen inga specifika kålsorter vi kan peka ut som några favoriter. Vi odlar de flesta vi kommer över, broccoli, grönkål, svartkål, spetskål, savoykål, vitkål, mm.
Samma pallkrage som bilderna ovan.

Kallsådd och tidig skörd

Broccoliplantorna och även alla andra växter i denna pallkrage ( Sallat, jätteeternell, shungiku, praktmålla) är alla vintersådda i februari – mars i ett av våra kallväxthus. De första broccolibuketterna skördas veckan efter midsommar och genom om att skörda skonsamt, ta det man behöver och lämna kvar plantan ger dessa plantor buketter ända fram till jul. Man kanske skulle kunna tro att man får sena skördar när man vintersår kål men så har det aldrig varit för oss. Istället skulle vi vilja påstå att man får sena eller inga skördar alls om man direktsår kål.

Genom att förkultivera kål och plantera ut fina plantor har vi ju gjort vårt bästa för att ta hand om våra kålplantor under deras första veckor av deras liv (deras känsligaste ålder) och genom att kallså dem har vi sett till att de fått växa sig stora och fina när alla dess skadedjur fortfarande ligger och sover. Är du oroligt lagd, testa med bara några frön ute i ditt växthus och pröva dig fram. Lägg inte alla ägg i samma korg.

Tips: Ge din broccoli en ny chans

Erbjudande: Fram till söndagen den 13 mars 2022 köper du utvalda kålsorter till extra bra pris på Impecta Fröhandel, 3 påsar för kostnaden av 2, den billigaste gratis. Klicka HÄR för att komma till erbjudandet på Impecta Fröhandels. Klicka Här och kolla in deras stora sortiment av kålväxter!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Så kål kallt – vinter och vårsådd – från frö till utplantering.”

  1. Hej! Tack för ett bra inlägg! En undran, använder ni något nät till era kålodlingar?

    1. Nej, vi använder inte nät. Vi kollar våra plantor ofta och klämmer sönder eventuella äggsamlingar.

  2. Profilbild för Susanne Rapp
    Susanne Rapp

    Ska man täcka kålsådden med något lock?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Aldrig om de står i ett växthus. / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *