Farbror Gröns bästa vårtips

Är du sugen på att komma igång med vårbruket? I det här inlägget har vi samlat några användbara tips inför vårens odling av grönsaker och blommor.

Nu när våren är här finns det en hel det att göra vad gäller odling och trädgårdsarbete. Även om vi sprider ut både sådder, skördar och andra trädgårdsgöromål under hela året, kan vi inte komma ifrån att just våren är en arbetsam, men otroligt härlig årstid. För att få en massa fina plantor att växa sig stora och ge mycket skörd eller riklig blomning har vi lite tips och trix vi vill dela med oss av till dig.

Så sommarblommor kallt under våren

Vi sår alla sommarens ettåriga blommor utomhus. De kvalar inte in att få en lyxig plats inomhus hos oss. Inomhus växer bara de allra mest värmekrävande växterna som tex chili, paprika, aubergine, gurka, melon, zucchini, störbönor. Sån tur då att alla våra sommarblommor inte kräver särskilt mycket värme och kan gro och växa upp utomhus. Vi upplever också att sommarblommor, och många andra växter, blir som allra finast om de sås utomhus. Eftersom vi har ett kallt växthus får de små krukorna eller sålådorna stå därinne tills de vuxit sig så stora att de kan planteras ut. I ett växthus, inglasad uteplats eller liknande växer de lite fortare än om de skulle sås utomhus, men utomhus går också. Se till att vattna rejält vid såtillfället och därefter regelbundet.

Lästips: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!

Använd alltid krukor med hål i botten

Du kanske inte visste det, men rötter behöver syre för att utvecklas och förse växten med vatten och näring. Om rötter står i vatten en längre tid kan rötterna och växten ta skada. Finns det hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut, kan rötterna växelvis får mycket vatten och därefter luft. Då skapar man en bättre miljö för rötterna. Om man använder ett fat med höga kanter, en bricka eller odlingstråg kan vattnet rinna ut där och så kan växterna och jorden suga upp vattnet lite senare när de är i behov av lite mer vatten. Men, även ett fat behöver vara fritt från vatten ibland. Så det kan vara en bra idé att först vattna rejält så att man ser att vatten rinner ut under. Sedan vattnar man inte förrän allt vatten är uppsuget och fatet eller tråget är torrt.

Lästips: Odlingsbrickor – ett riktigt bra odlingstillbehör

Omplanterade broccoliplantor under våren

Förkultivera grönsakerna under vintern eller våren

En sinnebild av att odla egna grönsaker är väl att under semestern kunna gå barfota till sin odling och skörda till dagens alla måltider. I själva verket brukar den bilden inte besannas eftersom växterna inte hunnit växa sig skördeklara förrän semestern är slut. Det kan man såklart råda bot mot. Sätter man igång nu under våren med att förkultivera, dvs så fröna i krukor eller byttor med hål i botten kommer växterna att få ett försprång. När sommaren närmar sig kan man plantera små plantor där man vill ha dem. När första semesterveckan är här brukar det alltid finnas något man kan skörda. Några rotfrukter gillar inte förkultivering tex morot, palsternacka, svartrot och haverrot.

Lästips: Måste man plantera om grönsaksplantorna?

Så i tuvor

Vi gillar att ha knippen eller tuvor av vissa växter. För att skapa det sår vi frön i grupper/högar. Vanligen krävs mellan 5-15 frön för att skapa en lagom tuva. De grödor vi gillar att ha i grupp är framför allt: dill, persilja, basilika, gräslök, piplök och rucola. När växterna växer upp i tuvor i krukor är de lätta att plantera ut. Det är också lätt att skörda en hel tuva. Sommarblommor brukar vi också så i grupp så att det blir en blomtuva.

Lästips: Jag sår basilika kallt i tuvor!

Aubergineplantor behöver pollineringshjälp för att utveckla frukter

Pollinera för tidig skörd

Har man kommit igång med fruktsättande växter såsom tex tomat, paprika, chili, aubergine eller kanske någon physalis kan man hjälpa till med pollinering när blommorna börjat slå ut. Just nu finns det inte särskilt många pollinatörer som kan pollinera, en och annan citronfjäril har vi sett. Men dessa håller sig utomhus och plantor som kan börja blomma tidigt har man oftast drivit upp inomhus och där finns definitivt begränsat med pollinerande insekter. Så, för att inte väntan på frukt ska bli alldeles otroligt lång, kan man hjälpa till. Pilla med en tops i blommorna. Använd en och samma tops till blommorna på samma planta. Varje planta behöver ha en egen pollentops så att det inte skapas korsningar. För att fjäska extra mycket för plantan så att den orkar med att både utveckla frukt och växa vidare tillsätter vi någon form av näring när vi vattnar.

Lästips: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd

Pallkragar och jord under våren

Skapa en hållbar jord

Hur kul är det att varje år köpa ny jord? Vi köper också ny jord varje år, men det är främst till krukodling, förkultivering och jordförbättring. Men vi byter aldrig ut jord. Gammal jord förbättras på olika sätt. När man ska ordna en plantering eller anlägga en pallkrageodling är det smart att skapa en jord som håller under flera säsonger. Det gör man genom att blanda olika material som tillsammans blir en härlig jord att odla i. Vi gillar att blanda lika delar planteringsjord, kogödsel, bakmull och biokol när vi köper på säck. När vi gör själva blandar vi gärna anläggningsjord med en massa kompostjord. Ibland tillsätter vi biokol också.

Lästips: Biokol – vad är det?

I en välgödslad jord växer det otroligt bra.

Gödsla jorden ordentligt

Det finns inget som är mer trist än att växter man planterat och sått inte växer sig så stora som man hade tänkt sig. Oftast beror det på att jorden är för näringsfattig. Men det kan såklart bero på för lite sol och vattning också. Hur som helst är det dumt att hoppa över gödsling eller snåla med godsakerna. Allt blir så mycket trevligare i fall växterna får den näring som de behöver. Har man tillgång till gödsel från en gård är det underbart, men man kan också köpa pelleterade gödsel som är lika bra. Se dock upp för gödsel som innehåller gifterna klopyralid och aminopyralid, vilka kan skada dina växter. Gifterna har påträffats i framför allt ekologiska preparat, men även i stallgödsel, kogödsel samt i hönsgödsel.

Som komplement och extra påfyllning under sommaren är det bra att vattna med guldvatten eller nässelvatten och täckodla med gräsklipp.

Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Lycka till med vårbruket!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *