Tidig potatisplantering och knöliga tankar

Tidig potatisplantering! Jag försöker ofta pressa gränserna för mitt odlande. Att inte bara odla av gammal vana, så som man tidigare gjort. Så varför inte testa att plantera potatis extra tidigt, jag har ju lyckats med kvarglömd potatis ett antal gånger!

Varje år sedan odingsår 2 i tillsammansodlingen ( 2013) har jag varit slarvig när jag skördat potatisar. Det har resulterat i att en hel del potatisar överlevt vintern för att sedan någon gång i maj dyka upp som plantor lite här och där. Först kan man ju bli lite irriterad, då man vanligtvis tänker att man vill praktisera växelbruk, något många av oss hört är riktigt bra. Många av oss har också hört att tex mormor, farmor, morfar hade ett potatisland. Alltså, att man odlade potatis på samma ställe år efter år som man gör uppe i Ammarnäs, odlingen som kallas för potatisbacken. Jag har slutat att vara så nitisk kring växelbruk överhuvudtaget, med i princip alla växter. Det kan ni läsa mer om i inlägget: ”Vi struntar i växelbruket”.

Tidig potatisplantering

Så med vetskapen om att potatis kan överleva hela vintern i odlingszon 2 tänker jag att potatisarna också kan överleva april i odlingszon 3 och titta upp när de så behagar. Vanligtvis har jag många gånger försökt plantera potatis innan den 15 maj, men i år blir det ca 1,5 månad tidigare. Alla inställda föreläsningar har frigjort tid och jag får det dessutom det gjort då jag inte har så mycket annat i trädgården som pockar på uppmärksamhet. Det bör tilläggas att jag även testat att plantera potatis på hösten, men det har inte gått så bra för mig. Det verkar som att det, i alla fall för mig, måste vara kvarglömda potatisar som övervintrar. Jag verkar inte kunna lura knölarna tillräckligt bra!

Eget utsäde och favoriten Anja

Jag sparar alltid egna utsädespotatisar nu för tiden, barn, barnbarn och barnbarnsbarn osv från de redan certifierade sorterna jag tidigare odlat. En favorit är att spara de gröna potatisarna jag ofta skördar en del av varje år. De blir perfekta till nästa års potatisodling! Då blir de gröna potatisarna lite som en framtida gåva och inte bara ett misslyckande. Läs gärna ”Släng inte din gröna potatis” och ”Fyra sätt att skapa potatisplantor

Favoriten Anja

I höstas tog jag en hel del utsäde från en av våra nya favoritpotatisar ”Anja”. En del av de senast skördade potatisarna, utan skador eller angrepp, fick bo i yoghurthburkar med locket på glänt i odlingskällarens kylskåp. Anja är så himla god att göra Kanariepotatis av eller ”Papas arrugadas” som denna saltkokta potatis också kallas för ( recept är på väg). Man kokar ca 1 kg mindre potatisar med lagom mycket vatten så att potatisarna täcks och lägger i 2 dl salt ( jag vet, det låter mycket).

Det vattnas i munnen när jag skriver det här och jag kan för mitt inre höra hur detta saltkoncentrerade vatten fräser när knölarna kokar och se framför mig hur potäterna nästan flyter i kastrullen. När man hällt av vattnet och potatisarna torkar, blir de alldeles frostiga av saltet och all smak har liksom bevarats innanför denna saltbarriär. Ja det är en av anledningarna till att jag blivit förälskad i sorten Anja, för att denna sort blir helt fantastiskt som saltkokt potatis, en synnerligen utsökt delikatess.! Anja är också god att ugnsbaka, som klyftpotatis och som vanligt kokt och som stekt potatis.

Grodda eller rota

Jag brukar inte grodda eller rota mina potatisar som jag ska plantera, vare sig de är sättpotatisar jag köper eller sparar från eget utsäde. Men ofta kan det ju ta en stund innan man får ner de köpta knölarna i backen och då hinner det bli groddar på dem. Potatisarna i burken ovanför har förvarats i kylskåpet i Tillsammansodlingens odlingskällare ( vår artificiella jordkällare) och fått för sig att gro och skjuta rötter. Även om de inte hade gjort det hade jag planterat dem.

Två sorters överlevd potatis

Vad döljer sig i pallkragejorden där jag ska sätta mina kylskåpslagrade potatisar? Jo Anjasyskonen från sommaren 2019! Jag hade ju, med facit i hand, inte behövt plantera potatis i den här pallkragen, det hade ju ordnats sig ändå. Men jag bestämde mig ändå för att skörda de kvarlämnade knölarna i pallkragen till kvällens middag ( gudomligt gott) och plantera de kylskåpslagrade, 12 st i en pallkrage. – 12 st är du galen? Jag har så svårt att låta bli!

Gräva ur för plantering

När vi ska plantera potatis i pallkragar tycker vi att det är enklast att gräva ut ca hälften av jorden ur kragen och lägga den i pallkragen bredvid eller i två st medelstora skottkärror. Då kan man också passa på att rensa bort ogräs. Tex brännässlor, kirskål och kvickrot är lätt att utrota från en pallkrage om gör på det här viset. Man tömmer den på ogräs helt enkelt och så får man fin träning för kroppen.

Gödsling 1

Sedan gödslar vi jorden en första gång. Vi använder pelleterat grönsaksgödsel eller ett gödsel för frukt och bär som inte innehåller så mycket kväve. Vi vill inte att blasten ska växa på bekostnad av knölarna, vilket kan hända om gödslet man använder innehåller mycket kväve. Efter att jag hällt på gödslet gruffsar jag ner det i jorden en bit.

Plantera potatis, vattning och gödsling 2

Jag placerar ut potatisarna på jorden med ett för mig lagomt avstånd och sedan försöker jag lirka ner dem ytterligare några cm. Sedan vattnar jag med 10 – 20 liter bland potatisarna. Jag slänger därefter på ca 5 cm jord och sprider ut ytterligare med gödsel, så att jag ser att det kommer korn över hela ytan. sedan vattnar jag med 10 liter igen och lägger tillbaka resterande jord.

Odla girigt

Theres frågade mig strax innan jag började med potatisarna, hur många potatisar jag planterar i vardera pallkrage. Jag svarade 9 men insåg att jag i vissa fall, som Anja där knölarna är lite mindre i storleken än tex Cherie och Amandine, även planterar 12 st potatisar i en pallkrage. Då brukar jag gödsla lite extra så att de ska finnas energi åt alla knölar.

Mer potatis i år

I skogsträdgården har det blivit 9 pallkragar med potatis i år och alla potatis planterades i början av april, 3 – 4 fler pallkragar mer än brukligt och det beror på coronakrisen. Jag vill ha så mycket mättande mat det bara går att odla och här vid stugan passar det bra att odla mycket potatis. Visst kommer jag sakna stora kålland och pumpapallkragar men så får det bli i år. Kålen kommer vi i första hand odla i Takfarmens pallkragar i år och gurkväxter i tillsammansodlingen. I potatispallkragana i år samodlar vi även sallat, koriander, vallmo, dill, olika slags gamla sorter av vete samt zinnior.

Kommande potatisprojekt

Framöver har jag jag för avsikt att berätta om en ny potatisplantering jag håller på med i Tillsammansodlingen. Det är vid vår parkeringsplats vi har ett land med ölandstok vi beskurit och massor med lupiner som jag nu plockat bort. Där är det fin djup sandjord med inslag av lera och marken ligger i öppet österläge med massor av förmiddagssol. Där kommer jag odla Dalsalands blå, Cheri och Amandine från eget utsäde. Projektet med att göra ”Plantor av groddar” har än så länge fungerat riktigt bra. 10 st stora plantor av Anjagroddar som stått i odlingskällaren under belysning avhärdas under en av åkarna med lite fiberduk över sig och väntar på att komma i 20 liters krukor och förhoppningsvis ge en tidigare skörd.

Även mitt försök med att odla potatis från frö ”Så lyckades jag att odla fram potatis från eget frö” fortskrider. De skördade knölarna från år 1 (2019) ska nu planteras i noga märkta krukor och förhoppningsvis ge vår framtida Farbror Grön potatis, vår egen framodlade sort. Mer om dessa äventyr framöver.

Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Tidig potatisplantering och knöliga tankar”

 1. Profilbild för Britta Halldin-Petersson
  Britta Halldin-Petersson

  Intressant! Vad använder du för pelleterad grönsaksgödsel?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag har använt granngårdens de sista åren men i år vet jag inte vad jag törs använda. Kommer testa oekologiskt handelsgödsel i år för att slippa giftet klopyralid! Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *