Mysteriet med betornas frön

Röd- och gulbetor från Alla fingrar gröna, Lux publica. Illustratör Tatiana Shirbidova.
Röd- och gulbetor från Alla fingrar gröna, Lux publica. Illustratör Tatiana Shirbidova.
Betorna har varit en trotjänare i mitt odlande sedan länge. Ganska enkla att odla men de har ändå ställt till en hel del huvudbry.

Jag älskar de avlånga för att de ger så stor skörd och de runda för att de är så vackra och gulbetorna för att de inte förstör en sallad med massa rödfärg men ändå smakar underbart gott. Att ta en tugga av en nykokt beta med lite smör och salt ovanpå är som att kyssa jorden, eller som att ta en tugga av den.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________

https://farbrorgron.se/rodbetscarpaccio-med-smak-av-timjan-2/Våra första sådder av rödbeta skedde direkt i frilandet utan förkultivering. Fröna kom alltid upp för nära varandra hur noga vi än var med att hålla avstånd. Att gallra och kasta bort varannan planta kändes otroligt onödigt. Ett år bestämde vi oss för att istället förså varje frö i en pluggbox, för att kunna särskilja varje planta innan utplantering. Till  vår förvåning växte det trots detta upp minst två plantor i varje plugg. Förbryllade läste vi på och förstod snart att det vi trott var ett frö i själva verket var en kapsel med flera fröer. Nu för tiden försår vi betfröna tätt i en plastlåda och
planterar sedan varje planta var för sig på den slutliga odlingsplatsen. Rödbetsgallring är ett minne blott.

Har du inte testat en rödbetscarpaccio än så är det hög tid.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
 
https://shop.luxpublica.com/

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *