Gulbetor – omplantera eller inte?

gulbetor

Man kan odla växter på många olika sätt. Det ligger öppet för oss odlare att finna våra egna individuella odlingsstigar. Visst kan vi läsa oss till en hel del och det behövs då och då, men att leka med odlandet och pröva sig fram, det ger så mycket!

Plantorna på bilden ovan är gulbetor. De ska med tiden få stora rotknölar som vi ska äta av från mitten av sommaren fram till sen höst. Vi förkultiverar alltid våra betor innan de hamnar i ett friland eller i en pallkrage. Fröna bredsår vi i plastbyttor med hål i botten. Häften av plantorna har vi planterat om en gång. Då har varje planta fått en egen liten kruka med planteringsjord. Det är inget måste att plantera om, men det finns flera fördelar. När plantornas rötter får mer plats och ny jord växer de snabbare och blir kraftiga och fina. Stora plantor ger skörd tidigare än små och stora plantor har oftast lättare att överleva än små.

Det finns också en poäng med att inte plantera om plantorna ifall man av någon anledning skulle vilja segdra dem, hämma deras tillväxt. Genom att plantera om några plantor lite då och då får man plantor i varierade storlekar och kan strecha ut skördeperioden.

Detta gäller för i princip alla växter vi odlar, ja förutom tomater och rotselleri, de drar ju iväg ändå. De växter vi på det här sättet oftast segdrar är kål, betor, sallat, olika bladlökar, chili och kryddor. Ibland gör vi det medvetet och ibland för att vi glömmer bort plantorna. Ofta är det ju missar i ens tänkta odlande som får en att förstå växternas processer. Det är där vi oftast finner de stora aha-upplevelserna.

Spara små plantor

Sparar man en halv eller trekvartsask med plantor, puttar i lite ny planteringsjord där det saknas och gödselvattnar dem lite då och då, har man en backupp till långt in i sommaren. Färdiga plantor är guld värda efter hagelstormar, kattattacker, snigelanfall och krafsande fåglar eller andra oplanerade missöden. Ta inte så allvarligt på rekommandationerna på fröpåsarna. Ofta är det standardtexter, komponerade av någon som inte har hälften så mycket experimentlusta som du. Våga testa och lek med ditt odlande! Bara döda fiskar flyter med strömmen.

Christopher planterar ut förodlade gulbetor på Takfarmen.

Betornas frön

Visste ni att betornas frön egentligen är en frökapsel med många frön i? Det är därför jag tycker så mycket om att förså dem, så att jag slipper krypa ner och gallra. Det besparar ganska många knäböj.

Alla typer av betor passar bra att så från tidig vår, ja även vårvinter, och fram till mitten av sommaren. Har du sått några betor ännu? Om inte, gör det! Det finns massor med goda recept man kan göra av betor.

Läs även: Mysteriet med betornas frön , Risotto med svartkål och citronmarinerade rödbetor, Gulbetssoppa med pepparrotscrème och Gulbetor från sådd till skörd.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Gulbetor – omplantera eller inte?”

  1. Profilbild för Maria Klein Holmberg
    Maria Klein Holmberg

    Du skriver så fina texter, Johannes! De är positiva och lågmälda i sitt tilltal samtidigt som man får lära sig så otroligt mycket om odling. Så får man sig också ett gott skratt lite då och då. Humor är aldrig fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *