Köpa färdiga plantor på nätet

Vadå kanske du tänker, går det att köpa plantor på nätet och få dem hemskickade? Det går alldeles utmärkt och är ett utmärkt komplement om man av någon anledning inte har sått frön eller vill ha tag på växter som är svåra att finna eller hitta frön och sticklingar till. Det här är ett samarbete med Klostra.se där ni, kära läsare, får 10 % rabatt genom att använda koden grön22 när ni beställer köksplantor/ grönsaksplantor i klostras webbbutik. Erbjudandet gäller fram till den 8 maj.

Kika in på Klostra: Klostra.se

Att köpa färdiga plantor på klostra.se har jag gjort under ett flertal år. Det var där jag hittade sötpotatisplantor för första gången, utökade mitt funkiabestånd (efter att jag lärde mig att de var ätbara). Jag köpte också mina första krukor med wasabi och hittade citronverbena. När jag handlar hos klostra.se köper jag lite olika slags plantor men även frön. I år lyckades jag klicka hem jätteeternellen Apricot Peach Mixed. Jag köper även min sättpotatis på klostra.se och ni som följer mig vet ju att jag vurmar lite extra för Cherie, Juliette, Amandine och Anya.

Lästips: Odla perenna ätbara växter, Vårens läckra tillbehör,

Handelsträdgård på nätet

Klostra.se är en handelsträdgård på nätet. Förutom deras stora sortiment av plantor av grönsaker, blommor och perenner kan man botanisera bland ett gäng fröer, knölar, sparrisrötter och dahlior. Hemsidan har ett flertal intressanta detaljer för oss odlare. Man kan bevaka sorter som är slut för tillfället eller som inte kommit in än för säsong. Man skriver in sin mailadress och får sedan ett mail när plantan, knölen finns i lager. När man beställer kan man också styra vilken vecka man vill ha varorna levererade så att man kan sikta in leveransen till då man har tid att ta emot dem. En kul grej är att plastemballaget är gjort av återvunna petflaskor.

Plantor som rest ett tag behöver lite extra omtanke, jag ger dem ljus och vatten.

Kärleksfullt mottagande

Just det där med att ta emot plantorna är viktigt. Glöm för jösses inte bort att det faktiskt är levande plantor och att de verkligen inte mår bra av att ligga flera dagar i ett mörkt paket. Så det kräver lite medvetenhet och koll så att du kan hämta dem så snart du får aviseringen att de anlänt.

När plantorna väl är hemma

När plantorna kommit hem och kartongen är öppnad är det dags att ta en kik på plantorna och se om de mår bra och hälsa dem välkomna. Mitt bästa sätt att säga välkommen till plantorna är att ställa dem ögona böj under växtbelysning och se till att vattna dem. Efter ett par dagar, ofta när plantornas rötter börjar ta sig ur de mjuka torvkrukorna, är det dags att plantera om dem i en större kruka, gärna med steriliserad planteringsjord för att undvika att sorgmyggorna gnager på rötterna.

Lästips: Så undviker vi sorgmyggor

Vartefter plantorna växer och lite beroende på när du köpt dem, kan de eventuellt behöva planteras om ytterligare än gång innan det är dags att avhärda och slutplantera dem. Till dess är det bästa stället att förvara dem under växtbelysning eller i ett fönster med mycket solljus. För dig som har växthus är det ett ypperligt ställe att ställa dem i när våren kommit för att stanna. Tänk dock på att plantor som kommer inomhus lätt kan bli chokade om de ställs i solljus direkt. Jag brukar ställa dem någonstans i växthuset där det finns skugga och gärna skyla plantorna med ett stycke fiberduk i ett par dagar.

Lästips: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?, Avhärda med fiberduk

Sötpotatistips

Om det köpt på dig sötpotatisplantor är chansen stor att de växer förfärligt mycket. Det ska du såklart utnyttja och passa på att skapa dig nya plantor. För oss är sötpotatisen rekordhållaren när det gäller att producera rötter från avklippta sticklingar. Det går att skönja nya rötter redan efter 24 timmar. Efter ett par dagar i vatten är de redo att sättas i enskilda krukor i planteringsjord. Så där kan man hålla på ett bra tag för om man har dem under växtbelysning, är det lätt hänt att de trasslar in sig i lamporna och bränner sig. Sötpotatisen påminner mer om blomman för dagen än potatis och är inte ens släkt med vanlig potatis, den uppför sig mer som en klätterväxt.

Lästips: Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

När du ska skörda knölarna någon gång i september – oktober innan frosten på allvar kommer, måste du leta överallt om du tex odlar dem i en pallkrage. Sötpotatisen är inte som den vanliga potatisen och lägger sina knölar under respektive planta utan kan gömma alla i ett hörn. 3- 4 plantor tycker jag är lagom i en dubbelpallkrage och utplantering hos oss sker under de två första veckorna i juni, odlingszon 2.

OBS: Skördad sötpotatis ska förvaras i rumstemperatur, då går knölarna att lagra i upp till 4 – 6 månader. Råkar du lägga dem i kylen kommer de ruttna på ca 2 veckor.

Lästips sötpotatis:Årets sötpotatisodling, Så här njuter vi av sötpotatis, Gratinerad sötpotatis med fetaost och persilja

Wasabi

Till sist skulle jag vilja slå ett slag för äkta wasabi, jättekul att odla och inte så svårt. Än så länge har vi inte fått några stora kraftiga rötter, men vi hoppas att vi kommer få det i framtiden. Det var den torra och varma sommaren 2018 som satte stopp för våra wasabiplantor i skogsträdgården då brunnen samtidigt sinade. Den sommaren var det många växter som dog. Nu håller vi på att bygga upp ett nytt bestånd igen och det ser lovande ut.

Jag fick hem tre nya plantor från Klostra förra veckan som är superfina. Wasabi är perenn i odlingszon 2 och 3 och kanske även i högre zoner. Kan man ge plantorna en halvskuggig plats och se till att de hela tiden får vatten, kan man ha dem i flera år. Efter ett par år brukar de sprida sig och skicka ut nya plantor via rotskott som man kan göra nya plantor av. Bladen är milda med en senapskålssmak och den blommar med vita blommor under våren. Det kommer komma ett wasabi-inlägg så småningom på Farbror Grön Premium.

För er som vill beställa wasabiplantor är det först till kvarn som gäller då det bara finns ett begränsat antal på klostra.se

Att köpa köksplantor / grönsaksplantor är ett utmärkt komplement om man av någon anledning inte själv sått frön eller vill ha tag på växter som är svåra att finna eller hitta frön och sticklingar till. Det här är ett samarbete med Klostra.se där ni genom att använda koden grön22 får 10 % rabatt på alla köksplantor i deras webbbutik. Erbjudandet gäller fram till den 8 maj.

Kika in på Klostra: Klostra.se

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *