Anlägga en pallkrageodling och välja jord

Pallkrageodling

Kanske funderar du på att anlägga en odling? Har tankarna då lutat åt pallkragar? Här kommer våra tips kring pallkrageodling.

Om man vill starta upp en odling på ganska kort tid är pallkragar ett fantastiskt bra alternativ. Till skillnad från friland och upphöjda odlingsbäddar tar det märkbart kortare tid att iordningställa en odling om man använder pallkragar.

Ingen odlingslåda är särskilt billig. Pallkragar har den senaste tiden ökat i pris, trots att man kan tycka att de är så enkla. Annat var det förr i tiden då Johannes började odla och precis hade hört talas om en man som odlade i pallkragar. Då var det inte särskilt vanligt, pallkragar användes nästan enbart till emballage vid transport av olika material. Ville man då få tag på pallkragar var det enklast att åka till en skrotsamlare och köpa.

Med tiden har pallkragar blivit allt vanligare för odling och priset har därmed höjts. I Västerås har vi ett ställe som säljer pallkragar som använts för transport. Dessa är billigare än de som är avsedda för odling. Kolla efter om det finns något sådant ställe i närheten där du bor så kan du komma lite billigare undan. Det kanske inte alltid är så roligt med loggor på pallkragarna, men om man ändå tänker måla sina lådor så kvittar det.

Pallkragar eller friland?

En del människor kan inte riktigt förstå tjusningen med pallkragar, utan föredrar hellre frilandsodling. Vi har odlat så länge på båda sätten och fler sätt därtill så vi känner inte att det ena är bättre än något annat egentligen. De olika sätten erbjuder lite olika möjligheter och har även några brister och några fördelar.

På många sätt är friland att föredra. Men då gäller det att man har ett sådant markunderlag. De friland som vi odlar i har alla en leraktigt grund vilket gör att jorden håller sig ganska fuktig. Leran bidrar också med mineraler vilket gynnar tillväxten hos våra växter.

På de flesta ställen vi odlar och har odlat har dock inte underlaget varit odlingsbart eller ens grävbart (rullstensås, markplattor, asfalt, stenhårt packade lera) då är den enda möjligheten att bygga sin odling ovanpå marken. Visst kan man bygga sina egna odlingslådor och göra sin odling supersnygg, men man kanske inte har ork, material, verktyg och byggkunskaper. Då är pallkragar verkligen en quick fix.

Pallkragar kan innebära att man behöver vattna lite mer eftersom jorden torkar ut snabbare än i ett friland. Men har man lyckats få till en bra jord som håller fukten bra, märker man ingen större skillnad.

Pallkrageodling

Enkla, dubbla eller trippla pallkragar?

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *