Göra eget biokol och grädda pizza samtidigt!

När härliga saker inte bara är på ett sätt, det gillar jag verkligen. Så när man ändå ska starta upp en mysig eld och bli av med ris, varför inte samtidigt tillverka världens bästa jordförbättringsmaterial ”biokol” och dessutom grädda egna pizzor i glöden.

När vi via ett radioprogram samt ett antal googlingar kom i kontakt med biokol för första gången öppnades dörren till något fantastiskt. Äntligen hade vi funnit ett stabilt material som man kan tillverka själv och som förutom att skapa luckerhet, även hade fukthållande egenskaper till odlingsjorden. I åratal av odlande på en rullstensås, där jordmånen är skrattretande obefintlig, kom nu detta svarta guld in som en räddande resurs som skapade spänning och förväntan. Det sades även att detta material kunde höja avkastningen, men det var vi ju inte så intresserade av då vi är generösa med gödsling i allmänhet och tycker att vi får bra skördar. Vi bestämde omgående att vi skulle testa att göra detta svarta guld på egen hand.

Jag tar upp två tekniker i det här inlägget och det går att använda dem både under vår och höst. I år ska vi göra eget biokol under hösten för första gången, minikolmilan. Vi har så mycket ris och grenar sedan vårens avverkning av timmer.

Så mycket härlig kol.

Vad är biokol

”Biokol” eller vanligt kol (grillkol) som det också heter har en lång historia gällande odling. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittade man höga halter av ”terra preta”(kol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal. Odlingsmässigt har man vid moderna försök sett att kol har mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring. Något vi också märkt är att kol kan ersatta den massa i en odlingsjord som vanligtvis består av organiskt material, sand eller lera.

En detalj som är riktigt angenäm med biokol är alltså att kolet inte försvinner utan fungerar som ett varaktigt tillskott under många många år. Det ger även en massa och volym och blir därmed till en bra utfyllnad i jordar, speciellt märkbar i de man bygger själv i tex pallkragar. Biokol går att kombinera med olika former av organiskt material samt olika jordar. När det gäller jord anser vi att det fungerar allra bäst i lätta jordar bestående av sand, torv eller en blandning av dessa material. Då kommer dess fuktbehållande egenskap verkligen till sin rätt därtill bidrar biokol till ökad volym och struktur. Med lera har vi inte än sett några märkbara fördelar

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Göra eget biokol och grädda pizza samtidigt!”

 1. Profilbild för Cajsa Nellåker
  Cajsa Nellåker

  Hej!
  Kan man köpa bra grillkol och krossa den och tanka med gödselvatten och använda som biokol. Har svårt att elda där jag bor.

  1. Ja, det borde gå alldeles utmärkt.

   1. Profilbild för Katarina
    Katarina

    Köp färdig biokol direkt istället.

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Vi har gjort på många olika sätt sedan vi upptäckte biokol ca 2013. Vi gillar helst att göra egen, det är roligt och det blir inte lika dyrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *