Så bygger du en hållbar jord från säck

Jord i pallkragar baserat på olika slags material på säck

Från att ha odlat under många år på en rullstensås och byggt jordar av det material som fanns nära till hands, blev jag tvungen att tänka nytt. När jag började odla på tak i staden med Christopher, ställdes jag inför flera nya problem. Ett problem var hur man komponerar en bra jord där det inte finns något organiskt material man kan använda. Där allt måste transporteras upp till taket för hand. Vi byggde en ny slags jord, en hållbar jord baserad på material från säckar.

VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider”  i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Hållbar jord skapad från säck

Det var när jag och Christopher började odla på takfarmen 2013 som jag tillsammans med honom klurade fram det här hållbara jordreceptet baserat på produkter från säck. Jag kallar det för hållbar jord för jorden håller under en lägre tid, ja jord blir väl aldrig gammal?  Första året vi odlade på takfarmen testodlade vi i stora krukor och odlingsbehållare som vi fyllde med planteringsjord och gödsel. Det växte så otroligt bra att vi bestämde oss för att expandera rejält kommande säsong. Vi ville ha pallkragar att odla i, så att vi kunde odla mer och fler sorters växter.

 Åka hiss med jord

Men vilken jord skulle vi fylla dem med och hur skulle vi få upp jorden dit?  På en takterass med små personhissar och dåligt med organiskt material krävdes det av flera olika anledningar en annan jord än vad jag var van vid. Föga anade jag att den här nya jorden skulle lära mig så mycket om jord och odlande. Att jag skulle kunna skörda lika mycket grönsaker i den här jorden som i den jorden jag byggt med organiskt material i skogsträdgården.

Att inte vara så snäv

Denna jord fick mig att bli öppnare för att man kan odla på flera olika sätt. Jag ogillar när man blir så ideologiskt handikappad så att man vill vara rättrådig och hardcore på bara ett sätt. Så oattraktivt med pekpinnar och floskler! Kanske är det mig själv i dåtid jag ser när jag möter andra som säger att man måste göra si eller inte göra så.  Där och då i min klimatångest som 20 – åring fanns det bara en väg att gå och den vägen var rätt! Det är mycket vackrare att låta energin flöda och försöka, även om det är svårt, att inte vara så nedrans bestämd. Idag är jag öppnare och tolerantare både mot mig själv och mot andra. Idag har jag istället svårt för odlingsideologier och tekniker som blir till dogmer.

Nybyggnation av pallkragar i Nordanby ängs växthus i Västerås.
Skogsträdgårdsjord

Från att ha odlat i skogsträdgården där jag byggt jordar av material som funnit nära till hands, sand, löv, kompost och hästskit, behövde vi tänka helt annorlunda med taket.  Där uppe fanns inget organiskt material, allt behöver släpas dit. Målet var att skapa en minst lika lucker och hållbar jord som jordarna i skogsträdgården, men av vad? Vad fanns det för produkter som kunde  hjälpa mig att skapa en sådan jord?

Biokol
Christopher och Niklas på takfarmen år två. Niklas inspekterar vår jord.
Biokol på radion

Året innan hade jag hört ett radioprogram om biokol och att det gav, inte bara samma jordförbttrande effekt som organiskt material utan också kunde hålla kvar fukt och näring bra och även öka skörden. Jag testade att göra biokol i majbrasan under samma år och det var en ganska enkelt procedur. Jag gillade idén med att göra kolet i majbrasan, så att jag kunde ta överskottsvärmen och skapa något av det. Men det gav ju inte massa säckar med kol. Min egen kolproduktion var inte en tänkbar resurs för takfarmen, jag behövde mer kol än så. Jag letade runt på nätet och tillslut itutade jag ett jordföretag på nätet som gjorde biokol och sålde i stora säckar.

Niklas, en jordad man.
Första gången jag träffade Niklas från Rölunda Gård var på en trädgårdsmässa. När han satt på huk med händerna i en öppnad påse med små kolpartiklar som glittrade, glittrade det även i hans ögon. Vi satt oss ner och pratade och jag fick svar på de flesta fråga jag hade. Där och då visste jag inte att kolet skulle förändra mitt sätt att se på jord och att kolet skulle kunna ersätta det organiska materialet jag var så van vid att använda när jag byggde jordar. Men det är vad som har hänt!

Jordrecept till dubbelpallkrage
-av material på säckar-

planteringsjord 2 – 3 st 50 l
biokol 3 st 40 l ( varav 20 liter i varje säck är komposterat hönsgödsel)
barkmull 2 st 50 L säckar
kogödsel 1 st 50 l
2- 3 rejäla nävar pelletterat hönsgödsel
2- 3 rejäla nävar pelleterat grönsaksgödsel
2 – 3 rejäla nävar ekologisk algomin eller stenmjöl

Att tänka på!

Jordblandningen i receptet ovanför är sammansatt av köpmaterial från säck. Kombinationen av de olika materialen ger en bra sammansatt jord. Det betyder dock inte att den är helt oslagbar i alla lägen eller ska ersätta friland eller om du har tillgång till jord. Det finns många olika jordar som ger fantastiska odlingsresultat och jag har märkt att det kanske inte handlar om vilken jord man använder så länge den är lucker och innehåller näring. Det största problemet när människor odlar och dessutom när de odlar i planteringsjord, är att de inte gödslar jorden tillräckligt. Näringen i planteringsjorden räcker dessvärre bara i tre till fyra veckor.

Att anlägga en odling

Ska man anlägga en odling kan det vara enklare att köpa färdigblandad jord i lösvikt tex anläggningsjord eller grönsaksjord.  Undvik att köpa den som har mest torv! Köp jord med mycket lera och sand. Tyvärr måste man oftast ha F skattebevis, alltså ha eget företag, för att komma åt ett bra pris och den bästa jorden. Det kan vara bra att veta att jag fortfarande bygger jordar med löv, ensilage, fallfrukt, kompost och hästgödsel i skogsträdgården. Den här säckjorden används först och främst i våra stadsodlingar, där jorden oftast inte har kontakt med marken. Biokolet använder jag överallt och så ser jag till att gödsla rejält precis innan jag odlar. Det är därför jag får så stora skördar.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

9 svar till ”Så bygger du en hållbar jord från säck”

 1. I år tänker jag bygga jord som ni beskriver ovan i mitt växthus(mycket pepp e jag😂)! Nu till frågan, hur länge ”håller” jorden? Misstänker att gödsel tillförs, men resterande ingredienser?

 2. Tack för fina råd. Jag undrar en sak över receptet: biokol som jag köper från Rölunda innehåller väl inte komposterad hönsgödsel så hur menar du där? Kan jag köpa en sådan färdig?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   På Rölundas hemsida står det att deras biokol är en blandning av träkol och hönsgödselkompost.

 3. Profilbild för Maria Arman
  Maria Arman

  Tusen tack, det har jag inte sett! Då ska jag köpa den såklart.

 4. Profilbild för Svante Hansson
  Svante Hansson

  Mycket intressant och bra artikel 🥳
  Min jord är väldigt lätt o lucker, använder häst/höns gödsel med bra resultat men, den kräver konstant vattning!
  Har försökt att tillsätta lerjord men, det blir som en droppe i havet. Tar gärna emot tips hur jag kan göra i framtiden 🙏🏻

  1. Använder du biokol? Biokol har en fukthållande effekt.

 5. Om man vill hålla fukten är det bra med grenar, gamla stockar ved etc. Som börjat brytas ned.

 6. Profilbild för Eva Carina Diana Blomgren
  Eva Carina Diana Blomgren

  Jag undrar vad ni hade mellan pallar och pallkragar för att hålla jorden på plats? Jag har så mycket kvickrot och brännässlor och tistlar att jag har gett upp att odla direkt på mark. Jag funderar på antingen pallar alternativt dessa brickor som kan köpas till pallkragar. Pallar kan jag få tag på gratis med brickorna måste köpas vilket blir till deras fördel. /Carina

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, vi tog på ett ställe någon genomsläpplig markduk längst ner och häftade fast på insidan. På ett annat ställe la vi ner spillvirke lite spontant, det har fungerat på båda ställena. Man kan nog också ta ett gäng grenar. Bra om du inte har en helt tät barriär. Lycka till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *