Bokashi den smått “religösa” komposteringstekniken

Är du redan en av de "nyandliga" avfallsdyrkarna eller har du funderat på att börja med bokashi? Här är min historia och tankar om en komposteringsteknik som engagerat människor och skapat en rörelse.

För nio år sedan fick jag min första bokashihink och en påse med bokashiströ av en vän när jag fyllde år. Jag blev både upprymd, glad och nyfiken. Samtidigt blev jag smått misstänksam och skeptisk. Min ganska skeptiska och tveksamma sida gör att jag tar det lugnt med förväntningar och ofta måste hamna i opposition med mig själv. Det är som att jag tvingar mig att anamma minst två motsatta idéer samtidigt och låter dem kriga med mig som ett slagfält. Ganska tröttsamt kan man tycka, men jag kan inte riktigt styra över det och till sist kan jag ofta vaska ur ganska bra detaljer och tankar efter en batalj.

Jag hade till detta dags datum redan komposterat i högar och pallkragar under 20 år och tyckt att det fungerat fantastiskt bra. Nu kom det in en ny komposteringsteknik i mitt liv, som dessutom löpande kostade pengar. Skulle den knuffa bort min tidigare komposterinsteknik eller skulle den bli till ett komplement?

Ett varningens ord! Vill du fortfarande leva i din tro att bokashi är sanningen, meningen och livet? Då ska du kanske inte läsa mer. Det här inlägget tar upp fler detaljer än avfallsdyrkan.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________