Din varukorg är för närvarande tom!
Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden

Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddor att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi mer eller mindre alltid med köpeplantor av kryddväxter för att få större skördar och över längre tid.
Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar många av oss lite av vår tankeförmåga när vi släpar hem sådana plantor jämför med dem vi handlar från trädgårdsbutikerna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte! Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna; oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.
Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket från samma planta! Allt du behöver är ett soligt fönster, några krukor, planteringsjord och gärna något giftfritt gödsel, antingen fast vid planteringen (en tesked) eller något flytande att vattna med då och då. Tänk på att planteringsjord bara har näring som räcker i ca 3-4 veckor. Läs mer i Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd , specifikt odlingsråd 4.
Läs gärna det här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?
Vilka kryddor är lätta att lyckas med?
Kryddor som är lätta att lyckas med är gräslök, timjan, mejram, oregano, kyndel, basilika och persilja. Det fungerar också många gånger med kruksallat. De enda kryddorna som är lite svåra att hantera på det här sättet är dill och koriander. Dessa skördar man innan de börjar att blomma och de kommer oftast inte upp med nya skott, det är liksom en resa man får med dessa växter.
Se till att när du skördar, inte klipper för långt ner på kryddorna. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån. på det sättet kommer plantan också att bli bredare då den för varje gång dubblar antal toppar. Liite som hur tomaterna beter sig när man halshugger dem: Därför halshugger jag mina tomatplantor
Här kan du läsa mer om kryddor: Odla egna kryddor – koriander, Odla egna kryddor – basilika, Odla egna kryddor – dill, Odla egna kryddor – gräslök, Odla egna kryddor – persilja, Odla egna kryddor – kyndel, Odla egna kryddor – timjan

1: Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två teskedar med fast gödsel som du vet är giftfritt och blanda runt.

2: Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar och inte bara fortsätter att snurra runt.

3: Stoppa ner kryddan i krukan ovanpå jorden, se till att den hamnar i samma nivå som i den gamla krukan. Har du lagt i för mycket jord så att den är för högt upp tar du bort lite jord och prövar igen. Fyll därefter på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant ( det blir lättare att vattna om det inte är ända upp till kanten).

4: Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset. Tänk på att om de ska ut i starka solen så behöver de oftast vänja sig med det kraftiga ljuset, men i ett soligt fönster brukar det fungera utan avhärdning.
Läs mer om avhärdning: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?
Tips: Mynta, timjan, gräslök är perenna och kan med fördel gärna flytta ut i dina odlingar för att ge skörd under flera år framöver. Lästips: 6 fleråriga örter vi odlar och varför
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden”
Tack tack🏡
Salladslök i knippe från affären är också tacksam att få fler skördar från. Klippte en gång, satte sedan knippan med gummisnodd kvar i vatten. Kunde skörda en gång till. Och en gång till, men då såg det gröna lite blekt.
Har nu satt ner i jord och nu kommer det fräscht grönt igen.
Provar nu med att sätta även nedre delen av en purjolök i jord, intressant att se hur den kommer växa.🙂 Tummen upp 🙂
Fin fint!
Kul med grönt
Persilja från mataffären: dela upp den i 5 – 8 ”plantor” & sätt i trädgårdslandet ! Och vips har du långa raden med frodiga plantor som du kan skörda om & om igen ! Till slut fryser jag in den ! Godaste såsen ? Klippt persilja – vitlök – en burk creme fraiche !
Lämna ett svar