Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?

Svaret på frågan är ja. I inlägget berättar vi om tillvägagångssätt och vad som kan hända om man struntar i att avhärda sina plantor.

Ordet avhärda kan förknippas med att göra vatten mjukare, men bland odlare har det en helt annan betydelse. Avhärdning i odlarmun handlar om att vänja växter med utomhusklimatet. Egentligen borde det heta ”härda”, eftersom det är en mer korrekt beskrivning av förfarandet. De växter som behöver vänja sig är de som man drivit upp inomhus, vare sig det är i fönster eller under växtbelysning. De man sått utomhus blir per automatik vana vid utelivet redan från start. Ofta talar man om temperaturen utomhus som det som plantor främst behöver anpassa sig till, men ljuset är minst lika viktigt, om inte ännu viktigare i vissa fall.

Inomhusmiljön är allt för tillrättalagd

Att börja sitt liv inomhus är ofta väldigt gynnsamt för många växter. En del odlar med ett ljust fönster som ljuskälla, medan andra har växtbelysning att tillgå. Oavsett, är ljuset inomhus otroligt annorlunda i jämförelse med solens strålar utomhus. De fönsterodlade plantorna är alltså, trots att de insupit solstrålar i hela sina små liv, ändå inte anpassade för den ”riktiga” solens starka ljus.

Inomhus är livet varmt och mysig, oftast med en konstant temperatur. Utomhus behöver växten klara temperatursvängningar. Under våren kan kan det skilja ganska mycket på dag- och natt-temperaturen. Dessutom är det ganska sällan det blåser inomhus, men ute kan det komma vindpustar lite då och då beroende hur skyddad växtplatsen är.

Hur gör man avhärdningen?

En vanlig avhärdning pågår ungefär i en vecka. Det betyder att man först genomför avhärdningen och därefter planterar man/ställer man plantan där den ska få leva under sitt utomhusliv. Det finns flera olika sätt att avhärda på. Inget är bättre än något annat. Man får helt enkelt testa sig fram. Här är några olika sätt:

Skuggvarianten – Ställ ut växterna på en plats i trädgården där det är skugga under hela dagen och ta in växterna på natten. I slutet av veckan kan man låta växterna vara kvar ute på natten på skuggstället, men stå i solen under dagen.

I halvskugga några timmar – Ställ växterna i halvskugga i några timmar varje dag och låt dem vila resterande tid inomhus. Öka på tiden i halvskugga och växla sedan över till direkt solljus vart eftersom, så att plantorna tillslut är helt acklimatiserade.

Fiberdukstält – Skapa ett tält av fiberduk i ett växthus eller på skyddad plats i trädgården. Låt plantorna stå inunder fiberduken i en vecka och sedan är de avhärdade och klara. Detta sätt innebär att man inte behöver bära sina plantor in och ut, utan kan låta dem vara kvar under tältet hela dygnet.

Läs gärna: Enkla och snygga tunnlar med fiberduk att göra själv

Avhärda plantor i växthuset under fiberduk
Har man många plantor kan man klä in hela växthuset med fiberduk. Vi brukar sätta fast fiberduken med klädnypor i konstruktionen.

När ska man börja avhärda?

Man kan tänka att avhärdningen bör pågå i en eller två veckor innan man planterar dem på friland, i odlingslådor eller i krukor. Många växter som blivit uppdrivna inomhus kan vara känsliga för kalla nätter och bör därför inte planteras ut förrän risken för frost är helt över. Hos oss brukar vi börja avhärda i mitten av maj (zon 2-3).

Vad händer om man struntar i att avhärda?

Planterar man ut sina plantor lite för tidigt utan att ha avhärdat, kan temperaturen främst nattetid göra att plantorna får en chock och dör av kyla. Särskilt gurkväxter och störbönor är känsliga för kalla temperaturer. Ett tecken på att kylan skadat ens plantor kan vara att de ser hängiga ut och att blad och andra växtdelar tappat spänsten.

Solen kan också göra stor skada på plantor som inte är vana. UV-strålarna kan skada växtdelar så att gröna blad blir vitaktiga.

Plantor som aldrig tidigare blivit utsatta för vind, kan bli rejält skadade av lite blåst och helt enkelt gå av. Avbrutna plantor är svåra att reparera. I bästa fall, kan de överleva och i värsta fall dör de.

Om man nu ska strunta i avhärdningen och riskera att plantorna tar lite skada, kan man kanske ändå välja att göra det under några molniga dagar, då det är vindstilla och risken för frost är minimal. På så sätt kan det kanske ändå gå vägen om man har tur.

OBS! En del blir så glada när vi berättar att vi kallsår de flesta växter under vinter och vår, att de vill ställa ut sina inomhussådda plantor utomhus bums. Men det fungerar inte så! Att ställa ut inomhussådda plantor utomhus, utan att avhärda dem innebär ofta en säker död. Antingen börjar växter kallt eller varmt. Växter som sås inomhus och i värme kan inte bara flytta ut och fortsätta kallt, de måste vänjas.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?”

 1. Profilbild för Jan-Erik Lundström
  Jan-Erik Lundström

  Växter som övervintrats inomhus, men som vuxit ute förra säsongen, behöver avhärdas på nytt? Dvs att de har förlorat sin acklimatiseringen genom att ha vistats inomhus under vintern?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja, det stämmer.

 2. Profilbild för Jan-Erik Lundström
  Jan-Erik Lundström

  P.S. Gratulationer till Theres heltid!

 3. Hej,
  Går det att rädda plantor som blivit uv-skadade? Har ni något tips kring det?

  Har plantor av paprikasorten Yetsil Tatli som jag misstänker blivit skadade av uv-strålar från fönstret eller möjligtvis växtbelysning, då de fått vitaktiga blad. Vissa blad har böjt sig.

  Hälsningar,
  Anna

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det brukar gå, den som lever får liksom se. Testa, vad har du för alternativ? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *