Odla egna kryddor – basilika

Basilika ur Alla fingrar gröna Farbror Grön
Foto: Linda Eliasson, Lux publica

I ett flertal krukor i växthuset och på balkongen har vi vår basilika under somrarna. Fantastiskt goda blad till mat med italienska eller thailändska smaker.

För mig var basilika den där rangliga och lite buskiga kryddväxten som köptes i en minimal kruka i matbutiken. Efter ganska kort tid brukade alltid bladen skrumpna ihop eller så tog någon ohyra över hela plantan innan man hunnit skörda allt. Men när jag träffade Johannes blev basilika något helt annat. I växthuset har vi haft en mängd olika sorters basilika, tex thaibasilika, kanelbasilika, helig basilika, småbladig basilika, citronbasilika, purpurbasilika och vanlig basilika och varje år sår vi så vi har ungefär tio krukor basilika. Det brukar mest bli den vanliga och den purpurfärgade, men förr om åren lagade vi mer thai-inspirerad mat och då kom thaibasilikan väl till pass.

När man har mycket basilika, kan man unna sig att skörda rejält. Jag brukar blanda ner stora mängder blad i sallader och mixa litervis med blad till pesto. Färska basilikablad är något som vår annars så kräsna son, gärna stoppar hela i munnen och pesto är helt klart hans favoritröra.

Jag tycker att färsk basilika gör sig bäst som ensamkrydda, dvs att den inte ska blandas för mycket med andra kryddor. Torkar man bladen, blir den däremot väldigt god tillsammans med andra torkade kryddväxter. På sidan Farbror Gröns Recept har vi samlat ett flertal recept med basilika som ingrediens. Tex potatissallad med smak av Italienlyxig pasta med ugnsrostade grönsaker och pestosås och pesto.

Att odla basilika

Basilika är ettårig och är en sk värmeälskande växt. Den passar således inte att sås utomhus på vintern eller när när temperaturen är alltför låg. Vi brukar så våra första exemplar i maj i kallväxthuset. Det fungerar också bra att så dem inomhus tidigare än så. Av någon anledning upplever vi att basilikan snabbt blir ansatt av ohyra eller sniglar om den planteras på friland eller i större odlingslådor. Därför låter vi alltid våra basilkiaplantor få bo i krukor på vår balkong eller i växthuset.

Vill du veta mer om hur man ska odla basilika, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver basilika finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.

Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *