6 fleråriga örter vi odlar och varför

Att ha en egen örtagård att kunna gå till och plocka kryddiga växter till sin matlagning är en lyx. Varje år har vi olika örter som vi odlar, vissa är ettåriga och andra är mer långlivade.

I vår trädgård har vi en hel det ätbara växter som är perenner. Med det menas att de är fleråriga och övervintrar varje år för att under våren växa till sig på nytt. Om man odlar på distans eller vill ha det lite enkelt för sig är det att rekommendera att odla perenna växter. De sköter sig liksom ganska bra på egen hand utan en massa daltande. Blir det bara lagom med sol och lagom med regn under året så klarar de sig ofta fint.

Blir sommaren väldigt torr mår de bra av vattning. Det enda man behöver engagera sig lite extra i är själva sådden och den första tiden innan plantan är stor. Antingen sår man själv eller så kan man faktiskt köpa plantor på en handelsträdgård och plantera ut, ja tom från den vanliga mataffären.

De perenna örterna som vi har just nu är:

  • timjan
  • vinterkyndel
  • gräslök
  • spansk körvel
  • mynta
  • oregano (kungsmynta)

Timjan

Har du testat att plocka av en näve timjan och trycka ner i en tekopp och sedan slå på hett vatten och vänta i 10 minuter? Om inte, rekommenderar vi dig att testa. Det blir ett milt te med mycket smak och en fantastisk arom som passar både morgon, middag och kväll. Vi är stolta över att en av våra första egna frösådda timjanplantor i Skogsträdgården fortfarande lever, efter ca 25 år! Den är inte så kraftig då den växer på ett kargt ställe, men den har lyckats att överleva!

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *