Därför halshugger jag mina tomatplantor

Klipp dina tomater
Jag tuktar tomatplantor hårt och jag gör det för att det ger så bra resultat. Jag brukar benämna det som att jag halshugger mina tomater men varken det eller begreppet såga av dem vid fotknölarna gör tekniken rättvisa. välkommen att läsa hur jag går till väga när jag ska halshugga tomatplantor.

”En låg tomat med flera toppar ger större skörd än en hög med bara en topp”.

 30 års odlande av tomater

Jag har odlat tomater varje år sedan jag började odla för 30 år sedan. Jag vill verkligen inte påstå att jag kan allt om denna gröda, men jag känner mig ganska trygg att odla den. Vi har haft våra duster genom åren och jag har stundtals verkligen kämpat med att lyckas hela vägen från frö till färdig skörd. Ibland har det gått åt fanders. Jag har drabbats av sjukdomar, skadedjur, dödat plantor på grund av dålig odlingskunskap och ibland av ren och skär slapphet. Det finns ett tidigare inlägg som heter ”Mina värsta tomatproblem” som ni kan läsa om ni vill ta del av denna stundtals problemfyllda odlarresa.

Jag rekommenderar att du klipper ovanför andra eller tredje bladparet.
Halshugga tomater

Det jag tänker berätta om nu är hur och varför man halshugger tomater och vilka effekter det ger. Tycker du att begreppet känns lite väl grovt och dramatiskt? Jag håller med! Men eftersom jag började använda det här uttrycket för flera år sedan har det blivit ganska inarbetat, därför fortsätter jag använda det. Kanske skulle en mer korrekt definition vara  ”sågning vid fotknölarna”. Men även det begreppet ger fantasin ganska fritt spelrum om vad det handlar om. Den mänskliga hjärnan är fantastisk på att tolka både det skrivna ordet och det vi kallar för verklighet. En fråga jag ofta får är om man kan klippa alla slags tomater. Busk, växthus, höga och låga, jag har testat att klippa alla sorter och det fungerar bra.

Vidareutvecklingen

Det dröjde inte lång tid förrän jag förstod att jag hade flera gåvor framför mig när jag klippte i mina tomatplantor. En ny topp som skulle bli en ny planta och en kruka med en planta med avklippt topp.  En planta kan ge två plantor, så smidigt! Då behöver man ju inte så så många frön tänkte jag. Nu för tiden har krukan med avklippt topp blivit min största favorit och den planta jag eftertraktar allra mest. Jag till och med slänger toppar nu för tiden när jag har för många. Fördelen med plantan som blir kvar är att den redan har ett utvecklat rotsystem och kommer att skjuta tjuvskott, flera toppar och flera toppar från samma grundstam ger större skörd.

Var ska man klippa?

För att vara helt på den säkra sidan klipper jag ovanför det andra eller tredje bladparet. Då kommer det med stor sannolikhet bildas en ny topp av ett tjuvskott i varje bladveck, två eller tre stycken. Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och  oftast vill jag ha mer än så. Känner du att det räcker att göra en ny planta av en befintlig och att den befintliga plantan bara behöver ha en topp, då kan du gott och väl klippa ovanför det första bladparet.

Tre olika sorts plantor 1 en ordinär 2 en avklippt och 3 en topp som bildar en ny planta
Tre olika sorters plantor

Jag delar in tomatplantor i tre varianter. Den första är en ordinär planta som jag inte klippt i och sådana använder jag fortfarande ibland men den var vanligare i mina odlingar de första 10 åren.

1 Ordinär planta: Den första plantan på bilden är sådd från frö och är inte ursprungligen en stickling. Den har heller inte kapats. Sådden är gjord antingen inomhus eller i vårt kallväxthus. Jo det går att så tomater kallt och nej skörden blir inte skadad eller speciellt sen. Alla som haft tomater som ogräs i komposten vet att det är fysiskt möjligt att tomater kan börja växa i kall miljö.

2 Halshuggen planta: Det här är en avklippt planta som jag klippt ovanför det tredje bladparet. Plantan kommer ge flera nya toppar och det tycker jag är superbra! Två toppar = dubbelt så stor skörd. Tre toppar = tre gånger så stor skörd! Fyra toppar…. Jo det är sant! Jag låter fyra toppar bildas av tjuvar på våra tomater som ska odlas inomhus och även ibland utomhus uppe på taket. Då gäller det såklart att plantorna har gott om näring så att de orkar producera frukter och får bra med vatten.

Den största andelen av våra tomatplantor planteras på vår takodling i hinkar eller odlingslådor med växtstöd. Stöden är inte så höga, så därför vill jag gärna att plantorna är så kompakta som möjligt. Genom att halshugga plantor, blir plantorna lägre. Planterar man ner plantorna så djupt som möjligt vid varje omplantering blir plantorna också mer kompakta. Kombinerar man båda förfaringssätten med rikligt med ljus får man till riktigt bra plantor. Överlag tycker jag att höga plantor är bökiga att handskas med.

3 En topp, : Att klippa av en topp eller ett sidoskott från en tomatplanta är ett smart sätt om man vill ha en exakt likadan planta från en annan planta, det fungerar även med F1 hybrider. Till en början gjorde jag enbart så här för att få fler plantor genom att toppen gav ytterligare en planta. Idag handlar det er om att jag vill ha en avklippt planta med flera toppar på så att jag får större skörd.

Fastna inte i teorier

Jag vill inte att mitt odlande ska vara antingen eller. Eller att jag odlar enligt en enda odlingsteknik och struntar i andra. Jag försöker vara öppen inför att man faktiskt kan göra på flera sätt samtidigt och hoppas innerligt att du som läser känner att det genomsyrar vårt arbete, att vi inte dömmer utan tillför.

Min grundtanke med halshuggning

Min grundtanke med att kapa tomater var att klippa av en topp från en för lång planta så att jag kunde börja om med en ny planta med denna toppstickling. Denna procedur fungerar riktigt bra om du vill göra flera plantor från en planta. I mitt fall var jag ute efter att få en ny lägre planta genom att klippa av och frisera toppen till lämplig längd, ca 10, 20 cm. Toppen rotas direkt efter klippet i antingen såjord eller i ett högt glas vatten och det tar ca 10 dagar innan denna topp / stickling utvecklat rötter och är färdig att flytta in i en kruka med planteringsjord.

Klipp blommorna

Som ni ser på bilden klipper jag bort blommorna på sticklingen, då dessa blommor oftast inte kommer producera några frukter. Jag vill hellre att plantan ska satsa på att bilda rötter istället för att blomma. På just den här sticklingen kan ni se att toppen bildas i ett bladveck mellan ett blad och blomklase. Det gäller att klippa rätt. Så att man inte tror att toppen är en tjuv som ska klippas bort och att blomklasarna är själva toppen. Råkar man klippa bort toppanlaget i detta skeende ( vilket även hänt mig). Är det bara att kasta den och ta en ny topp.

Planteringen

Att plantera en avklippt planta med 2-4 toppar är en särdeles god investering. Oavsett om du ska odla tomatplantan inomhus, på ett gynnsamt frilandsläge, pallkrage eller i ett växthus. Just den här plantan kommer producera, eftersom jag gödslat jorden väl, mer frukter än man vanligtvis är van vid. Sorten heter Tiny tim och den är planterad i en kruka som rymmer mellan 5- 7 liter jord. I krukan har jag också blandat i pelletterat hönsgödsel och pelletterat grönsaksgödsel,  ca 50g av vardera. Jag blandar runt gödslet i den nedre tredjedelen av krukan så att tomatplantan hittar näringen efter ett tag. Du vet väl att planteringsjord bara innehåller näring för tre veckor? Om du ska odla grönsaker i planteringsjord så måste du tillskottsgödsla på något sätt. Glöm inte att du behöver pollinera en tomatplanta som ska växa inomhus.

Det kommer snart en inlägg om hur man odlar tomater i ett österfönster utan växtbelysning. Och hur man skördar 400 coktailtomater mellan maj – november. Då går jag igenom hela proceduren steg för steg.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

52 svar till ”Därför halshugger jag mina tomatplantor”

 1. Profilbild för Stina Gustafsson
  Stina Gustafsson

  Hej Johannes,

  Tack for en fantastisk sida!

  Jag bor i Australien och har odlat tomar pa min balkong over sommaren har. Jag har nagra frgor jag hoppas du kan svara pa.

  – kan man borja en ny planta nu pa hosten, det blir ju inte sa kallt som i Sverige eller ar det solljuset det handlar om?
  – vi kope en tomatplanta som skulle ge oss cocktailtomater och bli max 1,20m hog. Nu ar den nog 2 meter hog och har tyvarr inte producerat massor med tomater. Vad kan man tanka pa? kan du rekommendera en bra tomat sort att plantera i kruka?

  TACK!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂 Förlåt sent svar, det borde inte vara några problem och japp det är ljuset man behöver vara noga med, så att man inte försvagar plantorna så de blir mottagliga för sjukdomar, man kan hela tiden ta sticklingar från en tomatplanta. Du som bor där du bor. Dwarftomater ska vara populära i dina trakter. Testade Tasmanian Chocolate 2020 med superbra resultat. Plantorna ger stora mörka frukter men plantan blir bara en meter hög. Superbra avkastning. Det ska finnas flera hundra olika slags Dwarftomater å de härstammar från Australien. Lycka till

 2. Profilbild för Björn Rönnborg
  Björn Rönnborg

  Tusen tack för alla dina bra tips och idéer.,. Superb för en nybörjare som jag. Jag satte mina tomater (köpta plantor) för första gången i år. Då jag är drygt 50 år var det väl på tiden att prova på detta med egenodling. Jag satte plantorna i stor plastkrukor och odlade dessa utomhus när värmen kom. Jag har fått en massa tomater i sommar-höst. Ett problem som jag undrat över, men här fått reda på var varför en del tomater var spruckna och det verkar stämma det du skriver om oregelbunden vattning, att det är orsaken! Tack gör det. Nu vill jag försöka odla tomater inomhus under hösten-vintern. Jag har inget riktigt bra fönster som släpper in tillräckligt med solljus, så jag funderar på att odla med konstljus. Har du någon erfarenhet av detta? För bästa resultat Kommer jag odla Tiny Tim eller Totem som du föreslagit. Igen! supertack för din sida, den ger inte bara bra råd, utan får odlingslusten att stiga markant,., /Björne i Kungsbacka

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, hur har det gått för dig?

 3. Är inte ett vedertaget begrepp annars att man toppar plantorna?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Detta förfarande är inte i första hand en toppning, utan mer en kapning plantorna för att de dels ska få en ny chans att blir kompakta och kraftiga, men också kunna utveckla flera parallella toppar som i förlängningen ofta ger en större skörd.

 4. Hej, o store tomatodlarguru!

  Har läst med stort intresse, och ville passa på att tacka för bra tips!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 5. Halloj
  Har satt ett par skivor tomater i jord och fått massor av plantor. Är det någon idé att ödsla tid, kraft och lust på dem tror du eller måste man odla med ”köpefrö”?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi brukar alltid odla från köpefrön. Tomater från butiken kan vara korsade och då kan fröna ge tomater som inte alls blir lika som de som du en gång köpt. Men, man kan också har tur och få jättefina och goda tomater på ditt sätt. Rådet är nog att ”ödsla tid” på några av dina plantor och så några plantor från köpefrön, alternativ köp några fördiguppdragna tomatplantor. Nu är det kanske lite sent att så nya.

 6. Hej,
  Fin text! Går denna teknik även att applicera på chiliplantor?
  Mvh

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej,tack. Det skulle man ju verkligen vilja, men jag har aldrig lyckats så bra. Men att ta in chiliplantor och övervintra fungerar och de kan ge bättre med frukt andra och tredje året sägs det.

 7. Profilbild för Ingela Eriksson
  Ingela Eriksson

  Tack för alla goda råd och jätte bra bilder som verkligen visar hur du menar. Mvh nybörjaren Ingela.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 8. Hej och tack för bra tips!
  Fungerar det att halshugga även plantor som inte bildar tjuvskott?
  Mvh Viktoria

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det blir oftast inte spå bra, testa på en först

 9. Hej!
  Men när du har kapat tomatplantan, låter du tjuvskotten på den avklippta plantan växa fritt? Jag har fått lära mig att man ska nypa bort alla tjuvskott.

  /Victoria

  1. Från den avklippta plantan är det sk tjuvar som växer upp och blir plantans nya toppar. Det där med att klippa bort tjuvskott gör odlare lite olika med. Vi klipper nästan aldrig bort dem eftersom vi vill att plantan ska bli så buskig som möjligt och utveckla så många tomatfrukter som möjligt. Det kräver förstås att man gödslat rejält så att plantan orkar med det. Klipper man tjuvar brukar anledningen vara att man vill att de tomater som växer fram från stammen ska mogna snabbt och att tjuvarnas blad inte ska knycka energi. Vi låter alltså även tjuvarna utveckla tomatfrukter.

 10. Är det försent att kapa tomaterna nu i början av juni?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det kanske det är men är de väldigt yviga är det ok.

   Johannes

 11. Hej,
  Vi har ett kallväxthus som är 120 cm högt. Kan man köpa en sort som blir högre än så, exempelvis gardeners delight, som blir 150-200 cm och toppa den vid 120?
  Tack!

  1. Ja, det borde gå bra att toppa plantan, men det kan också vara så att plantan hittar ut genom ev vädringsfönster i taket och fortsätter sitt växande där. Då kan man plocka tomater på utsidan.

 12. Profilbild för Elin Hedström
  Elin Hedström

  Hej!
  Såå bra tips!
  Är det någon skillnad att kapa buskiga sorter vs. sorter som blir högre.?

  1. Nej, vi har inte märkt någon skillnad.

 13. […] ovanför andra eller tredje bladet så blir de bredare. Man kan även plantera den avklippta delen. Farbror Grön beskriver hur man […]

 14. Profilbild för Janne Carlsson
  Janne Carlsson

  Hej ska man klippa chili eller låta dom vara?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Man kan göra på båda sätten, vi klipper aldrig.
   / Johannes

 15. Profilbild för Janne Carlsson
  Janne Carlsson

  Kommer det någon nyutgivning av ”Alla fingra gröna”?. Finns inte att få tag i någonstans.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Inte än på ett tag tyvärr.

 16. Tack för massor med inspiration!
  Förstår jag dig rätt att du gödslar jorden i krukorna + med pelletterat hönsgödsel och pelletterat grönsaksgödsel i 1/3 del av jorden i botten? I så fall hur mycket och med vad gödslar du med i resten av planteringsjorden? /Elin

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag gödslar bara så men pga av pyralidrisken i organiskt och ekologiskt gödsel använder jag blåkorn och lite mindre av detta då det är starkare. Det kommer ett stort inlägg på Farbror Grön Premium i dagarna om alla flytande gödsel vi använder och hur man tillreder dem.

   / Johannes

 17. Profilbild för Ulla Ryberg
  Ulla Ryberg

  Mycket intressant hemsida. Vill gärna få bra tips.
  Ulla

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack. Testa att skriv tomater i sökrutan och läs alla inlägg. Då har du att göra en hel kväll 🙂 / Johannes

 18. Hej!
  Är så ny på allt vad gäller odling. Men odlade tomater förra året och det gick ganska bra. Fick mersmak. Nu har jag försått tiny Tim och black cherry för några veckor sedan. Barnen ville givetvis hjälpa till (så roligt!) så det blev lite för många frön i varje liten kruka och nu ska jag omskola dem till helgen tänkte jag. Hur separerar jag plantorna utan att skada rötterna? Detta är alltså första omskolningen.

  Tacksam för tips!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Man får pillra så gott det går, om de flesta rötterna är intakta brukar det fungera.

 19. Profilbild för Karin Dorch
  Karin Dorch

  Hej, har flera tomatplantor som är planterade i Rosendals planteringsjord. De är nu ganska höga och tänker ”halshugga” dom. Jag läste att de måste få mer näring nu, ska jag gödsla innan jag klipper ner dem? Kan jag använda den näring jag har hemma vilket är Ica gardens växtnäring? Jag har dom i soligt fönster men tar ut dom på balkongen på dagarna( frostrisk) är det bra?
  Vänligen
  Karin

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Var försiktig med alla organiska näringar om du inte vet ifall de är pyralidfria. Hur gick det för dina tomater?

 20. Profilbild för Magdalena Liebendörfer-Nilsson
  Magdalena Liebendörfer-Nilsson

  Hej!
  Det är nu 1/6 2023 och jag undrar om det är försent att testa halshuggning på några av mina plantor??? De står på en inglasad veranda o det är tänkt att några ska ut på altanen. Det vore praktiskt med lägre och buskigare tomater o kanon om det skulle ge mer frukt. Undrar en sak: jag har redan tjuvat på de flesta plantor. Kommer det nya tjuvskott ändå om jag kapar dem. Sorter: Brandywine, Moonglow( bara en), Northern Light, Ildi, Galinas och en cherrie-sort som är högväxande. Tack för inspirerande läsning!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, kombinationen halshuggning och tjuva är ganska dålig, i alla fall på den plantan som lämnas kvar är det ju tänkt att tjuvarna ska vara de nya topparna. Du kan kapa nu och frisera en topp och få en ny planta nu som är lägre och som rotas på ca 10 dagar i vatten.

   Eftersom du har tjuvat så gör det nog inte det på dessa plantor, men man kan ha tur. Vi tjuvar nästan aldrig om vi inte med tjuvarna förökar dessa till nya plantor.

   Varför tjuvar du dina tomatplantor egentligen?

   Mvh Johannes

   1. Profilbild för Magdalena Liebendörfer-Nilsson
    Magdalena Liebendörfer-Nilsson

    Tack för svar! Såå spännande! Opp och ner Ner och opp Grisen gal i granens topp… som jag sjunger med barnen. Det visar sig vara på ett annat sätt en en trodde. Fått lära mig att tjuva för att det tar energi för plantan att bilda nya toppar och att tomaterna då inte hinner mogna att mer energi går åt till all bladväxt som tjuvar innebär. Ha Ha! Jag ska testa din metod nästa år för det låter härligt med mer frukter vilket jag saknar…. det blir mycket blad ändå på den enda stammen … och lite mäck med rep och linor att binda upp dem. Roligt testa olika sätt. Jag testar i år och kapar några av mina plantor. Har en Ildi som jag inte tjuvat alls än. Den ringlade runt rätt vilt av sig själv i fjol och gav frukt ända in i november- små päronformade gula goda tomater. Tack igen!

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Tack 🙂 Ja det är många skrönor om odlande att förhålla sig till. Allt vi delar med oss bygger på erfarenhet. Vi har lärt oss så otroligt mycket genom åren genom att aldrig följa regler utan att testa själv. Man behöver ju inte lägga alla ägg i samma korg , testa lite i liten skala. Men det är så man kommer framåt på sin egen odlarstig.

     Läs gärna här: https://farbrorgron.se/darfor-tar-jag-in-grona-tomater/

 21. Profilbild för Mona Olofsson
  Mona Olofsson

  Hej!
  Panik! Har odlat tomater i över 20 år i mitt växthus. Nu har mina tomater helt plötsligt börjat vissna. Har gödslat med kompost som jag brukar Det har gått så fort, på några dagar. Jag upplever inte att jag gjort på annat sätt än jag brukar. De tomater jag har ute ser dina ut.
  Vad ska jag göra. Har bilder om det skulle kunna hjälpa för att he mig nåt tips.
  Måste jag byta jord?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det bästa man kan göra är att vattna lagomt, vänta och se. Kvarstår problemet om ett par dagar är det något lurt. Har du inga nya reservplantor ( vilket det alltid är bra att ha, av alla växter) kan du klippa av ett par och göra nya plantor så att du får något i alla fall.

 22. Profilbild för Maria Holmberg
  Maria Holmberg

  Hej!
  Har odlat tomater i växthus i sommar och har nu massor av tomater som inte mognat ännu. Kan man nu därför klippa av topparna så att all kraft går ut till tomaterna istället för att på ngt sätt skynda på mognaden? Tack på förhand!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det kan man säkert men vi gör det inte. Vi har alltid låtit dem hålla på, men dyu kan plocka av de mognadsstora och speciellt om du vet att de fått mycket sol. Sök tomat här på bloggen så hittar du flera inlägg.

 23. Hej,
  Vad blir det för skillnad om man halshugger en tomatplanta jämfört med om man låter en tjuv växa fram på en tomatplanta? (För att få fler tomater). Odlar i kruka på en balkong.

  Tack för inspirerande läsning. 🙂

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Man kan göra så och vi gör det ofta, låter flera tjuvar gå upp som parralellea toppar. Sedan vi börjat att så våra tomater kallt behöver vi inte halshugga dem pga gängligheten. Den stora skillnaden är att man får en ny planta när man klipper av en topp.

 24. Profilbild för Lisbeth Persson
  Lisbeth Persson

  Vågar man använda hönsgödselpellets så som du beskriver? Finns det inte risk för pyralider?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi törs inte, ja det verkar finnas risk för det.

 25. Hej! Detta har jag alltid i baktanken och är för mesig för att pröva. Men kanske i år.. satte igång lite för tidigt. DOCK. Kan jag inte läsa VILKA tomater du gjort detta på. Skillnad på körsbärstomater (låga buskplantor menar jag) och tomatplantor som blir höga. Visst gör du bara detta på plantor som blir höga??

  Mvh Simone tacksam för svar så ja kommer vidare här i odlingen☺️

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Bara de gängligaste, testa med ett par och se hur det blir, om det passar dig. 🙂

 26. Profilbild för Gunilla Karlsson
  Gunilla Karlsson

  Hej. Har odlat tomater några säsonger sedan vi byggt ett växthus. Jag älskar detta odlingssätt. I år har jag valt busktomater som får vara utomhus och de längre i växthus. Min fråga är om du märker skillnad på frö och frö? Jag har beställt i år på nätet och upplever att det är bra mycket bättre. Kraftiga stammar, alla fröer tog sig ( tyvärr…🤪 mer jobb).
  Jag har också satsat på jämnstora krukor/spannar med plats för mer jord.
  Gödslat med pellets och vattnat.

  Har inte tidigare hört om kapning men det ska jag prova till nästa säsong.

  Tack för en bra sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *