Din varukorg är för närvarande tom!
Så grönsaker utomhus i juni
Juni är en bra tid att så grönsaker utomhus. Antingen kanske man sår sin första omgång eller så är det kanske den andra omgången för att kunna serieodla.
Vissa kanske tänker att det är lite sent påtänkt att så grönsaksfrön i juni. Men det beror ju såklart på när man förväntar sig skörden. Vill man kunna skörda på semestern kan det kanske vara i senaste laget att så vissa grönsaker. Men tänker man på att man har en sensommar, tidig höst och även sen höst framför sig då man kan skörda, ja då finns det massor med ätbart man kan så nu.
För oss som sår så mycket som möjligt så tidigt som det bara går, handlar junisådd ofta om att så omgång nummer två. Eftersom vi förkultiverar i småkrukor eller byttor tar det till en början ingen plats i odlingslanden. I juli då vi har skördat rent på vissa håll, planterar vi sedan våra junisådda plantor. Det är det som vi kallar serieodling, dvs att så och plantera en serie grödor efter varandra på samma plats.
Lästips: Våra sommarsådder – hela grönsakslistan i bokstavsordning, Serieodla vitlök och grönkål, Serieodla potatis, fänkål och salladskål, Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern
Sockerärtor, kålrabbi, basilika, rädisor, dill, koriander och sallat.
Grödor som ger skörd snabbt
Dill, rädisor, basilika, koriander, sallat kan nog räkas som de allra snabbaste grödorna som fungerar bra att så i juni. Förvisso har också rucola, spenat och pak choi en relativt kort utvecklingstid, men de är och andra sidan väldigt känsliga för våra långa dagar och går snabbt upp i blom om de sås i juni. När du sår sallat, ställ då inte såbyttan på ett varmt och soligt ställe utan välj att ställa den i skuggan eller som vi i kylskåpet de första dagarna, då gror allra flest frön.
Lästips: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet
Sockerärtor eller andra typer av ärtor är också relativt snabba av sig och vi stoppar ner dem direkt på dess växtplats. Även störbönor kan sås denna tid och gärna på den plats där du redan har förädlade plantor, då sprider skörden ut sig. Kålrabbi kan räknas in i kategorin snabba grönsaker om man jämför med andra rotfrukter eller kålväxter. Kålväxter den här tiden på året tjänar på att sås i byttor eller krukor med planteringsjord så att inte jordlopporna äter upp dem direkt när de tittar upp.
Grödor som tar lite längre tid på sig
Vill man så för att kunna få en sensommar- eller höstskörd finns en uppsjö av grödor som lämpar sig bra för junisådd tex salladskål, betor och fänkål. Vi brukar tänka att vi sår i krukor eller andra typer av behållare någon gång i juni och sedan är plantorna i perfekt storlek när vi skördat något annat och lämnat lite plats. Vill man ha större plantor att plantera ut behöver man plantera om den en gång i enskilda krukor innan utplantering.
Läs gärna mer: Så på sommaren och skörda under sensommar och höst.
Plantor från junisådd brukar få sin finala plats lite här och där i odlingen allt eftersom platser blir lediga. Precis innan planteringen gödslar vi lite extra just där vi ska sätta ner en planta, om vi inte vet med oss att jordens befintliga näring räcker för nyplanteringen.
OBS viktigt att läsa om gift i gödsel: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt, Gödselskandal och sanningen om kravgödsel!
Gulbetor, potatis, morötter och majrovor.
Knölar och rötter
I juni går det utmärkt att sätta potatis. Man kan både välja snabba potatis (sommarpotatis) eller sen potatis (vinterpotatis). Det är fantastisk att kunna skörda potatis under hösten. Potatisen sätter man direkt i välgödslad jord där man inte gödslat med för mycket kväve. Man kan också sätta potatis i djupa hinkar med hål i botten. Perfekt om man inte har så stora land eller många pallkragar.
Du sparar väl dessa: Släng inte din gröna potatis!
Vill man odla betor av något slag är det en god idé att så fröna i en bytta först och sedan plantera ut de små plantorna. Gulbetor och rödbetor är våra favoriter, som vi gärna sår i juni för höstskörd. Rättika, majrova och kålrot är rotfrukter som faktiskt blir som allra finast om de sås nu i juni. Sår man kålroten tidigare finns risken för att den vill blomma. Morötter går också bra att så i juni. Har man ingen ledig pallkrage eller plats i grönsakslandet, går det också bra att odla morot i hink.
En annan knöl är knölfänkålen. Den blir en fin sensommar- eller höstgrönsak om man sår den nu i juni. Det finns alltid en viss risk att fänkål vill satsa på blomning i stället för att göra knölen bred. Väljer man en trögblommande sort kan det gå lättare.
Lästips: Mysteriet med betornas frön, Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter? 10 enkla rotfrukter att odla själv
Pallkrage med salladskål och sallat, savoykål, grönkål, svartkål, röd spetskål och sibirisk bladkål.
Kålväxter
Det finns ett flertal kålväxter som kan odlas under sommaren och hösten. De som har blad som ska skördas som grönkål, svartkål och sibirisk bladkål kan börja skördas så fort de får blad i princip, men vanligast är att man väntar tills bladen är ganska stora. Av dessa tre är grönkålen den som är tåligast mot kyla och kan med lätthet hålla sig spänstig och frodig hela vintern. Bladrapsen är ganska tålig, men svartkålen kan tyvärr inte stå pall för särskilt många nätter med minusgrader. Ett år har vi dock lyckats få svartkål att överleva hela vintern helt utan någon täckning eller liknande. Men då var vintern ganska mild.
Läs om den milda vinter: Skördetid – februari
Det finns några huvudkålsvarianter som är relativt snabba. Spetskålen kalibos är en av dem och kan om man har tur utveckla ett huvud innan vintern blir för kall. Om huvudet inte hinner bli så hårt knutet kan man äta det ändå. Salladskål brukar bli som allra finas när den sås på sommaren och framåt oktober eller november är den riktigt stor och fin.
Savoykål är köldtåligt och kan klara sig ganska bra fast att det är vinterväder, i alla fall hos oss. om man vill odla huvudkål är det smart att kolla upp utvecklingstiden. Det brukar framgå på fröpåsen eller på fröföretagets hemsida.
Du vet väl om att man även kan få två skördar av huvudkål/ spetskål om du skördar dem skonsamt.
Lästips: Så skördar du huvudkål
Lycka till med junisådderna!
There’s Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar