Så grönsaker utomhus i juni

Så grönsaker i juni. Här har vi sått i plastbyttor.

Juni är en bra tid att så grönsaker utomhus. Antingen kanske man sår sin första omgång eller så är det kanske den andra omgången för att kunna serieodla.

Vissa kanske tänker att det är lite sent påtänkt att så grönsaksfrön i juni. Men det beror ju såklart på när man förväntar sig skörden. Vill man kunna skörda på semestern kan det kanske vara i senaste laget att så vissa grönsaker. Men tänker man på att man har en sensommar, tidig höst och även sen höst framför sig då man kan skörda, ja då finns det massor med ätbart man kan så nu.

För oss som sår så mycket som möjligt så tidigt som det bara går, handlar junisådd ofta om att så omgång nummer två. Eftersom vi förkultiverar i småkrukor eller byttor tar det till en början ingen plats i odlingslanden. I juli då vi har skördat rent på vissa håll, planterar vi sedan våra junisådda plantor. Det är det som vi kallar serieodling, dvs att så och plantera en serie grödor efter varandra på samma plats.

Lästips: Våra sommarsådder – hela grönsakslistan i bokstavsordning, Serieodla vitlök och grönkål, Serieodla potatis, fänkål och salladskål, Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern

Sockerärtor, kålrabbi, basilika, rädisor, dill, koriander och sallat.

Grödor som ger skörd snabbt

Dill, rädisor, basilika, koriander, sallat kan nog räkas som de allra snabbaste grödorna som fungerar bra att så i juni. Förvisso har också rucola, spenat och pak choi en relativt kort utvecklingstid, men de är och andra sidan väldigt känsliga för våra långa dagar och går snabbt upp i blom om de sås i juni. När du sår sallat, ställ då inte såbyttan på ett varmt och soligt ställe utan välj att ställa den i skuggan eller som vi i kylskåpet de första dagarna, då gror allra flest frön.

Lästips: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Sockerärtor eller andra typer av ärtor är också relativt snabba av sig och vi stoppar ner dem direkt på dess växtplats. Även störbönor kan sås denna tid och gärna på den plats där du redan har förädlade plantor, då sprider skörden ut sig. Kålrabbi kan räknas in i kategorin snabba grönsaker om man jämför med andra rotfrukter eller kålväxter. Kålväxter den här tiden på året tjänar på att sås i byttor eller krukor med planteringsjord så att inte jordlopporna äter upp dem direkt när de tittar upp.

I krukorna finns salladskål, troligen rucola och knölfänkål. I krukorna bakom finns sallat.

Grödor som tar lite längre tid på sig

Vill man så för att kunna få en sensommar- eller höstskörd finns en uppsjö av grödor som lämpar sig bra för junisådd tex salladskål, betor och fänkål. Vi brukar tänka att vi sår i krukor eller andra typer av behållare någon gång i juni och sedan är plantorna i perfekt storlek när vi skördat något annat och lämnat lite plats. Vill man ha större plantor att plantera ut behöver man plantera om den en gång i enskilda krukor innan utplantering.

Läs gärna mer: Så på sommaren och skörda under sensommar och höst.

Plantor från junisådd brukar få sin finala plats lite här och där i odlingen allt eftersom platser blir lediga. Precis innan planteringen gödslar vi lite extra just där vi ska sätta ner en planta, om vi inte vet med oss att jordens befintliga näring räcker för nyplanteringen.

OBS viktigt att läsa om gift i gödsel: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt, Gödselskandal och sanningen om kravgödsel!

Gulbetor, potatis, morötter och majrovor.

Knölar och rötter

I juni går det utmärkt att sätta potatis. Man kan både välja snabba potatis (sommarpotatis) eller sen potatis (vinterpotatis). Det är fantastisk att kunna skörda potatis under hösten. Potatisen sätter man direkt i välgödslad jord där man inte gödslat med för mycket kväve. Man kan också sätta potatis i djupa hinkar med hål i botten. Perfekt om man inte har så stora land eller många pallkragar.

Du sparar väl dessa: Släng inte din gröna potatis!

Vill man odla betor av något slag är det en god idé att så fröna i en bytta först och sedan plantera ut de små plantorna. Gulbetor och rödbetor är våra favoriter, som vi gärna sår i juni för höstskörd. Rättika, majrova och kålrot är rotfrukter som faktiskt blir som allra finast om de sås nu i juni. Sår man kålroten tidigare finns risken för att den vill blomma. Morötter går också bra att så i juni. Har man ingen ledig pallkrage eller plats i grönsakslandet, går det också bra att odla morot i hink.

En annan knöl är knölfänkålen. Den blir en fin sensommar- eller höstgrönsak om man sår den nu i juni. Det finns alltid en viss risk att fänkål vill satsa på blomning i stället för att göra knölen bred. Väljer man en trögblommande sort kan det gå lättare.

Lästips: Mysteriet med betornas frön, Vad är det för skillnad på sommarmorötter och vintermorötter? 10 enkla rotfrukter att odla själv

Pallkrage med salladskål och sallat, savoykål, grönkål, svartkål, röd spetskål och sibirisk bladkål.

Kålväxter

Det finns ett flertal kålväxter som kan odlas under sommaren och hösten. De som har blad som ska skördas som grönkål, svartkål och sibirisk bladkål kan börja skördas så fort de får blad i princip, men vanligast är att man väntar tills bladen är ganska stora. Av dessa tre är grönkålen den som är tåligast mot kyla och kan med lätthet hålla sig spänstig och frodig hela vintern. Bladrapsen är ganska tålig, men svartkålen kan tyvärr inte stå pall för särskilt många nätter med minusgrader. Ett år har vi dock lyckats få svartkål att överleva hela vintern helt utan någon täckning eller liknande. Men då var vintern ganska mild.

Läs om den milda vinter: Skördetid – februari

Det finns några huvudkålsvarianter som är relativt snabba. Spetskålen kalibos är en av dem och kan om man har tur utveckla ett huvud innan vintern blir för kall. Om huvudet inte hinner bli så hårt knutet kan man äta det ändå. Salladskål brukar bli som allra finas när den sås på sommaren och framåt oktober eller november är den riktigt stor och fin.

Savoykål är köldtåligt och kan klara sig ganska bra fast att det är vinterväder, i alla fall hos oss. om man vill odla huvudkål är det smart att kolla upp utvecklingstiden. Det brukar framgå på fröpåsen eller på fröföretagets hemsida.

Du vet väl om att man även kan få två skördar av huvudkål/ spetskål om du skördar dem skonsamt.

Lästips: Så skördar du huvudkål

Lycka till med junisådderna!

There’s Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *