Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern

Eftersom grönkål växer fint under höst och även kan stå sig fin under hela vintern är det en perfekt gröda att sommarså.

Om man har en köksträdgård och vill äta egenodlad mat är det ett hett tips att så ett gäng grödor så här mitt i sommaren. Då kommer man kunna njuta av egenodlat även under hösten. Med grönkål kommer skörden troligtvis kunna bli längre än så eftersom den i bästa fall kan klara sig fint utomhus under hela vintern. Att klara kyla är inget problem för grönkål, men att stå pall för hungriga harar och rådjur är näst intill omöjligt.

Har man tur och plantorna inte blir uppätna av fyrfota marodörer kan man skörda färsk grönkål hela vintern. Eftersom grönkål är en tvåårig växt gör den sig beredd för att gå upp i blom sitt andra levnadsår. Men innan dess kan man se nya små gröna läckra blad spira på dess grova stjälk. Dessa blad är supergoda att äta av när annat i trädgården inte riktigt kommit igång ännu.

Sådd

Vi brukar alltid förkultivera grönkålen i växthuset. Det känns bäst att ha sådden och framför allt de kommande småplantorna lite gömda för kålmalen och kålfjärilen som så här års lägger mängder med ägg på de kålplantor de hittar. En liten nysådd kålplanta kan lätt bli uppäten i ett nafs ifall några larver hittar den. Av samma anledning brukar vi aldrig direktså grönkål. Det blir för riskabelt. 

Det går bra att använda små krukor vid sådden, men vi brukar för det mesta använda en sådan där plastbytta som körsbärstomaten ligger i, i matbutiken. Byttan fyller vi med planteringsjord och därefter fördelar vi ut frön jämnt över ytan. Det kan vara bra om mellanrummet mellan fröna är ca 5 mm. Efter det strör vi över ett tunt lager jord, men bara så att fröna inte syns.  

Vi använder oss av odlingstråg, brickor med höga kanter, som vi ställer våra krukor eller såbyttor i. Då kan vi sedan hälla vatten i tråget som jorden/sådden kan suga upp underifrån. Trågen är så bra att använda eftersom man lätt kan vattna just underifrån och då kan man ju vattna flera sådder samtidigt. Det är nästan alltid växthuset som blir den plats där sådden får stå och gro, men det fungerar lika bra att ha den inomhus. Kruxen är bara att inomhussådda plantor alltid behöver avhärdas innan de kan planteras ut. Hela den proceduren slipper vi när vi förodlar i växthuset.

Omplantering

Det är inte livsviktigt att plantera om grönkålen, men med tanke på de envisa kålmarodörerna så vill vi ha stora och motståndskraftiga plantor att plantera i landet eller pallkragen sedan. Varje lite kålplanta planterar vi i ny planteringsjord i en enskild kruka. Den nya jorden ger fin näring under de veckor plantorna få stå i sina krukor. 

Slutplantering

När plantorna ha blivit någon decimeter höga får de en plats i vår odling. Vi brukar satsa på att plantera kålplantor efter att vitlöken eller potatisen skördats. Att plantera en gröda där en annan precis skördats, kallar vi serieodling. Vi samplanterar även grönkål med andra kålsorter, blommor och kryddväxter.

Det enda som behöver göras är att gödsla innan grönkålen sätts ut på sin nya plats. Kål är överlag en näringskrävande växt och behöver mycket näring för att kunna utvecklas fint. Så vi myllar ner någon näve pelleterat hönsgödsel och lika mycket grönsaksgödsel. Har man något annan typ av gödsel går det lika bra. 

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

7 Comments

 1. Hej,
  Grönkål verkar vara spännande att odla själv. Det ser så frodigt ut och dessutom är det supergott och kan användas till många olika rätter. Nu undrar jag om ni kan hjälpa mig att svara på en fråga. De frön jag sådde den 20 maj har grott. De är smala stjälkar nu, tunna, de lutar sig ner nästan över kanten på krukan. De har hittills haft två små hjärtformade blad och nu kommer det ett krusigt blad mellan dessa, i toppen på den stjälk som så starkt lutar sig ner. Ska det se ut så här? Slår plantan nya rötter där stjälktoppen med bladen lutar sig mot jorden? Jag har letat efter nån form av processbilder på grönkålens olika stadier men hittar inga. Ska plantan ha många grönkålsblad innan jag sätter ut den i trädgårdslandet? Tacksam för svar //mvh Stina

  1. Om grönkålsplantor börjar hänga kan de behöva lite stöd. Sätt ner en grillpinne i trä intill plantan så att den kan luta sig mot den. Större plantor kan behöva grövre pinnar. Om en planta ändå lägger sig ner, brukar den sedan sträcka sig mot solen. Det kanske ser lustigt ut, men skörden brukar bli bra ändå.

  2. Oj, det låter som att du har väldigt spensliga plantor. Har de inte fått lagom med ljus? 12 belysning? Vi sår all kål kallt sk vintersådd. Sök vintersådd här på vår sida och läs alla inlägg. Kolla också in växtbelysningsinläggen, använd sökrutan.

 2. Hej!
  Så smart! När sår man grönkål om man vill sommarså plantor? I maj? Mina plantor jag sådde i somras är inte så stora än så tror jag får vänta med skörd tills våren/sommaren. Jag har sått inomhus på fönsterbrädan.

 3. Jag undrar hur länge måste grönkålen vara över täckt med fiberduk för larven och fjärilen? Det är nu i början på juli månad och grönkålen är ca 25-30 cm hög. Carina😊

  1. Vi använder inte fiberduk för att hindra larvangrepp eftersom vi så många gånger upplevt att någon mal eller fjäril alltid tar sig in under nätet ändå och sedan lägger ägg helt ohämmat. Istället tittar vi till våra kålplantor nästan dagligen och mosar eventuella äggsamlingar. Hos oss brukar grönkålen sällan bli angripen av larver, de verkar hellre ta annan kål. /Theres

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett × fem =