Din varukorg är för närvarande tom!
Så skördar du huvudkål
Visst är det ett under när man står där med stora kålhuvden som man odlat fram alldeles själv. Människor som inte odlar kan inte riktigt sätta sig in i den där härligt barnsliga lyckan över att vunnit denna kamp. För det är verkligen en kamp, särskilt att odla kål. Kål är en bra gröda om man gillar att utvecklas i sitt odlande. Om denna växt har vi skrivit en hel del och kommer säkerligen fortsätta att skriva om igen och igen och igen. Men i det här inlägget ska jag berätta hur du skördar kål på ett varsamt sätt så att du på varje kålplanta kan plocka ut ytterligare ca 0,3-0,5 kg under höst och vinter. Tekniken är enkel och den kräver ingen extra arbetsinsats.
Vill man få ut det mesta möjliga från sina kålplantor, och det vill man ju, gäller det att tänka i ett större perspektiv kring hur man skördar. Den här tekniken kom jag på lite av en slump, som så mycket annat inom odlandet, när jag skördade kål för några år sedan. Jag lämnade kvar några kålplantor som jag stulit på dess huvuden och plötsligt hände något. Plantorna dog inte, de fortsatte att leva och ganska nära inpå min stöld började plantorna att utveckla nya huvuden. Jag blev hänförd och fascinerad och rikligt belönad. Begreppet seriodling vidgades till något mycket större. Man behöver alltså inte plantera ut nya plantor för att kunna skörda ytterligare en omgång huvudkål, det räcker med att skörda dem skonsamt.
Vi föredrar små huvuden framför stora, strax under eller över kilot tycker vi är lagom. Nu i augusti – september är det dags att skörda de första huvudena i vår favoritstorlek och det ska göras försiktigt så att inte plantan går av. Om ni inte tänker använda alla huvuden på en gång är det mycket bättre att lämna kvar dem på växtplatsen och skörda successivt efter era behov. Den bästa förvaringsplatsen är oftast på grödans växtplats, men se upp för kålfjärilen
Efter ytterligare en vecka eller två sträcker huvudena på sig och pallkragen börjar bli så där härligt frodig igen. Tänk så enkelt! Genom att inte arbeta, utan att låta dem stå kvar, så belönar de oss med ca 0,5 kg extra kål per planta. Är det inte fantastiskt?
Lycka till med era skördar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
4 svar till ”Så skördar du huvudkål”
Satte blomkål för första gången i år. Jättefina stora blad men inga huvuden ännu, är det kört då tro? Kan man använda bladen till något?
Tack för inspiration och värdefull fakta. Fullkomligt älskar er nya sida, lättöverskådligt med massor av läsvärda artiklar. Bra jobbat! 👏
Tack så mycket för bra tips!
Anders
[…] Lästips: Så skördar du huvudkål […]
Lämna ett svar