Odla morötter i hink, med eller utan trädgård

Jag har varit nyfiken på att odla morötter i kruka/hink i ganska många år men det var först 2021 som jag testade det fullt ut för första gången. Jag tänkte, det här är ju riktigt bra om det fungerar, för då kan ju de som typ inte har någon trädgård ändå lyckas med morötter. Tänk att kunna odla dem på en altan, uteplats, balkong eller på en asfalterad plats typ parkering. Eller som för oss, på en solig plats i vår odling fast i krukor. I det här inlägget , som är ett samarbete med FLOREA, använder vi deras morötter i blandade färger ”Rainbow Mix F1”

Det där med att odla morot i kruka har attraherat mig ganska länge. Jag är ju en sådan där odlingsperson som gillar att klura på olika förfaringssätt och att testa nytt. Att odla på platser man kanske inte direkt tänker sig är lämpliga odlingsplatser så som tak, bakgårdar, döda ytor i staden och på eller invid parkeringsplatser är sjukt kul. Men även att testa grödor som ofta lever på friland i kruka och vice versa ger min nyfikenhet och odlingsnörderi näring och glädje.

Jag var inte helt säker på om jag skulle lyckas med att odla morötter i kruka när jag först testade 2021, men jag hade hört att andra lyckats skapligt så jag var inte direkt jätteorolig om det skulle gå eller inte. Frågan var bara hur mycket morötter jag skulle kunna skörda och hur långa de skulle bli, det var nog där min oro låg, över resultat och form.

Jag odlade morötterna i 20 liters krukor ( oanvända latrintunnor som jag borrat hål i botten på) och fyllde på med vanlig planteringsjord. När jag fyllt upp till kanten sådde jag morotsfröna över ytan, sk bredsådd för att därefter vattna. Jag skulle tro att man både kan använda större och lite mindre krukor/behållare och nå skapliga resultat. Bara det att man kan odla morötter utan att ens ha en pallkrage eller ett friland är ju fantastiskt kul. Vem som helst med en solig plätt utomhus kan odla rotfrukter, något man inte direkt vanligtvis förknippar med krukodling.

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi kommer att samarbeta med under 2022. Under hösten 2021 förde vi samtal om odling och frösortiment med dess grundare och medarbetare. Kliv gärna in och smygkika på deras vackra fröpåsar som är gjorda av återvunna tomatplantor och anmäl dig gärna till deras nyhetsbrevoch kasta dig in i deras välfyllda frösortiment. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag lister 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Sorten jag odlar i år: Rainbow mix F1

Bra att veta: Morötter likt svartrot, palsternacka persiljerot, haverot, tillhör kategorin rotfrukter som växer neråt. Deras växtsätt innebär att där man sår fröna, där måste dessa rötter sedan fortsätta växa under sitt liv. Börjar man stöka omkring där man sått dessa rötter eller får för sig att förkultivera dem eller tex flytta plantor, får det negativa konsekvenser. Rötterna blir då med stor säkerhet missbildade och deformerade.

Läs mer om rotfrukter: Rotfrukter som växer nedåt och uppåt, 10 enkla rotfrukter att odla själv, Rotfruktssoppa på blandade rostade rotfrukter

Lång väntan till skörd

När jag gör en sak för första gången är det för mig ofta en lång väntan. Jag går ju och hoppas på att resultatet blir så bra som möjligt och bygger upp en föreställning om att det ska bli bra, eller ännu bättre än vad jag tänkt. Så fungerar jag och jag går och funderar på nya projekt till och från ganska ofta, de upptar min tid och medvetenhet och de fyller mig med kraft.

Efter att jag sådde fröna vattnade jag morotshinkarna regelbundet under hela sommaren och under hösten. Någonstans i början av oktober, när jag tänkte att det inte blir så värst mycket tillväxt, var det dags att vittja hinkarna på skörd. Det enklaste sättet att skörda var att vända upp och ned på hinkarna i en skottkärra för att sedan gå på upptäcksfärd i jordhögen med händerna. Mellan 500 – 600 g morötter kan man räkna med att få ut i skörd i en 20 liters hink endast med planteringsjord utan något tillsatt gödsel, jag fick ut exakt 546 gram i hinken ovanför. Det var fina rötter men kanske inte så långa som jag hoppats på, jag tror att jag borde gallrat bättre, att jag sådde fröna en aningen för tätt och att tillförsel av gödsel skulle kunnat öka på skörden.

Kallså morötter i hink – med eller utan trädgård

I år ville jag ta det här med att odla morötter i hink lite längre. Eftersom 70 % av växterna vi odlar sås kallt dök det upp en idé redan i höstas om att även så morotsfröna kallt. Tankarna bakom detta eller ska vi säga drömmen är att jag genom denna procedur förhoppningsvis ska kunna skörda hinkmorötterna kanske två månader tidigare.

Mellan augusti och november brukar de flesta grönsaker vi odlar vara skördeklara. Det brukar bli en väldigt intensiv tid. Så att backa skördarna eller ”förtidliga” (eget ord) dem är något jag hela tiden arbetar med i mitt odlande. Att försöka sprida ut skördarna så att man kan skörda tidigare än vad man tänkt sig ger grödor över en längre tid och förhoppningsvis mindre spill.

När jag kallsår sår jag fröna i slutet av februari eller under mars. När det gäller morötterna i hink, har jag likt förra gången använt planteringsjord i hinken. I årets experiment har jag även hottat upp jorden med lite gödsel och mineraler. Jag tog malen tång, finpulveriserat stenmjöl och fladdermusgödsel. Förhoppningsvis kommer detta resultera i en större skörd och längre morötter.

När fröna är i jorden och hinken är rejält vattnad, får den stå i kallväxthuset. Har man inget kallväxthus skulle man lika gärna kunna ha hinken på en uteplats eller någonstans i trädgården. I växthuset den här tiden på året är det ganska mycket varmare på dagarna men ändå samma temperatur som utomhus på natten. Det omväxlande varma och kalla gör att fröna och plantorna inte ränner iväg utan dämpas av de kalla nätterna men samtidigt ofta gror mycket tidigare än vad man har tänkt sig. Utomhus gror fröna lite senare.

Lästips: Grönsaker att så utomhus i mars

Skörden

Det är som på bilderna ovan jag vill ha det, ett gäng fina och friska egenskördade morötter och gärna så tidigt som möjligt! Om de har vuxit i kruka, pallkrage eller på friland spelar inte någon som helst roll, bara jag kan skörda egna delikata grödor. Men det är ju riktigt kul att kunna odla en sådan ståtlig och rejäl rotfrukt i en hink och få samma resultat som när man odlar dem utomhus på friland och i pallkrage. Det öppnar ju upp för ett mer flexibelt odlande och där det inte spelar någon roll om man har en trädgård eller inte. Sånt gillar jag!

Ett hett tips är att skörda/gallra löpande från att blasten börjar bli ca 20 cm. Där man ser att några morotsplantor växer lite för tätt kan man dra upp någon av plantorna och låta de andra får mer utrymme. Är man smart tar man alltid de plantor med kraftigast blast, de brukar nämligen också ha störst rot, och så äter man upp dem. Då blir det skörd och gallring samtidigt.

Lästips: Sen gallring av morötter och tidig skörd

Det man behöver tänka på när man skördar morötter är att om man inte behandlar dem väl så blir de sladdriga på nolltid t ex efter ett dygn liggandes på en köksbänk eller om du glömt dem ute i din trädgård. Morötterna bör, om du vill kunna njuta av dem från ett par dagar till ett par månader, förvaras fuktigt och kallt. Vårt bästa stalltips för att kunna njuta av morötterna länge och väl och för att dess krispighet ska behållas är att ha dem i en låda i kylen med med lite vatten i och med locket på glänt.

Så här förvarar vi morötter: Morötter – så lagrar vi dem

FLOREA

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi kommer att samarbeta med under 2022. Under hösten 2021 förde vi samtal om odling och frösortiment med dess grundare och medarbetare. Kliv gärna in och smygkika på deras vackra fröpåsar som är gjorda av återvunna tomatplantor och anmäl dig gärna till deras nyhetsbrevoch kasta dig in i deras välfyllda frösortiment. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag lister 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Sorten jag odlar i år: Rainbow mix F1

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *