Din varukorg är för närvarande tom!
Så på sommaren och skörda under sensommar och höst.
Ofta kan man pusta ut en aning när sommaren tillslut är här. Det är ju mest vattning och skadedjursjakt och lite ogräsrens under högsommarmånaderna, eller? Nja för oss som vill ha fler färska grönsaker och inte kan få nog av att fröså nya plantor finns det en hel del att arbeta med under sommarmånaderna.
Vi odlar en serie av olika grönsaker på samma plats under samma odlingssäsong, sk serieodling. Oftast kan det bli två olika grödor men ibland tre efter varandra på samma odlingsyta. Ibland odlar vi samma gröda på stora områden med målet att kunna skörda allt samtidigt. Efter skörden återstår en stor tom plats att plantera ut en ny gröda. Lika ofta sår vi eller planterar olika grödor lite här och där i landen och när någon gröda är skördad finns då ett litet utrymme för en ny.
För att skynda på, brukar vi så de nya grödorna i krukor eller andra typer av behållare. När platsen i landen är lediga, har vi redan plantor att plantera ut. Det är inte nödvändigt, man kan också så direkt på platsen, men vi tycker att det är smidigast.
Vi brukar sikta på att så ungefär tre veckor innan planerad skörd. Alltså, när vi vet att tex vitlöken ska skördas om tre fyra veckor, så ser vi till att så nytt i god tid. Då har vi plantor klara tills dess.
Vad brukar vi så på sommaren?
Vi brukar tänka att växter med kort utvecklingstid fungerar utmärkt för sommarsådd. Det är tex dill, rucola, sallat, rädisor, dansk körvel, koriander, basilika. Spenat kan fungera bra, men vi brukar vänta tills augusti eftersom den lätt går upp i blom när dygnen är för ljusa.
Det finns också ett antal grödor som växer bra en bit in på hösten som passar bra att så, tex sockerärtor, störbönor, betor, fänkål, persilja, sallatskål, majrova, grönkål, vitkål, rödkål, svartkål, spetskål.
Att tänka på vid sommarsådd
Så relativt snabba grödor, nästan alla bladgrönsaker är snabba, många kryddor likaså. Testa grödor du gillar att odla även om jag inte nämnt dem här, odla dina favoriter. Det är bättre och roligare att testa än att inte göra det. Undvik långdragna grönsaker som potatis, vintermorötter och andra rotfrukter så som palsternacka, svartrot och persiljerot.
Alla kålplantor passar för sommarsådd, men tänk då på att de kanske inte blir lika stora som de du köper i livsmedelsaffärerna, men vad gör väl de när det är hemodlat? Ett löst vitkålshuvud på 0,5 kg i trädgårdslandet tycker vi är värt mer än ett på 2 kg i grönsaksdisken.
Se till att gödsla precis innan plantering, kålväxter behöver mer näring än kryddor, sallat och rädisor men gödsla hellre lite för mycket än lite för lite.
Vattna gärna ett par liter i planteringshålet om det är förkultiverade växter du planterar ut. Täckodla gärna med det du har runt i kring plantorna så att fukten hålls kvar.
Direktsår du på sommaren kan du behöva vattna mer och oftare än när du sår samma slags gröda på våren. Titta till dina nysådda ytor ofta.
Har du problem med mördarsniglar kan de vara ett stort hot mot sommarsådderna under sommarnätterna och mulna dagar. Mördarsniglar älskar tagetes och om du planterar ut tagetes lite här och där blir det lättare att finna dem vid dessa plantor och eliminera sniglarna där. Googla på mördarsniglar så hittar du mängder av tips på hur du ska bekämpa dem.
Glöm inte bort att det är när man tänjer på gränserna man faktiskt kan lyckas med det man trodde var omöjligt. Unna dig att leka med odlandet. Våga testa nya grödor och nya sätt att odla. Det är när vi leker och är kreativa vi kan upptäcka nya sanningar och slå hål på de gamla.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar