Våra sommarsådder – hela grönsakslistan i bokstavsordning

Många växter sår vi nu under sommaren så att de kan ge oss skörd under hösten och vintern. Dessa växer brukar få växa där vi precis skördat annat. Här kommer en lista på våra sommarsådder.

Just nu finns det mängder av ätbart att skörda i våra odlingar. Mycket av det som vintersåtts eller såtts under våren har hunnit växa sig ganska stort och till var och varannan måltid tar vi oss till odlingen för att plocka ingredienser.

För den som vill kunna skörda under en så lång tid som möjligt kan man så snabbväxande grödor vid fler tillfällen under säsongen så sprider man ut skördandet. Vissa växter som chili, aubergine, rotselleri, huvudkål, tomat mm passar inte för sommarsådd eftersom de växer ganska långsamt och har svårt att hinna bli skördeklara innan hösten blir för kall. Men det finns en hel hög med ätbara växter som växer snabbt och växter som är långsamma men tål höst- eller vinterkyla. Dessa passar utmärkt för sådd under sommaren.

Ledig plats

För att sommarsådder ska vara möjligt att syssla med behövs en lediga odlingsytor. Har man det inte i odlingen kanske man får så i krukor eller kanske i lådor eller backar. Man kan också vänta in att en plats blir tom efter en skörd. För att maximera sin odlingsyta med flera grödor som avlöser varandra, kan man tänka på att odla snabba eller tidiga sorter så att plats blir ledig ganska så snabbt.

Direktså eller förkultivera?

Vi sår både direkt i odlingen och i krukor/lådor när vi gör våra sommarsådder. Hur vi väljer att göra beror lite på omständigheterna, på växternas växtsätt eller behov samt hur effektiva vi är. Vid den här tiden sår vi aldrig inomhus. Men ofta hamnar de små sålådorna eller krukorna i växthuset. Ett växthus är absolut inte ett måste. Det går lika bra på en annan plats utomhus. Om man endast har möjlighet att förkultivera inomhus, bör man se till att avhärda sina plantor innan de planteras ut.

Direktsådd

Att peta ner fröna direkt i pallkagar eller på friland går oftast bra under sommaren. På ganska kort tid är sådden klar. Där vi har en liten plats tom kan vi strö ut några frön. Oftast väljer vi snabbväxande växter som tex dill, rucola, koriander, rädisor mm. Har man ingen ledigt yta, kan man ordna med backar eller lådor som på den översta bilden. Viktigt att tänka på när man sår, särskilt vid direktsådd, är att inte glömma att vattna rejält i början. Till en början behövs vatten för att väcka fröna och när de är vakna och vill gro och utveckla rötter behövs vatten för att få de små liven att överleva.

Serieodling

För ett gäng år sedan myntade vi uttrycket serieodling. För oss syftar det till att odla flera växter efter varandra på samma plats. När en gröda skördas sås/planteras en ny och efter den kan det hända att ännu en till kan ta sig an platsen. Ett förslag på serieodling är att efter vitlöken är skördad i senare delen av juli, sås spenat, rucola eller sallat. När vi gör våra sommarsådder blir det den andra grödan i våra serieodlingar.

Förkultivera

Vi gillar att vara effektiva. Efter många års odlande vet vi när vi på ett ungefär har skördat klart tex spenaten, potatisen, vitlöken, rädisorna. Då kan det finnas ganska mycket plats för nya plantor. Ungefär 3-4 veckor innan vi ska skörda på en odlingsplats sår vi våra nya frön i krukor eller plastbyttor utomhus, oftast i växthuset. Vi sprider ut ett jämnt i det översta jordlagret eller om vi vill ha tuvor sår vi i små grupper. Efter det täcker vi fröna med ett tunt lager jord. Sedan är det bara att vattna och se till att sådden inte torkar ut.

Listan över sommarsådderna

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *