Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Vill man så mer sallat nu under sommaren kan det vara knepigt att få fröna att gro. Vårt bästa tips är att ta hjälp av kylskåpet.

Sallat funkar utmärkt att så under vintern utomhus, sk vintersådd. Dess frön klarar fint att ligga i frusen jord och invänta rätt tid för att gro. Vi vintersår alltid sallat och kan därmed skörda de första sallatsbladen redan under våren när många andra inte hunnit sätta igång med odlingen.

Efter en månad efter den första sallatsskörden behövs nya plantor sås för att kunna ge oss sallat även senare under säsongen. Det kan då vara lite marigt att få fröna att gro, särskilt om man sår inomhus.

Salltatsfrön gror helst i en temperatur under +18, vilket föranleder att sådden behöver ett svalt klimat. Har man tur kanske det är låga temperaturer utomhus när man ska så en ny omgång sallat. Vi vill inte slösa frön på misslyckanden och därför gör vi aldrig någon sådan chansning längre.

Ta hjälp av kylskåpet

Sedan vi fick rådet att ställa sallatssådd i kylskåpet i en vecka, följer vi det slaviskt. Vi gör iordning en plastbytta, fyller den med planteringsjord och strör över sallatsfrön. Sedan toppar vi med ett tunt lager planteringsjord och lägger hela byttan i en plastpåse.

Efter en vecka i kylskåpet tar vi ut vår sallatssådd. Då plockar vi bort plastpåsen och ställer byttan i växthuset eller på balkongen. När plantorna är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem på lämplig plats i trädgården. Vi ser till att hålla ett avstånd på 20-30 cm emellan plantorna så att varje planta kan utvecklas till ett sallatshuvud.

Sallat är känslig för solljus vi utplantering. Se därför till att det är en molnig dag eller en kväll då solen inte lyser så starkt som utplanteringen sker. Vattna rejält och se till att jorden därefter vattnas regelbundet. Är det för torrt i jorden blir sallaten tråkig och i vissa fall besk.

Vill du läsa mer om sallat har vi ett inlägg om våra bästa sallater och vad det är för skillnad på ordet sallad och sallat.

Theres Lundén


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

14 Comments

 1. Intressant! Gäller samma sak för plocksallat – då man bara vill ha småblad – men många?

 2. När ni tar ut byttorna ur kylskåpet kan ni då se några plantor eller kommer de först när ni satt ut bytttorna på balkongen/växthuset? Mina har stått en vecka i kylskåp nu men än verkaringenting ha grott …

 3. Jag försöker odla sallad inomhus under vintern, jag har odlingslampa men sallat är ju ljuskänslig så försöker hålla den mörkt. Jag testade att hålla de satta fröna i kylskåp en vecka och det fungerade för sen började de gro. Tog ut dom och satte på sval mörk plats, lät plasten sitta på. Sen när jag tog av plasten och satte byttan i svalt norrfönster har de börjat dö en efter en…
  Har ni några tips på hur man kan lyckas med salladsodling inomhus under vintern? 🙂

  Mvh Sofia

  1. Du verkar ha gjort det som krävs. Tyvärr bli sallat ganska mesig inomhus, det blir aldrig som utomhus, hur man än bär sig åt.
   Mvh Johannes

 4. Räcker det med fukten som är i jorden för att det ska gro? Står inget om att det ska vattnas innan man sätter det i kylskåpet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *