Äntligen blommar Blå bergsvallmo

Det skulle alltså ta 26 år innan blå bergsvallmo blommade i skogsträdgården. Vilken ofantligt lång väntan sedan första försöket. Men skam den som ger sig, tillslut stod den där och bara ca 40 cm ifrån platsen där jag planterade en planta jag fick 1996. Vilken resa!

Vilken självplågare du är Johannes, kanske någon tänker! Ska det ta sådan förbaskat lång tid innan en blomma du längtat efter verkligen kliver in i din trädgård och börjar att blomma. Så kan man tänka men om man också betänker att längtan också är en del av resan så blir det inte lika märkligt. Eller så blir det ännu märkligare, hehe.

Längtan är en del av odlandet, att stå bredvid och coacha och att inte forcera! Det är naturliga processer vi arbetar med, livet! Det enda vi kan göra är att försöka att förstå våra gröna vänners livsresa bättre och ge dem de allra bästa förutsättningarna. I den resan kanske vi också börjar förstå vår egen resa, att den är ändlig och vad som är viktigt för att vi ska blomma. ”Livet är människans bästa tid” Hörde jag den kända skidhopparen Matti Nykänen uttala för länge sedan, hur kan vi förstå det bättre?.

I boken ”Mandelträdet i din trädgård” skriven av Thich Nhat Hanh kan vi få välbehövlig input hur vi odlar vår egen trädgård. Dessvärre är just den boken slutsåld. Så för dig som är lite nyfiken på honom och den inre trädgården vill jag starkt rekommendera : Varje steg väcker svalkande vind : vägledning i meditativ gång.

Vilken lång väntan

Självklart har det varit en lång paus för om jag skulle ha försökt och misslyckats i 26 år innan jag kom fram hade jag varit fruktansvärt envis och ”eljest”! Men jag har bara försökt några gånger! Första gången var när jag fick en ståtlig planta av en trädgårdsamatör i Malmköping. Jag var ganska ny som odlare, hade bara odlat i 3 år och mycket av det jag vet idag hade jag inte ens börjat komma i kontakt med. Jag planterade plantan i skogsträdgården och hoppades på det bästa, ingen tanke på gödsel eller jordförbättring utan bara rakt ner. Plantan försvann efter några månader för att sedan aldrig mer komma tillbaka.

Det kom ett regn igår och slängde ut ett gäng diamater på de nyutslagna kronbladen. Så otroligt passande.

Försök att fröså blå bergsvallmo

När jag var i Österbotten / Finland på föreläsningsturné 2017 besökte jag ett par som hade en fantastisk trädgård i ett skogsparti och där det kryllade av blå bergsvallmo. Jag fick med mig ett gäng av deras egenskördade frön och försökte att så dem inomhus enligt instruktion från dem men misslyckades. När vi tillsammans med Impecta Fröhandel gjorde ett inlägg om att Vinterså perenner till blomsterrabatterna så passade jag på att köpa mig ett par påsar av den blåa blomstervallmon för att testa att höstså fröna. Jag fick dem att gro men tyvärr så dog alla plantor, det var säkert 18 – 20 stycken.

Jag lät behållaren stå kvar i växthuset och det var verkligen ett lyckokast för den blomman som är med i det här inlägget härstammar från de 4 frön som grodde senare under vintervåren. En av dessa plantor dog efter omplantering och en annan av en snigel som var hungrig. Endast två överlevde och en av dem har börjat att blomma i år. I inlägget Hur gick det med våra höstsådda perenner? ” kan ni se de små plantorna innan de dog.

Det kommer ett längre inlägg

Det kommer ett Farbror Grön premium inlägg om blå bergsvallmo till hösten/ vintern där vi berättar ingående om hur vi odlar denna underbara blåa blomma, från frö till egna blommande plantor. Förhoppningsvis hinner vi även att testa grobarheten på egna skördade frön. 2024 vill jag ha ett hav av blå bergsvallmo i skogsträdgården så jag kommer göra allt som står i min makt för att uppsöka ett framtida bestånd!

Premium-prenumerationer

Bli en Premium-läsare och få tillgång till vårt Premium-material på farbrorgron.se. När du tecknat en prenumeration skapar du ett eget inlogg. Som inloggad Premium-läsare kan du förutom allt kostnadsfritt material på farbrorgron.se även läsa Premium-artiklar om b la:

  • grönsaker och hur de odlas steg-för-steg
  • våra favoritblommor, ettåriga och fleråriga
  • Johannes trädgårdstankar i krönika-format
  • hur man kan bekämpa skadedjur och andra odlingsproblem

Dessutom publicerar vi då och då lite längre trädgårds- eller matfilmer

Genom att bli Premium-läsare stöttar du oss ekonomiskt och vi kan på fortsätta att producera intressant material. Tusen tack!


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *