Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel

Det finns många flytande näringar men det finns bara en produkt som hela tiden får bäst i test och det är Blomstra. Både Blomstra och färskt gräsklipp innehåller alla 14 näringsämnen alla växter vill ha och i rätt proportion. Dessutom är Blomstra garanterat giftfri, vilket visat sig vara mer än viktigt dessa dagar. Det här inlägget görs i ett samarbete med Miljöcenter som har Blomsta i sitt sortiment.

Det tog ganska många år innan jag stötte på den flytande näringen Blomstra, det var tack vare Tom Ericsson som i ett flertal tidningar rekommenderat denna näring. Hans rekommendation var att ta en väldigt svag promillekoncentration, 1 ml Blomstra till 1 liter vatten. Vid den här tiden hade jag väldigt många chiliplantor igång och de brukade få gula blad och se lite tråkiga ut efter ett par månader under växtbelysningen. Att planteringsjorden endast har näring för 3 – 4 veckor visste jag redan så det var tillförsel av någon slags näring jag var ute efter.

Jag hade testat flera olika fasta gödsel, olika biologiska tillskott, stenmjöl, epsomsalt, även olika slags flytande ekologiska näringar. Inga av dessa fasta eller flytande preparat fick chiliplantorna att rent visuellt signalera att de mådde bättre. Med Blomstra visade växterna omgående att det jag vattnade dem med var uppskattat. Det var fullträff direkt!

Vi undviker flytande ekologiska näringar inomhus eftersom de innehåller allt som oftast någon slags sockerart/ kolhydrat som väldigt lätt ruttnar om näringsvattnet blir stående, i både vattenkannor och i odlingstråg. Doften från sådant näringsvatten påminner lite om doften från nässelvatten, fast med en sötare föruttnelsedoft. Då Blomstra inte innehåller något socker kan denna näringslösning stå länge i både vattenkannor och odlingstråg utan att förlora näringen eller att börja ruttna.

Det här inlägget är ett samarbete med Miljöcenter som saluför Blomstra samt en mängd andra produkter. Blomstra är ett flytande mineralgödsel utvecklad redan på 1950- talet. Genom att vattna med en svag lösning av blomstra, 1 ml per liter vatten, blir det inget näringsläckage och växterna hinner ta upp näringen i sin egen takt. Vartefter växterna växer och behöver mer vatten får de också per automatik i sig mer näring då de dricker mer vatten.Smart!

Först chili men sedan alla växter

Först var det till chiliplantor jag började att använda Blomstralösningen, 5 ml koncentrerad Blomstra + 5 liter vatten. Resultatet blev fantastiskt redan första året och det var skönt att slippa palta med olika preparat. Det var också oerhört skönt att slippa tillföra fast näring, olika tillskott, epsomsalt eller stenmjöl, när resultatet ändå bara blev sådär. Jag började vattna med lösningen redan efter första omplanteringen av mina chiliplantor och ända fram till slutplanteringen i juni. Av naturliga själv, då jag blandar flera olika växter i mina odlingstråg, fick alla grönsaksplantor och även blommor samma näringslösning. Det innebar att alla mina växter vattnades med lösningen från och med första omplanteringen.

Läs gärna: Omplantera chili, omplantera 1

Läs gärna: Nu sår vi våra första chili.

Lång tid inomhus

Vissa chilisoreter sår jag så tidigt som i början av december och de tillbringar över 5 månader inomhus. Vid en sådan lång utvecklingstid gäller det att man verkligen får plantorna att trivas. Sedan jag började med Blomstra har jag knappt fått ett endaste gult blad på mina plantor. Plantornas blad håller sig djupgröna, frodiga och plantorna i sin helhet är välmående. Kombinationen av en svag balanserad gödsellösning tillsammans växtbelysning skapade chiliplantor som höll sig vackra.

En annan fördel jag upptäckte var att jag inte behövde ha lika bråttom att plantera om plantorna. Plantorna fick den näringen de behövde och växte på sig trots att de stod i små krukor. För mig som har femtioelva saker på gång samtidigt underlättar det att jag får lite mer tid på mig. Nu för tiden vattnar jag alla växter inomhus inkl krukväxter med denna svaga Blomstralösning. Jag tycker mig se att alla våra växter mår bra av det.

Läs gärna: Grönsaker vi inte sår tidigt och varför.

Grönt till grönt.

Har testat under en lång tid

Jag har använt Blomstra under mina senaste 5 odlingsår till inomhusodlingen. Såväl stora plantor som ska leverera skörd inomhus samt alla plantor vi förodlar inomhus har fått sin beskärda del. Även vid förodling utomhus och i växthus har jag använt Blomstra med gott resultat. I år kommer jag att testa det hela lite mer storskaligt i Tillsammansodlingen utomhus. Jag kommer att koppla en vattentunna med droppbevattning och testa att endast vattna ett gäng utvalda plantor med en svag Blomstralösning.

Det kommer bli aubergine, tomat, gurka och paprika som vattnas med lösningen och jag kommer höja dosen till 4ml per liter vatten, då dessa växter också ska sätta frukter och därmed behöver mer energi. Inget annat gödsel kommer att användas till dessa plantor.

Kul att veta: I flera olika gödseltester jag har stött på är det två gödsel/näringar som alltid blir bäst i test. Blomstra och färskt gräsklipp. Båda två innehåller alla 14 näringsämnen som alla växter vill ha och i rätt proportion.

Under de senaste 5 åren har jag använt blomstra vid all plantuppdragning inomhus. Jag har ännu inte testat orkidé, tomatnäringen eller näringspinnarna ännu.

Var hittar jag blomstra?

Blomstra kan du finna på ÖoB, Bauhaus, Willys, hemköp, New home och på många andra ställen där du kan finna flytande näringar. Det är troligare att du finner Blomstra i livsmedelsaffärers trädgårdsavdelningar än på de stora trädgårdskedjorna, förutom Bauhaus som har denna näring. Blomstra innehåller inte vinnas likt flera ekologiska näringar och därmed inte heller klopyralid.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

16 svar till ”Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel”

 1. Profilbild för Ulla Karlsson
  Ulla Karlsson

  Du skriver att du lägger hönsgödsel och grönsaksgödsel i botten på krukorna, gödslar du även med Blomstra efter ett par veckor efter omplantering? Eller använder du antingen eller?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det händer det med att jag kör med både fast och flytande. Mitt motto är att ge mer.

 2. Om jag förstår dig rätt så rekommenderar du 4ml per liter till tomat och gurka exempelvis? Gäller det även inomhus och om man slängt i hönsgödsel och algomin i botten på krukan.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp, aldrig fel att ge lite mer. Gödsel är som kärlek 🙂

   Johannes

   1. Du har alltså inte hört talas om övergödsling och näringsläckage?

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Jo absolut, visst har jag hört talas om det. Men inom odling på min och många andras nivå verkar det ju mest bara vara en skröna. Har aldrig lyckats med att övergödsla eller sett någon annan göra det. Men tvärtom är vanligt.Är du en närings-läckage-odlingsmänniska? Berätta mer i så fall vilka misstag du gjort.

     Mvh Johannes

 3. Hej! Jag började gödsla mina tomatplantor,pelargoner och lite andra blommor idag. De fick Blomstra 1 kapsyl till 2 liter vatten. Efter några timmar är i stort sett bladen på alla växter beige/ bruna. Vad händer??? Är det fel på näringen? Jag har alltid använt blomstra tidigare utan några problem!
  Har jag tagit död på min lilla odling måntro?

  1. Kan det vara så att du tagit hela kapsyler med näring och alltså tillfört alldeles för mycket näring? Det är ovansidan på kapsylen (urgröpningen) som man ska använda som mått.

 4. Hej! Vilken näringslösning använder du till gurkor? Är det flaskan det står ”växtnäring” på?

 5. Profilbild för Ingmarie Karlsson
  Ingmarie Karlsson

  Hej vilken Blomstra använder ni?
  Mvh Ingmarie

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Den vanliga samt den på 10 liter på Bauhaus som heter Wallco.

 6. Om ni läser på baksidan av förpackningarna ser ni att Blomstras växtnäring och tomatnäring har EXAKT samma innehåll. Det är nog bara olika etiketter på flaskorna. Tomatnäringen finns dessutom bara i en liten flaska, vilket gör den dyrare. Det funkar alltså lika bra att köpa den större flaskan med växtnäring eftersom det blir billigare.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det stämmer, det fungerar och vill du ha ännu större så verkar det ha kommit en 2 liters flaska av den vanliga.

 7. Profilbild för Marianne Levander Martin
  Marianne Levander Martin

  Har du provat näringspinnarna och vilken sort samt till vilken sort grönsak? Tycker det är lättate i hinkodling.
  Är det samma där att gröna och blommande växt pinnar har samma innehåll som i dom flytande växtnäringarna?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej det har jag inte testat så ingående, mest stoppat ner till bärbuskar som jag förökat genom sticklingar. Jag tycker att det har fungerat. Exakta innehållet är det bäst om du kollar med företaget som gör dessa pinnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *