Din varukorg är för närvarande tom!
Så gör du för att ta frön från gurka
Går det verkligen att ta frön från gurka man själv har odlat? Det beror på vilken sort du odlat och om gurkan utvecklat frön.
Vi samlar gärna eget frö från våra odlade grönsaker för att kunna använda som utsäde kommande odlingssäsonger. Det är superroligt, lite tidskrävande och billigt. Frön är överlag ganska dyra att köpa och det är inte säkert att man får så många frön i fröpåsarna heller. När man väl börjat samla egna frön förstår man att man faktiskt kan få ganska många frön från endast en planta.
Hur bildas fröna?
Alla gurksorter utvecklar inte frön. Växtförädlare har odlat fram sorter som endast utvecklar honblommor som i sin tur skapar frukter helt utan pollinering. Det som kan antas vara frön har ingen grobarhet, utan är mer som tomma fröskal. Dessa sorter kallar man för partenokarpa sorter. På fröpåsarna framgår det om sorten man köpt är partenokarp eller inte. Står det inget kan man utgå från att gurksorten behöver pollineras och utvecklar frön.
Pollinering
När man är säker på att man odlar en icke partenokarp sort kan man mycket väl ta egna frön OM man odlar endast en gurksort. Extra bra är att odla flera plantor av samma sort. Odlar man två olika sorter, kan insekter ha pollinerat hejvilt och flugit mellan han- och honblommor på de olika gurksorterna och skapat korsningar. Frön från korsningar kan skapa väldigt märkliga gurkor om man sår dessa. För en äventyrlige odlaren kan detta vara jättekul förstås.
Professionella gurkförodlare kan odla flera icke partenokarpa sorter samtidigt. Då tejpar de ihop outslagna blommor, öppnar när de ska pollinera för hand och skyddar sedan blommorna men en liten tygpåse. Allt för att inte några korsningar ska bli möjliga. Överkursen kan man läsa mer om i föreningen Sesams bok Frö för framtiden.
Vid odling av gurka i växthus eller på annan plats där det kan vara dåligt med pollinatörer, behöver man hjälpa till med tex en liten tops eller pensel. Då duttar man helt enkelt i de utslagna han- och honblommorna så att pollenet sprider sig. För att vara på den säkra sidan brukar vi göra det vid fler tillfällen.
Vänta med att skörda
Det blir ganska många frön i en gurka, så om man ska ta frön för eget husbehov räcker det gott och väl att spara ett mindre antal gurkor för detta. För att fruktsamma frön ska utvecklas behöver man invänta att gurkorna är riktigt stora. De får gärna hänga kvar på plantorna tills plantorna börjar vissna. Därefter plockar man de gurkor man ska ta frön av.
Inomhus i rumstemperatur lägger man sina frögurkor tex på en bricka eller ett fat och låter dem eftermogna. När de är ganska mjuka och eventuellt gula, är det dags att skära upp dem och vittja dem på frön. Det är bra om man inte skär mitt i fröhuset utan lite på sidan. En sked är ett bra verktyg för att skrapa ur hela kärnhuset med. Man kan sedan sprida ut fröna på ett fat och låta dem torka.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
6 svar till ”Så gör du för att ta frön från gurka”
Måste fröerna torka innan man kan plantera dom?
Jo
Vilken sort ger frö kan du nämna en sort.
Hej, sök gurka i sökrutan på den här sidan så hittar du massor av info. Lös allt 🙂
Hur är det med gurkor i affären, är dessa frön ”äkta” eller obefruktade?
Gör det skillnad på svenska/spanska/andra länder eller är det samma slanggurka(?) som säljs överallt?
MvhDe har inga frön,parternokarpa
Lämna ett svar