Så gör du för att ta frön från gurka

Går det verkligen att ta frön från gurka man själv har odlat? Det beror på vilken sort du odlat och om gurkan utvecklat frön.

Vi samlar gärna eget frö från våra odlade grönsaker för att kunna använda som utsäde kommande odlingssäsonger. Det är superroligt, lite tidskrävande och billigt. Frön är överlag ganska dyra att köpa och det är inte säkert att man får så många frön i fröpåsarna heller. När man väl börjat samla egna frön förstår man att man faktiskt kan få ganska många frön från endast en planta.

Hur bildas fröna?

Alla gurksorter utvecklar inte frön. Växtförädlare har odlat fram sorter som endast utvecklar honblommor som i sin tur skapar frukter helt utan pollinering. Det som kan antas vara frön har ingen grobarhet, utan är mer som tomma fröskal. Dessa sorter kallar man för partenokarpa sorter. På fröpåsarna framgår det om sorten man köpt är partenokarp eller inte. Står det inget kan man utgå från att gurksorten behöver pollineras och utvecklar frön.

Pollinering

När man är säker på att man odlar en icke partenokarp sort kan man mycket väl ta egna frön OM man odlar endast en gurksort. Extra bra är att odla flera plantor av samma sort. Odlar man två olika sorter, kan insekter ha pollinerat hejvilt och flugit mellan han- och honblommor på de olika gurksorterna och skapat korsningar. Frön från korsningar kan skapa väldigt märkliga gurkor om man sår dessa. För en äventyrlige odlaren kan detta vara jättekul förstås.

Professionella gurkförodlare kan odla flera icke partenokarpa sorter samtidigt. Då tejpar de ihop outslagna blommor, öppnar när de ska pollinera för hand och skyddar sedan blommorna men en liten tygpåse. Allt för att inte några korsningar ska bli möjliga. Överkursen kan man läsa mer om i föreningen Sesams bok Frö för framtiden.

Vid odling av gurka i växthus eller på annan plats där det kan vara dåligt med pollinatörer, behöver man hjälpa till med tex en liten tops eller pensel. Då duttar man helt enkelt i de utslagna han- och honblommorna så att pollenet sprider sig. För att vara på den säkra sidan brukar vi göra det vid fler tillfällen.

Det gör inget om ens annars så gröna gurkor blir gula, tvärtom är det ett tecken på att man snart kan plocka fröna från dem.

Vänta med att skörda

Det blir ganska många frön i en gurka, så om man ska ta frön för eget husbehov räcker det gott och väl att spara ett mindre antal gurkor för detta. För att fruktsamma frön ska utvecklas behöver man invänta att gurkorna är riktigt stora. De får gärna hänga kvar på plantorna tills plantorna börjar vissna. Därefter plockar man de gurkor man ska ta frön av.

Inomhus i rumstemperatur lägger man sina frögurkor tex på en bricka eller ett fat och låter dem eftermogna. När de är ganska mjuka och eventuellt gula, är det dags att skära upp dem och vittja dem på frön. Det är bra om man inte skär mitt i fröhuset utan lite på sidan. En sked är ett bra verktyg för att skrapa ur hela kärnhuset med. Man kan sedan sprida ut fröna på ett fat och låta dem torka.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Så gör du för att ta frön från gurka”

  1. Profilbild för Johanna Johannesson
    Johanna Johannesson

    Måste fröerna torka innan man kan plantera dom?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *