Bekämpa spinnkvalster i växthus med MyrNIX

Att drabbas av spinn kan få vilken odlare som helst gråtfärdig. Men det går att vinna kampen mot dessa små djur och det går att göra det utan gift. Detta inlägg gör vi i ett samarbete med Tergent Ab som saluför MyrNIX , ett mineral som kallas kiselgur och har hjälpt mig bekämpa spinn de senaste två åren.

Det finns två odlingsplatser där spinnkvalster kan förstöra allt som kommer i dess väg, i inomhusodlingar och i växthus. I sådana miljöer har man oftast inga naturliga spinnkvalsterfiender eller hjälp av väder eller vind. Där kan de verka helt fritt! Ett spinnangrepp i dessa miljöer eskalerar mer eller mindre alltid och brukar till slut bli så omfattande, då odjuren i princip helt fritt helt utan motstånd, ofta angriper plantorna så svårt tills de dör. De växter i våra odlingar som drabbats hårdast av spinnkvalster är alla slags gurkväxter. Men även chili, basilika, malabarspenat och aubergine brukar gillas av spinnkvalster.

Samarbete med Tergent AB

Det här inlägget är ett samarbete med Tergent Ab som saluför MyrNIXMyrNIX är ett mineral, kiselgur. Produkten är kravgodkänd och godkänd att använda mot insekter/ leddjur inomhus och i växthus. Finns att köpa på tex Granngården men går även att finna på andra webbshoper och butiker. Se alla återförsäljare på Tergents produktsida.

Kan ni se de små svarta prickarna? De kunde inte jag första gången jag drabbades av spinn.

Hur vet man att man har spinn?

Förr eller senare kommer man upptäcka ifall man har spinnkvalster. Ofta kan angreppet ha varit pågående under en längre tid utan att man vetat om det. Det allra bästa, och det gäller alla slags problem, är att lära sig att upptäcka problemen på ett tidigt stadie. Ofta behöver man dock själv ha drabbats innan man vet vad man ska leta efter.

Förutom att det doftar lite mer om växter som drabbats av spinn, de gnager små hål i hela växten, kan man även tidigt skönja angreppet visuellt om man vet vad man ska leta efter. Jag missade de svarta prickarna mitt första år med spinnkvalster. Jag var så van att det gick att odla gurka inomhus helt problemfritt, så jag ansträngde mig inte ens att ta fram förstoringsglaset och titta när det dök upp små svarta prickar på bladens undersida. Det året blev skörden minimal! Det blev bara 5 gurkor på 4 plantor istället för 40 gurkor. Samma sak hände när angreppen kom i växthuset. Jag tänkte att det var en tidig form av mjöldagg eller något liknande. Plantorna torkade och dog och problemet återupprepade sig även nästkommande odlingssäsong.

Myrnixförpackningen är gjord så att man kan puffa ut kiselguret som ett damm över drabbade plantor.

Behandling!

För att MyrNIX-behandlingen ska bli så effektiv som möjligt är det en god idé att behandla plantorna på ett tidigt stadie, redan innan du sett att du har ett angrepp om du vet med dig att du odlar på ett ställe där du blivit drabbad tidigare. Du kan även testa att behandla plantor som är svårt angripna och lyckas, men chanserna för att lyckas är lägre ju större angreppet är. Puffa ut materialet med hjälp av förpackningens konstruktion, tryck med hela handen så att det blir som ett damm som sprutar ut och lägger sig på både friska och infekterade växtdelar. Försök att få pulvret att träffa både ovansida och undersida av bladen. Kommer det pulver utanför på krukor mm gör det ingenting, tvärtom det är bra om det även hamnar där.

Vad är kiselgur? Mineralet i MyrNIX verkar genom att det fossila stenmjölet fastnar på skadeinsekterna ock dess vaxskikt förstörs. Skadedjuren kan inte gå i detta pulver utan att det samtidigt fastnar på dem, vilket är vår stora lycka. Undvik inandning av damm från produkten, använd gärna ansiktsmask. OBS! MyrNIX ska inte spridas ut fritt i luften eller intill bisamhällen.

Förebyggande arbete

Gurkplantorna ovanför på bilden är ännu inte drabbade men de odlas i samma växthus , i samma krukor och på samma plats där vi tidigare har haft angrepp av spinnkvalster. Förebyggande arbete är det arbete som kräver minst ansträngning och kan ge bäst effekt! När vi började arbeta på ett tidigt stadie med MyrNIX kunde vi inte ens se ifall det fanns spinnkvalster i våra växthus.

Spinnkvalster kan gå i dvala och kan således dyka upp i samma odling nästkommande år.

Spinnkvalster kan gå i dvala

Spinnkvalster kan överleva ganska länge genom att gå i dvala. Vilket betyder att om du haft spinn i ett växthus eller i tex ett fönster ett år, kommer du med stor sannolikhet ha angrepp året därpå och året efter det tills dess att du bryter deras livscykel. Därför är det en god idé att upprepa behandlingen med MyrNIX även år två på den plats där du haft angreppen tidigare ifall en och annan individ skulle överlevt och lagt sig i dvala någonstans.

År två med spinnkvalster i gurkfönster. Det var här, i detta fönster jag lyckades vinna kampen mot spinnkvalstren.

Historik – behandla med kiselgur

Under en föreläsning tidigt våren 2019 i Norberg visade jag en bild på angreppet av spinnkvalster på våra inomhusodlade gurkor. Jag berättade hur otroligt nedslagen jag var och hur jag misslyckats i alla mina försök att rå på dem. Efter föreläsningen kom det fram två kvinnor som hade suttit och klurat på eventuella lösningar. De berättade att de använt finpulveriserat kiselgur på benen på sina höns när de hade kvalster och även testat mineralet på bladlöss på några växter med god effekt. De trodde kiselgur på mina gurkplantor skulle kunna vara lösningen på problemet. 

Det här tipset kom verkligen i rättan tid då min inomhusgurkodling började att ge upp för andra året i rad. Om det skulle se ut ungefär som på bilden ovanför i ditt fönster när du odlar gurka är det oftast lika bra att kapa, slänga och sanera. Var försiktig bara så du inte sprider dessa pyttesmå marodörer runt om där du odlar. Vi bor på nedre botten och jag öppnade fönstret och slängde ut växter och jord där för vidare transport till komposten.

Så här ser myrNIX flaskan ut, så du vet vad du ska leta efter.

Läs även ”Gurkodling utan spinnkvalster”

Sommaren 2019 efter förebyggande behandling med MyrNIX. dök inte ett enda spinnkvalster upp på våra gurkor under resterande sommar och plantorna fick dö en naturlig död. Vi kunde som brukligt innan spinnkvalstren kom in i vårt liv, skörda ca 40 gurkor på 4 plantor i ett österfönster med ca 6 h full sol. Kika gärna in på vårt inlägg ”Gurka – så odlar vi den inomhus”. och om du anar att du har problem ”Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX”

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Bekämpa spinnkvalster i växthus med MyrNIX”

  1. Profilbild för Sarah Björklund
    Sarah Björklund

    Kan man äta gurkor och tomater dom fått MyrNIX på sig vid behandling?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Absolut, bara att skölja av. Det är inte giftigt.

      / Johannes

  2. Jag har behandlat med myrnix på mina gurkor och tror mig se att spinnkvalsterna inte kommit tillbaka! 🙏Tyvärr kom de även lite i jorden i krukorna! Gör det något ? Hur ska man göra när man behandlar? Ska man täcka över jorden? Befinner sig kvalstren bara på bladen?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Kvalstren befinner sig bara på bladen när de gör skada, men vi vet inte helt säkert var de övervintrar och ligger i dvala. De kan sova i flera månader.

    2. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Leta upp alla myrnixinlägg här på farbrorgron.se, använd sökrutan och kolla dem så tror jag att du förstår. Myrnix är kiselgur och således kisel, ett grundämne, en mineral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *