Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX

Att drabbas av spinn kan få vilken odlare som helst gråtfärdig. Men det går att vinna kampen mot dessa små hemska djur. Jag har lyckats två år i rad med hjälp av en mineral som kallas kiselgur och som extremt finpulveriserad säljs som MyrNix.

Under en föreläsning tidigt våren 2019 visade jag en bild på angreppet av spinnkvalster på våra inomhusodlade gurkor. Jag berättade hur otroligt nedslagen jag var och hur jag misslyckats i alla mina försök att rå på dem. Efter föreläsningen kom det fram två kvinnor som hade suttit och klurat på eventuella lösningar. De berättade att de använt finpulveriserat kiselgur på benen på sina höns när de hade kvalster och även testat mineralen på bladlöss på några växter med god effekt. De trodde kiselgur på mina gurkplantor skulle kunna vara lösningen på problemet.

Det här tipset kom verkligen i rättan tid då min inomhusgurkodling började att ge upp. Ser det ut ungefär som på bilden ovanför i ditt fönster när du odlar gurka är det oftast lika bra att kapa, slänga och sanera. Var försiktig bara så du inte sprider dessa pyttesmå marodörer runt om där du odlar. Vi bor på nedre botten och jag öppnade fönstret och slängde ut materialet där för vidare transport.

Samarbete med Tergent AB

Det här inlägget är ett samarbete med Tergent Ab som saluför MyrNIX. MyrNIX är en mineral, kiselgur. Produkten är kravgodkänd och godkänd att använda mot insekter/ leddjur inomhus och i växthus. Finns att köpa på tex Granngården men går även att finna på andra webbshoper och butiker. Se till att du inte yr omkring med detta finpulveriserade mineral och andas in det när du håller på. Handskas man med det på ett lugnt och omsorgsfullt sätt lägger det sig där det ska och fungerar som det skydd det är.

Ju tidigare desto bättre

Som med alla insatser mot skadedjur är det viktigt att sätta in insatsen på ett tidigt stadie. Med MyrNIX har jag arbetat förebyggande och därmed stävjat angreppen. Man behöver placera ut materialet på ett strategiskt sätt och vara kreativ. Jag har testat Myrnix inomhus under två odlingssäsonger och lyckats till 100% båda gångerna. Tidigare har jag testat rovdjurskvalster och olika slags tekniker utan att lyckas.

Redan på väg att dö

När inomhusgurkorna kommit till det här stadiet, att bladen slickar sig mot rutorna och man kan skönja mängder av smågurkor som snart kommer att utvecklas, kan man tro att man redan har lyckats. Men har man redan fått in spinnkvalster, de kan övervintra i dina fönster i ett år genom att gå i dvala, är undergången redan här. Man kan i ett tidigt skede känna det på doften där man odlar gurka, att det är något som är galet. Spinnkvalstren gnager på undersidan av bladen och växten blöder så att säga. Tusentals små sår gör att doften kan bli ganska stark.

Små svarta prickar

Förutom att det doftar om växterna kan man tidigt även skönja angreppet visuellt, men det gäller bara att veta vad man ska leta efter. Jag missade de svarta prickarna mitt första år med spinnkvalster. Jag var så van att det gick att odla gurka inomhus problemfritt så jag ansträngde mig inte ens att ta fram förstoringsglaset och titta. Men då blev det som det blev. Totalt 5 gurkor på 4 plantor istället för 40 plantor.

Plantorna har givit upp

Efter ett par veckor och när bladen ser ut så här så inser man att det faktiskt är något som tagit ens plantor ifrån mig. De där pyttesmå djuren är så giriga så att de gnager ihjäl en planta på en månad. Kvar lämnas en torr planta med massor av nät i, spinnkvalstrens kännetecken. Men för mig har nätet blivit beviset på att jag är försent ute.

Städning

När du väl konstaterat att plantorna är på väg mot en säker död, ju förr desto bättre, är det dags att ta bort dem och städa ditt fönster. Tack o lov bor vi på nedre plan så vi kan kasta ut de välfyllda pappkassarna med infekterade växtdelar genom fönstret för vidare transport till kompostbehållaren eller soporna. Sedan tar operation sanering vid, tvätt av fönster, lister och omkringliggande material. Den här bilden är tagen precis innan jag testar att arbeta med MyrNIX i förebyggande syfte för första gången. På skänken i köket står det redan ett gäng nya gurkplantor redo att planteras in i stora krukor och ställas här. Tyvärr räcker det dock inte att städa, man blir inte av med alla kvalster, vilket jag trodde de första gångerna jag drabbades av spinn. Hur mycket du än putsar ditt fönster kommer du ha hundratals levande spinnkvalster på ditt fönster, de flesta så sm så att du måste använda lupp eller ett makroobjektiv för att upptäcka dem.

Arbetet startar

Efter städning och sanering påbörjas det förebyggande arbetet. Utmed hela fönstret bygger jag som en liten vall av av kiselgur så att dessa insekter, om de kommer krälandes måste passera denna ”dödens mur”. Kiselguret är som miljoner små vassa rakblad. När ett leddjur /insekt hamnar i det fina pulvret så skärs individen sönder. Det kan låta hemskt men du har valet. Antingen dör dina plantor eller spinnkvalstren eller så slutar du odla i det här fönstret, i synnerhet gurkväxter.

Gurkplantorna prepareras

När gurkplantorna väl är planterade i krukorna de ska bo i pudrar jag själva plantorna lite lätt med MyrNIX samt bygger barriärer av kiselgur på krukkanterna. Vi binder upp gurkorna med hjälp av steksnören som vi knyter fast längst upp i fönsterlisten och som vi låter gurkorna slingra in sig i. De skjuter ut som spiralformade armar och griper tag i vad de hittar och stabiliserar sig på det sättet. Man behöver ofta hjälpa dem att välja rätt väg lite då och då. Dessa snören kan man rulla lite lätt i MyrNIX. Då har man verkligen gjort allt som står i ens makt för att det ska gå bra.

Även krukväxterna

För säkerhetsskull pepprar vi även våra krukväxter med MyrNIX i det fönster där vi odlar gurka. Vi pudrar materialet försiktigt på krukkanterna och ibland lite på bladen. Vi bygger även några ”dödens broar” som är preparerade med kiselgur ifall enstaka individer skulle råka slinka igenom barriärerna.

Gurkodling utan spinnkvalster

Gurkodling 2 sommaren 2019 efter förebyggande behandling med MyrNIX. Inte ett enda spinnkvalster dök upp på våra gurkor under resterande sommar och plantorna fick dö en naturlig död. Vi kunde skörda ca 40 gurkor på dessa 4 plantor i ett österfönster med ca 6 h full sol. Vill du också testa att odla gurka inomhus är du välkommen att kika in på vårt inlägg ”Gurka – så odlar vi den inomhus”.

10 Comments

 1. Diatomaceous earth kallas det på engelska. Köpte själv efter att ha sett Youtube videos ang detta. Dock tar det kål på alla leddjur, då därför måste nyttoinsekter aktas. Sådde ingen fönstergurka i år efter allg spinn förra året, men nästa år så!
  /Linda i Enköping

 2. Köpte igår för att testa på mitt citrusträd. JAg skulle vilja ställa ut det i mitt nya växthus där det kommer må så otroligt mycket bättre men vågar inte innan jag vet att kvalstren är borta. Har du någon erfarenhet av hur jag bäst får på pulvret och bekämpar kvalstret på citrusträd?

  MVH
  Amanda i skåne

  1. Hej. Har inte testat på citrusträd men testa att spruta, puffa på så mycket du kan. Se till att du inte andas in det. Johannes.

 3. Tusen tack för detta tips! Jag har stävjat angreppen genom att duscha med vatten flera ggr varje dag, men har ändå massor av kvalster. Nu ska jag förhoppningsvis bli av med dem helt!

 4. Hej!
  Tack för tipset! Har redan spinn på mitt persikoträd i växthuset. Men kan man äta frukten om det hamnar pulver där?

 5. Är sk falsk spinn lika goda överlevare som spinn? Dvs finns de också i krukjorden, hela fönstret, gardinerna? Jag har fått det på i princip alla (svårt att avgöra) krukväxter inomhus. Har slängt massor och försöker bespruta det jag verkligen verkligen vill ha kvar.. undrar om MyrNix fungerar även på dem?
  Just nu är läget rätt uppgivet här.. inomhussådderna har startat med aubergine och fönstertomater.. och jag ser framför mig hur precis allt kommer misslyckas pga denna hemska ohyra.

  1. Jag vet inte. Jag skulle köpa något pyretrinpreparat och samla alla växter jag vill ha kvar i badkaret eller duschen och spruta dem där under ett dygn då och då och hoppas på det bästa. Mvh Johannes

 6. Har köpt Myrnix i år och strött ut i krukkanten och på nedersta bladen. Min fråga är om det är skadligt om man råkar vattna så att medlet löses upp och går ner i jorden?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =