Syra gurka

Syrad gurka Farbror Grön

Efter flera misslyckade försök på egen hand att syra gurkor fick jag tillslut ta hjälp av min polskfödda vän Magdalena Mcweld. Tillsammans har vi utformat detta underbara recept.

Ingredienser
3 kg gurkor
Massor med dill
1 hel vitlök
Ca 2 msk svarta eller gula senapsfrön
1,5 dl grovt salt utan jod
1 bit pepparrot
4,5 l vatten

Gör så här: Borsta gurkorna i kallt vatten och snoppa dem, vad ni än gör stick inte hål i dem, bara snoppning! Skala vitlöksklyftorna, mät upp svarta senapsfrön, skär pepparroten i mindre delar och varva gurkorna med mycket dill. Värm sedan vattnet, men låt det inte koka. Rör i salt.  Lägg alla ingredienser i ett stort kärl eller krus. Varva och täck med mycket dill och lägg ett te- eller kaffefat ovanpå så inte gurkorna flyter upp. Låt gurkkärlet stå framme i rumstemperatur i ca 10 dagar. Den vita beläggningen man kan få dag 4- 5 är toppjäst och inget som påverkar smak eller kvalitet negativt. Därefter ska gurkan och spadet fördelas i superrena glasburkar och förvaras i kylen eller annan sval plats. Om allt är så rent som det bara går så slipper man missöden.

Tips!
Om man vill ha ett rent spad som gör att gurkorna ser aptitligare ut i burkarna. Gör ny saltlag  till förvaringsburkarna. Det blir inte riktigt lika gott men ser trevligare ut.
De behöver inte stå exakt 10 dagar ifall du märker att processen stannat av tidigare. Mögel på saltlagsytan under processen betyder inte att det gått galet, ta bort det bara.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Syra gurka”

 1. Hej, vad avses med ordet “snoppa”? Menar du inte att man bara tar bort blomfnaset? På fotot ser det ut som om gurkorna skurits av både fram och bak. Vill så gärna göra rätt…

  Med vänliga hälsningar,
  IdaBenita

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi kanske borde skrivit snoppa i båda ändar eller dubbelsnoppa, vi skär av lite i båda ändar.

   / Johannes

 2. Toppen, tack!
  Smaken, hur är den i förhållande till traditionell saltgurka eller ättiksgurka?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Den har en rundhet och en lätt sälta som slår det mesta. Testa med lite honung och en klick cremefraice oc 6cl vodka till det.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *