Ättiksgurka

Gurkor och en burk ättiksgurka.

Det känns som ett måste att odla gurka när man bor i Västerås. Ändå är vi inte så många gurkodlare här, i alla fall inte om man jämför med de gurkodlingar som förekom i staden på 1700-talet. Då såldes gurkan från Västerås i hela landet och t.o.m. exporterades till Europa.

I våra odlingar förekommer alltid ett gäng gurkplantor som ger oss färsk gurka under senare delen av sommaren. För att kunna njuta även vintertid brukar vi lägga in gurkan. Barnen älskar det här receptet och har ättiksgurka till nästan allt. Ättiksgurka kan liknas vid smörgåsgurka och är en söt variant.

Ingredienser
1 kg gurka av typen Västeråsgurka, gurka man odlar på friland för inläggningar.
2-4 tsk gula senapsfrön
680 g socker
4-15 dillkronor efter tycke och smak och vad du har hemma
100g salt
Vatten 600g steg 1 och 200g steg 2
200g ättikssprit, 12%

Gör så här: Skiva gurkan så som du vill ha den. Häll 600 g vatten och 100 g salt i en bunke och låt det stå i rumstemperatur i ett dygn. Låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag. Häll nu 200 g vatten i en kastrull tillsammans med ättikssprit, socker och senapsfrön och låt koka upp. Se till att allt socker löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Det går att använda mindre socker om man vill.

Fler gurkrecept finner du i inlägget 7 gröna recept med gurka.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − två =