Att arbeta med det man älskar

Att arbeta med den man älskar och det man älskar är sannerligen en lyx få förunnat. Det är verkligen inte något vi planerade att göra, det vill säga att driva ett stort odlingskonto och arbeta mer än heltid med allt vad det innebär. Det liksom bara blev så, och vartefter tiden går växer det ut nya grenar på vårt träd.

Det verkade som att universum ville att vi skulle träffa på varandra för si så där 16 år sedan och börja leka med livet tillsammans. För en lek det är det, så länge lidandet inte sparkar en i skrevet eller brottar ner en. Oftast är det bara en tidsfråga innan lidandet gör det, men man kan inte riktigt alltid ta hänsyn till det på något slags förebyggande vis. Livet är nu och vi är så glada att vi båda två kan arbeta med det här på heltid (200% vardera innebär det när man är egenföretagare) och tillsammans!

Vi blev Farbror Grön

Efter ett par år med småbarn och renoveringar startade Theres bloggen farbrorgron.se. Hon föreslog namnet Farbror Grön för att hon tyckte att namnet passade mig och mitt stora odlingsintresse. Dessutom är det ett bra namn att växa in i när du redan är 40 år menade hon. Hon trodde att det var mest jag som skulle skriva på bloggen men så blev det ej, redan från start visade det sig att vi båda ville skapa i ord och text och att förmedla vår gröna vardag.

Innan Theres utbildade sig till lärare hade hon studerat media och kommunikation i två år. Herrejösses, det märktes verkligen när Theres, lite då och då, snickrade på hemsidan och utvecklade den.Vilket äventyr och resa det var och är, att både göra saker, fånga det på bild och beskriva det så att andra kan förstå vad man håller på med. Det var otroligt spännande och utmanande, ja många gånger även ganska arbetsamt, att så att säga skapa ett eget webbmagasin och samtidigt vara innehållet i magasinet. I samma veva hade vi, Sverige och världen verkligen kommit in i den nya internetåldern, som i skrivande stund faktiskt är ganska ung. Plattformar som Instagram och Facebook växte fram och begreppet sociala medier blev på tapeten, och telefoner med tillgång till webben tog överhanden. Så fantastiskt att få kanalisera vår skaparkraft i denna tid när hela den digitala världen finns och kompletterar den ”vanliga”!

Att följa hjärtat

Ända sedan vi började har vårt arbete handlat om att göra det vi vill, finner meningsfullt och tycker är roligt. Visst har vi tankar och mål om hur vi skulle vilja ha det, men det som hela tiden trumfar vårt arbete är huruvida det är lustfyllt eller inte, och vad vi får för infall och idéer. Tack o lov är både Theres och jag funtade på det sättet att vi tycker att väldigt mycket är roligt, allt från att krypa i rabatter, redigera bilder, skriva texter för bloggen, böcker och tidningar till att arrangera kurser och föreläsningar.

Att vara, det man kallade oss för förut, ”bloggare” och det man kallar oss nu för tiden , ”influencers”, är bland det mest kreativa och underbara vi gjort i hela vårt liv. När någon oinvigd frågar oss vad vi arbetar med är det inte helt lätt att ge ett kort och enkelt svar eftersom vi arbetar med så ofantligt många delar.

En vanlig syn – mitt emot varandra med varsin dator och kaffe.

Att ha alla roller är kul

Att arbeta som vi gör, är att vara skådespelare, regissörer, och manusförfattare och samtidigt fotograf, skribent, författare, journalister marknadsförare, odlare, problemlösare, receptionister, formgivare, idéverkstad, kreativa handledare, avdelningen för felanmälan, kommunikatörer, ekonomikontor, städare, chaufförer, diskare och femtielva andra saker samtidigt. Att vårt arbete är så multitasking gör att det är otroligt spännande och intressant hela tiden. Från början var vi ganska oslipade på det mesta, förutom på att odla och laga mat, men med tiden har vi lärt oss kopiöst mycket och vi lär oss hela tiden mer. Det finns inget slut förutom det oundvikliga, när man hamnar i jorden.

Läs mer om jord: Återvinn jorden!, Anlägga en pallkrageodling och välja jord, Behöver man så i såjord?, Så bygger du en hållbar jord från säck

Man skulle kunna säga att vi älskar kunskap och att förmedla den till er. Och i detta delande av vad vi gör studsar det tillbaka kunskap från er till oss så att det blir till en endaste stor växelverkan av kunskap och inspiration. Hur skulle man vilja leva på ett annat sätt?

Vi lär oss hela tiden

Vi märkte ganska snart en fantastisk sak: ju mer vi beskrev vad vi gjorde, vare sig det var i text eller bild, så lärde vi oss mer om det vi höll på med. Och när vi delade med oss av vad vi höll på så upptäckte och upptäcker vi hela tiden nya nyanser, inte minst genom all feedback vi får från dig som läser och följer oss. Det kan räcka med en kommentar eller en fråga på en av våra plattformar som får oss att skriva en ny artikel eller göra en ny film. Det kan vara ett mail som får oss att författa en helt ny bok. Vi vet inte vad våra arbetsdagar har i sitt sköte, vad som helst kan komma. Till råga på allt blev hela vårt arbete också ett äventyr för våra barn och idag när de båda är tonåringar driver de en egen liten fröfirma på hobbynivå.

Ungarnas fröfirma Gröna Frön:Moses och Tora startar fröbutik – Gröna Frön, Varmt välkomna tillbaka till barnens fröbutik Gröna Frön! Nyheter och gamla favoriter.

Hur gör man det man älskar till sitt arbete?

Under våra första år arbetade vi parallellt med andra arbeten samtidigt som Farbror Grön. Tidvis var det ganska arbetsamt, men genom att vi fick vara hemma tillsammans en hel del, speciellt när vi båda hade gått ner i arbetstid, fick vi ett bra flyt i vårt arbete och i vårt liv. Efter några år kände jag att det inte gick längre, jag behövde jobba med det här jämt. Efter att klurat fram och tillbaka under ett år tog jag mod till mig och sa upp mig från kortidshemmet jag arbetade på. Det var ett roligt arbete men det stal alldeles för mycket tid från Farbror Grön.

Att arbeta med två arbeten samtidigt är ganska vanligt för egenföretagare, speciellt i början när man startar upp ett företag. Arbetsamt ja, men man slipper risken att tacka ja till arbeten för enbart pengarnas skull och kan satsa på att arbeta med sådant man verkligen kan stå för, och med företag man verkligen gillar. Man kan låta företaget växa fram på ett, vad vi skulle påstå, hållbart sätt och man har en anställning med lön som en trygghet. Speciellt för oss som skapat hela vår företagsidé vartefter tiden gått och utifrån vårt intresse och kärlek till kreativa processer. Att göra det man älskar till sitt arbete handlar om att göra det man älskar, utvidga det och att inte ge upp.

Det ekonomiska

I början hade vi ingen aning om hur vi skulle få till någon slags ekonomi med Farbror Grön. Men med tiden har våra inkomster kommit att vila på många olika ben: Premium-prenumerationer, böcker, föreläsningar, kurser, konsultation, samarbeten och artiklar. Vi mäter oftast inte vårt arbete i tid utan i vad vi skapar. Vi har lärt oss att allt tar mer tid än vad man först tror, allt från att plantera vitlök till att skriva artiklar och hejda verbala slagsmål på våra olika mediala plattformar. I juni 2023 var det dags för Theres att kliva bort från läraryrket och även hon bli Farbror Grön på heltid. Att Theres blev 100% Farbror Grön öppnade dörren till vår nya bok Serieodla som vi ger ut helt själva, och där Theres är formgivare.

Läs mer om att Theres blir Fabror Grön: Theres blir Farbror Grön på heltid!

Vill du kika in på: Farbror Grön Premium / Prenumerationsförslag så hittar du mer HÄR

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *