Återvinn jorden!

En av de vanligaste frågorna jag får gällande jord är ifall vi byter ut jorden i pallkragar och krukor varje säsong. Här kommer mitt svar.

Jord blir väl aldrig förbrukad tänker jag? Vare sig det är en planteringsjord från en av fjolårets tomatkrukor eller jorden i en pallkrage. Om vi inte behåller jorden och förbättrar den, matar den med biologiskt material eller biokol ( gäller lite större behållare) hamnar den oftast, och detta gäller jorden från alla våra krukor, i pallkragarna, i våra perennrabatten eller i våra komposter. Inte sällan finns det lite näring kvar i denna jord som kommer till gagn till framtida odlingar men mest känns det ju bra att man även år två kan se den som ett givande tillskott. Förutom att fylla på pallkragarna med denna jord är den underbar att mylla ner mellan de perenna plantorna i våra rabatter, det ser ju så snyggt ut och denna jord hjälper till att hålla fukten kvar i backen.

Odla på tak

På Takfarmen odlar vi bland annat i krukor, earthboxar och pallkragar. Pallkragarna står på pallar och har likt de andra behållarna vi odlar i såldes ingen kontakt med odlingsbar mark och innehålller inte många mikroorganismer. Jorden vi komponerat till dessa är en jord som är hållbar över en längre tid ( vi odlar i denna jord för sjätte året i rad) mycket tack vare biokol och barkmull som ger varaktig struktur och luckerhet. Vi blandar även i koskit på säck ( som ofta är blandad med torv) samt planteringsjord på säck, som också består av torv. Torven är inte speciellt varaktig vilket gör att jorden i dessa pallkragar sjunker ihop varje år. På Takfarmen har vi inga komposter ( pga av vikt och fuktrestriktioner ) så allt vi använder där behöver återanvändas direkt där vi odlar eller transporteras iväg till andra odlingars rabatter, odlingsbäddar eller komposter. En hel del av earthboxarnas och krukornas jord återanvänder vi direkt i våra pallkragar.

Odlar man i krukor kan man välja tre platser för den gamla jorden. Den kan hamna i ens egna ( ja även andras) odlingar, i komposten eller på återbruket. På Takfarmen fyller vi på våra pallkragar med jord med ett par krukor gammal tomat- eller chilijord, så att pallkragarna har gott om massa, volym.

Det är bara att hiva ut krukorna och bearbeta jorden med händerna och röra ner den i den befintliga jorden. Det här är ett välkommet tillskott av jord då krukjorden mer eller mindre är ogräsfri och inte sällan innehåller lite gödsel som bonus.

Jord blir väl aldrig dålig?

Jord blir inte dålig om det inte finns gift i den? All jord jag har odlat i under mina år kan bli en bra jord med lite organiskt material, biokol, näring och tankearbete. Jag har byggt jordar av det som finns i skogsträdgården, köpt jord på lastbil och komponerat jord från säckar. Jag har odlat i köpt planteringsjord i krukor och byggt min egen. Jag har fått alla dessa jordar att fungera och de olika jordarna har givit fantastiskt mycket grönsaker och fägring i form av blommande blommor. Vad är hemligheten? Ja det är att se till att jorden blir lucker och lättarbetad, att den kan behålla fukt och näring och framförallt att tillsätta näring i någon form varje år.

 • Jag ser till att gödsla jorden, att tillföra näring varje år!
 • Jag ser till att vattna jorden där växterna växer och jag vattnar mycket. 20 -30 lite per kvadratmeter i pallkrage och på friland.
 • Jag ser ill att jorden är lucker, att den int blir för kompakt. Tillsätter biokol, barkmull, kompost , gräsklipp, ensilage, hösilage mm

Jordrecept till dubbelpallkrage 400 liter
baserat på material från säckar

Planteringsjord 2 – 3 st 50 l
Biokol 3 st 40 l ( varav 20 liter i varje säck är komposterat hönsgödsel)
Barkmull 1 -2 st 50 L säckar
Kogödsel 1 st 50 l
2- 3 rejäla nävar pelleterat hönsgödsel
2- 3 rejäla nävar pelleterat grönsaksgödsel
2 – 3 rejäla nävar ekologisk Algomin eller stenmjöl

Du behöver inte följa detta recept till punkt och pricka, ja förutom gällande gödsel ( överdosera gärna om du vågar). Du tar det du har men ha i bakhuvudet att biokol och barkmull verkligen skapar en hållbarare jord som blir lucker och porös om du använder planteringsjord som bas. Har du sand eller lera kan du ta det istället. Men att bara odla i planteringsjord (går så klart också) blir inte riktigt lika bra och inte över en längre tid.

Vill du läsa mer om våra olika jordar? Kika in på vårt inlägg ”Vi skapar en hållbar jord från säck”

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Återvinn jorden!”

 1. Hej!

  Vi har kaniner utomhus och jag funderar på att använda deras gamla halm och spillning till att lägga längst ner i pallkragarna och sen fylla upp med jord ovanpå, gärna fjolårets tomatjord blandat med nyare jord. Är det något du tror skulle kunna bli bra?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det låter som en jättebra idé.

 2. Profilbild för Sophia Andersson
  Sophia Andersson

  Jag har 8-10 hinkar på balkongen. Nu klippt ner tomaterna etc. Jag vill gärna återanvända jorden till våren. Vad är ditt bästa tips?
  (Drar jag upp tomatstammen kommer hela jorden formad av hinken)
  Jag har bokashi som jag kan blanda i, men rötterna som binder jorden och bildar en hinkform, går den att jobba med? Eller måste jag ta en i taget till sopnedkastet?

  1. Lägg ut plast, tidningar eller något annat på balkonggolvet eller inomhus. Ställ/lägg hela jordklumpen ovanpå och försök separera tomatplantan från jorden. Lite rötter kvar i jorden gör inget. Blanda sedan jorden med bokashi och ny jord om det behövs.

 3. Profilbild för Charlotte Strandgren
  Charlotte Strandgren

  Hej!
  Likt kommentaren ovan har jag hinkar med gammal jord från tomatplantorna på balkongen – plantorna är bortseparerade och jag har blandat i lite kogödsel, äggskal och löv som blåst in på balkongen. Jag har även likadan blandning i två gamla jordsäckar från plantagen. Funkar det att jag blandat in löv som redan är gamla så att säga, eller måste de vara ”färska” direkt från träd/buskar? Behöver jag täcka hinkarna med lock eller kan de stå öppna? Säckarna är ju slutna förutom de små hålen som är i botten…
  Stort tack för svar!
  Mvh Lotta

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det funkar, gamla som färska, nej du behöver inte täckas.
   Lycka till

 4. Profilbild för Katarina Wallander
  Katarina Wallander

  Har faktiskt slängt jordtill förbränning från mina tomatplantor i höstas. De drabbades av gråmögel, antagligen av brist på sol och värme sommaren 2023. Så man ska tänka till om det kan finnas sjukdom i jorden. Annars tar jag vara på all jord år från år men bra tipps hur man återupplivar den med näring och gödsel.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ingen fara med gråmögel, vi kasserar aldrig sådan jord inte ens drabbade växter. Man behöver inte förbränna den, men om man vill får man göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *