Behöver man så i såjord?

Hur ligger det till egentligen med att så i såjord? Måste man använda en såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor eller kan man använda planteringsjord och slippa köpa ännu en produkt? Behöver man tillsätta vermiukulit, pimpsten eller perlit för att det ska bli bra?

Vi anser inte att såjord behövs, försåvitt man inte vill föröka sticklingar genom att stoppa ner dem i ett poröst material och rota dem där. Men till frösådder av perenner, grönsaker och blommor, och för oss som inte odlar industriellt, är det inte ett krav. För oss går det alldeles utmärkyt att använda planteringsjord till både sådd, omplanteringar och slutplantering. Kom ihåg att under denna smått osäkra tid med eventuella giftrester av pyralider i ekoprodukter, är det bäst att använda oekologisk jord om du inte vet säkert att de är giftfria.

Läs mer här om gifter i jord: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Vi slutade med såjord

Vi slutade för flera år sedan att använda såjord, säckarna tog slut och vi köpte inga nya. När vi började att så allt i planteringsjord märkte vi att det gick precis lika bra, dessutom fins det ju lite mer näring i jorden och den torkar ju inte ut lika snabbt som såjord gör. Vi märkte att vi inte behövde plantera om så snabbt inpå sådderna när vi använder planteringsjord. En del jordföretag har på senare år börjat att sälja naturgödslad såjord. Torde inte det vara i princip en planteringsjord i en ”ny” förpackning? För vitsen med såjord, som jag lärde mig för länge sedan, var ju att den skulle vara helt fri från näring. Vi blir inte riktigt kloka på det där.

Ljuset inte jorden

En anledning till att en del vill använda såjord är att de tänker att om man sår fröna i planteringsjord, som innehåller näring, så får man gängligare plantor. Att de små plantorna med planteringsjorden skulle ränna iväg på höjden pga ökad näring. Men det stämmer faktiskt inte, det är allt som oftast dåligt med ljus i kombination med hög värme som är boven i dramat. Det är därför kallsådder blir så himla bra, de får solens starka strålar och växer långsamt pga en låg medeltemperatur. Kallsådder är dessutom de mest energibesparande sådder man kan göra, då ingen tillsatt energi krävs utan bara naturligt solljus.

Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus, Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…

Adjö till en onödig produkt

Så nästa gång du ska till handelsträdgården eller något liknande ställe, kan du känna dig trygg och lugn samt förhoppningsvis glad. Över att du inte behöver släpa hem såjord, en produkt som egentligen inte behövs. Men var försiktig med den jorden du släpar hem, så att du inte får med dig en produkt med rester av bekämpningsmedel i. Se till ifall du använder ekologiska och kravmärkta jordar att de verkligen är giftfria eller så väljer du en oekologisk jord.

Tycker du att vårt arbete känns värt och att du får ut kunskap och glädje av det vi gör. Välkomna att bli premiumläsare. Förutom att öppna upp för allt material som ligger bakom betalvägg så är 59 kr i månaden ett sätt att säga att du gillar det vi gör och vill att vi fortsätter att sprida vår gröna glädje. Tack för att du läser. Till Farbror Grön Premium: Premium-prenumerationer.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Behöver man så i såjord?”

 1. Profilbild för Birgitta Frick
  Birgitta Frick

  Hej!
  Kan ni förklara varför ni rekommenderar att använda oekologisk jord om det inte kan garanteras att den ekologiska är fri från bekämpningsmedel
  Förstår inte riktigt Eller menar ni att det är onödigt att betala extra för ekologisk om den inte är det?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Läs det här inlägget: https://farbrorgron.se/gift-i-jord-och-godsel-2023-hur-ska-man-tanka-och-hur-gor-vi-kika-theres/

   Och om du har några frågor efter du har läst detta så ska vi försöka besvara dessa frågor.

   / Johannes

   1. Som jag har förstått det är det som är viktigt att använda en mineralgödslad jord (icke ekologisk koskit har ju också pyralidrisk)

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Det stämmer, det gäller verkligen att veta vad det är för gödsel och jordar man använder.

 2. Profilbild för AnnaKarin
  AnnaKarin

  Jag har aldrig blivit riktigt klok på vad det är för beteckningar på jordpåsen jag ska undvika? Kan man känna sig lite mer säker på planteringsjorden att den inte innehåller lika mycket bekämpningsmedel?
  Undran från en nybörjare

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Så länge den är helt Oekoogisk, inte innehåller någon form av djurbajs eller restprodukter från livsmedelsindustrin dvs bara mineralbaserat handelsgödsel, torv, lera och sand så kan du vara säker. I annat fall behöver du kontakta tillverkaren.

   / Johannes

 3. […] Läs mer: Behöver man så i såjord? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *