Dahlia – den oblyga skönheten

Min kärleksrelation till Dahlia startade i unga år. Det är en blomma som verkligen tar plats på ett självklart och magnifikt sätt. Den här artikeln görs i samarbete med Impecta Fröhandel som just nu släppt sin dahliakollektion där du kan förboka nya och gamla favoriter till 15% rabatt.

Tänk på att om man vill odla de allra snyggaste och specifika sorterna, gäller det att vara ute i god tid då det är de som alltid tar slut först.

Här kommer du till Impecta Fröhandels dahliasida: Förboka nu – plantera i vår

Oftast är det under våren många av oss upptäcker denna fantastiska blomma, då förpackningarna hänger på olika ställ i trädgårdsbutikerna. Det var så den kom till mig första gången, när jag mitt i våren och med ordentligt kli i de gröna fingrarna, rafsade ner ett par förpackningar i min varukorg. Arabian night hette min första knöl (och den finns fortfarande kvar). Blommorna på denna sort är mörkröda, nästan svarta, och den sticker ut rejält bland alla andra blommor.

Dahliablomman på den första bilden i den här artikeln är den magnifika Dinnerplatedahlian ’Café au Lait’. Det var årets stora händelse i vår stadsodling. Till och med helt ”vanliga” människor, utan odlarintresse, stannade upp och häpnade och gav oss komplimanger. Vi har aldrig tidigare odlat en vackrare dahlia, som trots denna kalla sommar, bjöd på en kaskad av blommor! Impecta har ett gäng dinnerplatedahlior.

Dinnerplatedahlia används på dahliasorter vars blommor når den imponerande storleken av 20 cm i diameter eller mer och storleksmässigt är likt en middagstallrik.

De två dahliorna med runda blommor kallas för Pompondahlia och är galet snygga med sina nästan overkligt symmetriska blomblad, fulländad perfektion skulle man kunna säga.

Relativt enkel blomma att ha att göra med

Att skapa blomsterfägring med dahlia är relativt enkelt även om man är ny på att odla, eller inte känner till blomman speciellt väl. Som en ettårig sommarblomma fast med otroligt mycket mer växtkraft, och med mer eller mindre garanterad blomning, skulle man kunna säga. I princip är det bara att öppna upp förpackningen med knölen eller knölarna och plantera dem någonstans ute när våren verkligen är ett faktum. Lägger man dessutom ner lite gödsel eller gamla löv och/eller kompost i odlingshålet, kan man få plantor som levererar mängder av blommor under hela säsongen, ja ända tills frosten nästan dräper dem.

Mer om dahlia på Impecta fröhandel

Impecta Fröhandels sida om dahlior kan du läsa mer om de olika specifika dahliorna. Vilka som passar att odla för att skörda som snittblommor, vilka som passar i krukor. Klicka HÄR: Dahlia. Impecta Fröhandel levererar dahliaknölarna från mars med reservation för aktuell väderlek och temperatur. Vid risk för minusgrader kan leveransen ske senare.

Dahlia älskar att stå i sol, precis som så många andra växter.

Kan det bli fel med dahlia

Det kan egentligen inte bli fel med dahlior men om man har krav på det estetiska, och inte vill blanda färger och former hej vilt, kan man behöva tänka sig lite för. Om man likt mig gillar mångfalden av varianter kan det vara svårt att hejda sig när man beställer eller köper olika sorter. Enklast då är att odla olika sorter och färger på olika ställen i trädgården, det blir oftast snyggast och ser välplanerat ut. Det är också en god idé att ta en extra titt på förpackningen och se hur höga sorterna ska bli. Vid planteringen är det viktigt att ha koll på hur solen går över himlen så att de låga inte skuggas av de höga om man blandar olika höjder

Dinnerplatedahlian var svår att bevara men Pompondahliorna blev helt perfekta!

Eterneller av dahlia

Första gången jag såg att man kunde göra evighetsblommor av dahlior trodde jag att det var fejk. Så när jag införskaffade kattsand och gick ut och klippte mig några snygga blommor vågade jag inte riktigt tro att det skulle fungera. Men det fungerade, och bättre än väntat. Både form och färg bevaras på ett exceptionellt vis. Färgen är perfekt i minst sex månader framåt.

Det kanske inte är världens enklaste att komponera blomsteruppsättningar med dessa torkade blommor men det blir ett otroligt vackert blomsterminne att ha i en vas i fönstret när hösten och kylan kommer åter.

Ett senare problem

Ett senare problem är själva upptagningen när frosten närmar sig. Jag vet inte hur många gånger jag missat detta eller varit precis på gränsen att de frusit sönder. Nu för tiden är jag noga med att få upp dem så att jag kan bevara mina klenoder till nästkommande år. När du fått upp knölarna håller de sig finast i en papperspåse i kylskåpet under vintern, ibland har jag haft dem på källargolvet och även det har fungerat. Ser de torra och skrumpna ut kan man låta dem ligga i blöt i kallt vatten ett dygn för att sedan stoppa ner dem i en papperspåse.

Tänk på att om man vill odla de allra snyggaste och specifika sorterna, gäller det att vara ute i god tid då de är de som alltid tar slut först.

Här kommer du till Impecta Fröhandles dahliasida: Förboka nu – plantera i vår

Lycka till med dina dahlior

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *