Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan
Vi kommer under några veckor framöver komponera ihop tänkbara vecko-matlistor i grön anda. Rätterna är tagna från vårt receptgalleri. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas ni gillar idén.
Måndag – pastasallad
Verkligen en enkel och fantastiskt god sallad. Pastan är marinerad i röd pesto vilket gör hela pastasalladen väldigt smakrik. Extra lyxig blir den enkla salladen med avokadobitar och smulad feta ost. Till salladen serveras en vitlökssås och gärna ett gott bröd.
Tisdag – gryta med quorn och mexikanska kryddor.
Den här grytan är väldigt snabblagad men ger ändå en mustighet som gör grytan supergod. Våra barn älskar verkligen grytan och kan äta flera portioner. Vi rekommenderar att servera grytan med en sallad, gärna en bönsallad.
Läs receptet på grytan
Läs receptet på bönsalladen
Onsdag – zucchiniplättar
För att variera oss lite byter vi ibland ut de vanliga pannkakorna mot zucchini-plättar. Till plättarna brukar vi också ha någon typ av sallad. Om barnen får välja blir det pizzasallad
Läs zucchiniplättsreceptet
Läs pizzasalladsreceptet
Torsdag – broccolisoppa
En helt vanlig broccolisoppa som fått lite extra lyx med rostad och knaprig broccoli. Till soppan kan det behövas ett gott bröd. Focaccia kanske?
Läs receptet på soppan
Läs recept till focaccia
Fredag – krashad potatis
Den här formen av potatis är verkligen rolig och god. Man kan äta den som snacks. Men det går också bra att äta dem till någon slags biff. Till måltiden skulle det passa bra med en tomatsallad.
Läs receptet till kraschad potatis
Läs receptet till tomatsallad
Lördag – lyxig pastarätt
Den här rätten är så god att man inte kan sluta äta. Man ugnsbakar grönsakerna och blandar med dem sedan med pastan. Såsen till är verkligen pricken över i:et.
Söndag – Västerbottenpaj
Verkligen en favoritpaj som smakar lika gott varm som kall. Vi river i citron i pajskalet vilket ger en frisk och härlig smak. Vi brukar alltid servera en romsås till och en vanlig grönsallad.
Veckans bakverk – krämig hallonkaka med philadelphia
Vanliga sockerkakor är goda, men det här är något alldeles extra. Med hallon och philadelphia i smeten kan man nästan inte sluta äta.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan”
[…] veckans ”Grön vecka – del 1”, lästes av en himla massa. Så otroligt kul! Nu är det dags för nästa veckas […]
Lämna ett svar