Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan
Vi kommer under några veckor framöver komponera ihop tänkbara vecko-matlistor i grön anda. Rätterna är tagna från vårt receptgalleri. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas ni gillar idén.
Måndag – pastasallad
Verkligen en enkel och fantastiskt god sallad. Pastan är marinerad i röd pesto vilket gör hela pastasalladen väldigt smakrik. Extra lyxig blir den enkla salladen med avokadobitar och smulad feta ost. Till salladen serveras en vitlökssås och gärna ett gott bröd.
Tisdag – gryta med quorn och mexikanska kryddor.
Den här grytan är väldigt snabblagad men ger ändå en mustighet som gör grytan supergod. Våra barn älskar verkligen grytan och kan äta flera portioner. Vi rekommenderar att servera grytan med en sallad, gärna en bönsallad.
Läs receptet på grytan
Läs receptet på bönsalladen
Onsdag – zucchiniplättar
För att variera oss lite byter vi ibland ut de vanliga pannkakorna mot zucchini-plättar. Till plättarna brukar vi också ha någon typ av sallad. Om barnen får välja blir det pizzasallad
Läs zucchiniplättsreceptet
Läs pizzasalladsreceptet
Torsdag – broccolisoppa
En helt vanlig broccolisoppa som fått lite extra lyx med rostad och knaprig broccoli. Till soppan kan det behövas ett gott bröd. Focaccia kanske?
Läs receptet på soppan
Läs recept till focaccia
Fredag – krashad potatis
Den här formen av potatis är verkligen rolig och god. Man kan äta den som snacks. Men det går också bra att äta dem till någon slags biff. Till måltiden skulle det passa bra med en tomatsallad.
Läs receptet till kraschad potatis
Läs receptet till tomatsallad
Lördag – lyxig pastarätt
Den här rätten är så god att man inte kan sluta äta. Man ugnsbakar grönsakerna och blandar med dem sedan med pastan. Såsen till är verkligen pricken över i:et.
Söndag – Västerbottenpaj
Verkligen en favoritpaj som smakar lika gott varm som kall. Vi river i citron i pajskalet vilket ger en frisk och härlig smak. Vi brukar alltid servera en romsås till och en vanlig grönsallad.
Veckans bakverk – krämig hallonkaka med philadelphia
Vanliga sockerkakor är goda, men det här är något alldeles extra. Med hallon och philadelphia i smeten kan man nästan inte sluta äta.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan”
[…] veckans ”Grön vecka – del 1”, lästes av en himla massa. Så otroligt kul! Nu är det dags för nästa veckas […]
Lämna ett svar