Din varukorg är för närvarande tom!
Växter vi sår i maj – bönor, gurkväxter och solrosor
Då har vi äntligen passerat mitten av maj och kan så vårens sista växter. Nu sår vi både gurkväxter, bönor och solrosor. Vårt odlande bygger allt som oftast på att förodla växter, som när de växt på sig och är stora planteras ut på valda platser. För gurkväxternas frön är det oftast säkrast att börja inomhus men solrosor och bönor kan både direktsås och förodlas och vi gör ofta på båda sätten samtidigt. Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel, frökällan till de flesta växter vi odlar. Maj är en märklig månad! En månad man längtat efter hela vintern och när den väl är här är det så mycket man vill, kan och ska göra. Man vill njuta av våren, påta i sin trädgård och samtidigt är det ofta ett gäng andra förpliktelser och aktiviteter som pockar och lockar. Vad som än händer så är hjärtat för de flesta av oss odlare i våra odlingar. Det är där vi vill vara och leva!
Erbjudanden just nu på Impecta Fröhandel: Fynda Dhalior, grönsaker för direktsådd, bevattning, veckans frösort.
Vi sår det mesta kallt
Det har nog knappast undgått någon av er läsare att vi sår det mesta kallt nu för tiden, vi har ju t o m skrivit en bok om detta ”Odla kallt”. För varje år experimenterar vi mer och mer och testar gränserna för vad växterna vi vill ha i våra odlingar klarar. Det flesta av kallsådderna sker i vårt växthus ( även om några sker direkt på sin växtplats) och under årens lopp har vi funnit vad som fungerar och när de ska sås.
Vi börjar redan i januari med perennerna och fortsätter under senare delen av vintern med tåliga grönsaker för att nu i april och maj även förodla sommarblommor och lite känsligare grönsaker. När vi sår och omplanterar våra växter använder vi mer eller mindre alltid planteringsjord och oftast räcker det med en omplantering innan vi planterar ut våra växter.
Läs mer: Behöver man så i såjord?
Bönor
Störbönor har varit vår stora favorit sedan länge och i år testar vi för oss en ny sort, Matilda. Det är inte så att vi dissar låga bönor men vi har för länge sedan lärt oss att älska störbönorna både för dess vackra klättrande växtsätt och för att de skapar en vacker dynamik i grönsaksodlingarna, det blir mer levande på det sättet.
Störbönor kan bli uppemot 3 m höga och producerar mat på höjden och vi tycker att vi får ut mer bönor per yta vi odlar när vi odlar störbönor kontra låga bönor. Favoritsorten vi odlat i över 15 år är sorten Blauhilde och då och då har den fått sällskap av Neckargold. Det ska bli spännande att se hur Matilda uppträder ihop med dessa två sorter i år.
Läs mer om bönor: Odla störbönor – från sådd till skörd, Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat
Hur vi sår bönorna
De senaste två åren har vi sått bönorna i krukor kallt ute i växthuset under maj, tidigare sådde vi dem inomhus under växtbelysning. I maj ute i vårt växthus är det lagom varmt för att de ska titta upp, sår man dem i april finns risken att de inte gror. Den förhållandevis låga temperaturen på natten i maj kombinationen med gassande sol på dagarna gör att dessa snabbväxande plantor inte ränner iväg på höjden snabbare än att vi hinner med att plantera ut dem.
Inne i fönster och under växtbelysning börjar bönorna allt som oftast att trassla sig in i varandra, och det slutar ofta med ett gäng böntrassel som är svåra att reda ut. Så om du inte har ett växthus utan tänker förodla dem inne, vänta då till i slutet av maj innan du sår dem och sikta på att plantera ut dem efter den 10 juni.
Att peta ner 7 – 12 bönfrön i vardera kruka av det lite större slaget är en god ide, då spar du utrymme och gör som små bönbuskar.
Förodlar du dina bönor inne, läs detta: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?
Utplantering av bönor
När vi planterar ut våra bönplantor ( under början av juni) gör vi det kring en stör som vi beklätt med hönsnät, då finns det gott om vinklar och vrår för växterna att sätta sig fast i. Vi brukar sätta ut 2 – 3 bönkrukor vid vardera stör och samtidigt petar vi ner ca 10 frön i jorden bredvid. Det gör vi dels som en säkerhetsåtgärd ifall några av de förodlade skulle dö men också för att kunna skörda bönor längre under säsongen. Vi älskar bönor!
Jag vet att det låter aningen maxat med så pass mycket bönor kring en stör, men det blir extremt bra när vi gör på det här sättet. Det vanligaste scenariot många odlare gör är att de sätter för få bönor kring störarna.
Här kan ni kika på Impecta Fröhandels alla: Bönor
I år testar vi gurkväxter kallt
Nästan ingenting startar inomhus under växtbelysning hos oss längre och i år testar vi något nytt ( och det fungerade), vi förodlar gurkor, zucchini och melon ute i växthuset med hjälp av en värmematta på 20 W. Gurkväxternas frön är lite halvdåliga på att komma upp om det är för kallt så vi tänker att den svaga värmen underifrån i kombination med det fantastiska ljuset i växthuset ska få dem att gro och trivas. Det ska bli så spännande att se hur det utvecklar sig och det har börjat riktigt bra, alla gurkplantor tittade upp på tre dagar.
Sådd
Har du inte möjligheter eller mod att göra likadant som vi är inomhus det bästa stället att så sina gurkrfrön på. Gärna under växtbelysning med en värmematta under men det kan fungera lika bra i varma soliga fönster. Men glöm inte att avhärda dem först och det magiska datumet 10 juni om de ska odlas utomhus.
Läs mer: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?, Gurka och det magiska datumet 10 juni
Tre säkra kort
Gurkorna vi ska odla i växthuset i år är i huvudsak tre F1-hybrider som vi odlat under tidigare år och som vi verkligen gillar ,F1 Flamingo, F1 Cordoba och F1 Deltastar. Det som är bekvämt med F1 gurkor är att de inte bildar kärnor och att de inte behöver pollineras. Bakom varje blomma finns ett gurkembryo som utvecklar sig till smakliga gurkor utan några herrars hjälp.
På friland och pallkrage tycker vi att den sortäkta kulturarvs sorten Marketmore är suverän. Den klarar lite mer bistert klimat och ger ofta en hel drös med gurkor mellan augusti och en bit in i september. Perfekt tzatziki-gurka. Vi kommer i år även att odla F1 gurkan Diamant för inläggningar. Det viktiga är att inte odla F1-hybrider och sortäkta gurkor nära varandra då hanblommorna på de sortäkta gurkorna kan råka befrukta F1-gurkorna och då utvecklas de inte lika bra.
Läs mer om gurkor: Gurka och melon – utomhus och i växthus, Odla frilandsgurka – från sådd till skörd,
Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor., Gurka – så odlar vi den inomhus
Omplantering och utplantering
När gurkorna tittat upp och är ett par centimetrar höga planterar vi om den i enskilda krukor. Skulle tanken vara att de ska växa utomhus så väntar vi tills efter den 10 juni innan de planteras ut. Men dessa gurkor ska bo i växthuset och kommer planteras ut i olika byttor och krukor så snart vi får plats.
Obs:våra rekommendation om den 10 juni ”Gurka och det magiska datumet 10 juni” gäller alla sorters gurkor som ska odlas på friland, pallkragar eller krukor och behållare utomhus. I växthus kan man starta tidigare.
Här kan ni botanisera mer: Gurkor
Utan solrosor ingen sommar
Även om vi i princip älskar alla ettåriga blommor har solrosorna blivit till en av sommarens viktigaste blomma, speciellt i våra stadsodlingar där vi har så otroligt soliga lägen. Likt störbönorna skapar denna blomma majestätiska partier i våra odlingar där de sträcker på sig och spanar ut över allt annat som växer. Oftast väljer vi solrosor som är kring 180 – 200 cm men ibland blir det även högre och lägre sorter. Vi odlar dem lite här och där men tillsammans med majs, sockerrör och störbönor hamnar de i ett väldigt gott estetiskt sällskap.
Purpursolrosen F1 Claret är en favorit hos oss och även om den inte har så mycket pollen så brukar humlorna sova i dess blommor under nätterna. Sorten Ms Mars som bara blir 80 cm hög har vi också odlat i flera år, den är så läckert rosaröd gul och passar perfekt i våra pallkragar där vi samodlar det mesta.
Läs mer: Odla för dina ögon och gör pollinatörerna glada, Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Impecta Fröhandels hela sortement av solrosor kan du se här: Solrosor
Sådd, omplantering och utplantering
Vi sår mellan 3 – 5 solrosfrön i vardera kruka eller som små grupper i större odlingsbyttor, de där genomskinliga som päron och vindruvor brukar ligga i. Solrosor växer snabbt så en omplantering brukar behöbvas innan man planterar ut dem på friland.
För dig som älskar att direktså växter: Direktså – den minst arbetsamma vägen till skörd
Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel, frökällan till de flesta växter vi odlar.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Växter vi sår i maj – bönor, gurkväxter och solrosor”
Jag har kallsått gurkan sherpa åh squach Black Beauty med så gott resultat 👍👍
Kul 🙂
Lämna ett svar