Direktså – den minst arbetsamma vägen till skörd

En hel del växter kan och bör man direktså, gäller även för oss som har en förkärlek för att förkultivera. Går det väl vid direktsådd är det helt klart den kortaste och minst arbetsamma vägen från frö till skörd. Det här inlägget görs tillsammans med Impecta Fröhandel. Fram till den 2 juni köper du tre fröpåsar men betalar bara för två gällande utvalda grönsaksfrön för direktsådd.

Beroende på vad, var och när man odlar kan man tänka olika kring vad som behöver starta i krukor inomhus eller i växthus och vilka växter som kan och bör direktsås. Ju länge söderut en gröda kommer ifrån, ekvatorn och trakterna kring denna, desto mer värme, pyssel och tid brukar de behöva. Även om man faktiskt kan utmana en hel del växter med att direktså dem, ja många gånger vildsår växter sig själva. I och kring våra odlingar händer det ideligen, trädgårdskomposten är ett särdeles bra ställe för vildsådda växter. Vi har hittat både det ena och det andra där.

Direktsådd

Att så direkt handlar om att man sår frön direkt på den plats där de sedan ska växa och ge skörd. Först ser man till att den plats där man ska så fröna är skapligt ogräsfri samt gödslad, ca 1,5 – 3kg naturgödsel eller enligt resp rekommendationer på förpackningen om du använder köpgödsel.

Nästa steg är att bestämma sig för om man ska så i rader eller lite här och där. Att så i rader gör det lite enklare att hålla reda på var man har sått fröna, speciellt om man inte riktigt kan se skillnad på den gröda man odlar och alla olika ogräs som kan uppkomma. Att så i rader är väldigt vanligt när man odlar rotfrukter, dill, sallat och persilja mm. Men att så lite här och där tycker jag personligen gör odlingen lite mer vild, spännande och levande.

Då kan man samodla några grödor här och där och skapa vackra grönsaksodlingar som inte är lika stela som när man odlar i raka rader. Men att kombinera båda sätten brukar bli allra bäst. Både dill, gräslök, persilja sås gärna i tuvor/grupper då de ger mest skörd på det sättet samt stödjer varandra i sitt växande. Mellan 10 – 40 frön petar jag ner av dessa grönsaker lite här och där på områden av en snusdosas storlek.

Just i år verkar den riktigt stora utmaningen vara att hitta en lucka i allt regnande när man ska direktså, så att man inte blir helt dyngsur. För fröna som hamnar i jorden är det mer eller mindre en idealisk vår. Sällan har jag kunnat delegera vattningen till vädrets makter, men i år fungerar det.

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön, gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.

Det finns en hel del växter att direktså!

De vanligaste växterna att direktså

I början av mitt odlande direkstsådde jag i princip allt, det är den gängse metoden. Ja vissa växter gick ju bort direkt, växter som paprika, chili och tomat som tar lång tid på sig från sådd till skörd. Men de allra flesta växter sådde jag direkt och gör så fortfarande. Direktsådder sker i våra odlingar ända från kallaste januari till blöta november och under alla månader där emellan.

Spenat, morötter, svartrötter, haverot, dill, palsternacka och persilja kan man så mitt i vintern så att de ligger i dvala till dess att våren väcker fröna med sina regnskurar och milda väder. Man kan i princip direktså varje månad på året bara man vet vad man ska direktså och varför, just nu denna tid på året fungerar det att så det mesta av dessa direkt. Vi odlar i två trädgårdar, i både odlingszon 2 och 3. Vi direktsår frön av morot, palsternacka, olika betor, sallat, dill, persilja, majrova, ärtor, bönor, solrosor, ringblommor, kålrot, rädisa, majrova, gräslök, mangold, rättika mm.

Man kan göra på två sätt samtidigt

Ofta direktsår och förkultiverar jag samma slags grönsaker, gärna att försådden startar i kallväxthuset. Då får jag olika utvecklingstider på grönsakerna och skulle något tråkigt hända, tex en mördarsnigel attack eller kraftigt skyfall på en odlingsplats har jag en backup med reservplantor på ett annat ställe. Rotfrukter som växer nedåt bör dock bara direktsås, tex morötter, palsternacka, svartrot och haverrot, då omplanteringar av dessa mer eller mindre alltid skadar dess rottrådar vilket resulterar i missbildade rötter.

Läs gärna: Rotfrukter som växer nedåt och uppåt,Vinterså spenat, sommarså dill, höstså på vintern

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.

Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *