Din varukorg är för närvarande tom!
Direktså – den minst arbetsamma vägen till skörd

En hel del växter kan och bör man direktså, gäller även för oss som har en förkärlek för att förkultivera. Går det väl vid direktsådd är det helt klart den kortaste och minst arbetsamma vägen från frö till skörd. Det här inlägget görs tillsammans med Impecta Fröhandel. Fram till den 2 juni köper du tre fröpåsar men betalar bara för två gällande utvalda grönsaksfrön för direktsådd.
Beroende på vad, var och när man odlar kan man tänka olika kring vad som behöver starta i krukor inomhus eller i växthus och vilka växter som kan och bör direktsås. Ju länge söderut en gröda kommer ifrån, ekvatorn och trakterna kring denna, desto mer värme, pyssel och tid brukar de behöva. Även om man faktiskt kan utmana en hel del växter med att direktså dem, ja många gånger vildsår växter sig själva. I och kring våra odlingar händer det ideligen, trädgårdskomposten är ett särdeles bra ställe för vildsådda växter. Vi har hittat både det ena och det andra där.
Direktsådd
Att så direkt handlar om att man sår frön direkt på den plats där de sedan ska växa och ge skörd. Först ser man till att den plats där man ska så fröna är skapligt ogräsfri samt gödslad, ca 1,5 – 3kg naturgödsel eller enligt resp rekommendationer på förpackningen om du använder köpgödsel.
Nästa steg är att bestämma sig för om man ska så i rader eller lite här och där. Att så i rader gör det lite enklare att hålla reda på var man har sått fröna, speciellt om man inte riktigt kan se skillnad på den gröda man odlar och alla olika ogräs som kan uppkomma. Att så i rader är väldigt vanligt när man odlar rotfrukter, dill, sallat och persilja mm. Men att så lite här och där tycker jag personligen gör odlingen lite mer vild, spännande och levande.
Då kan man samodla några grödor här och där och skapa vackra grönsaksodlingar som inte är lika stela som när man odlar i raka rader. Men att kombinera båda sätten brukar bli allra bäst. Både dill, gräslök, persilja sås gärna i tuvor/grupper då de ger mest skörd på det sättet samt stödjer varandra i sitt växande. Mellan 10 – 40 frön petar jag ner av dessa grönsaker lite här och där på områden av en snusdosas storlek.
Just i år verkar den riktigt stora utmaningen vara att hitta en lucka i allt regnande när man ska direktså, så att man inte blir helt dyngsur. För fröna som hamnar i jorden är det mer eller mindre en idealisk vår. Sällan har jag kunnat delegera vattningen till vädrets makter, men i år fungerar det.
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön, gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.

De vanligaste växterna att direktså
I början av mitt odlande direkstsådde jag i princip allt, det är den gängse metoden. Ja vissa växter gick ju bort direkt, växter som paprika, chili och tomat som tar lång tid på sig från sådd till skörd. Men de allra flesta växter sådde jag direkt och gör så fortfarande. Direktsådder sker i våra odlingar ända från kallaste januari till blöta november och under alla månader där emellan.
Spenat, morötter, svartrötter, haverot, dill, palsternacka och persilja kan man så mitt i vintern så att de ligger i dvala till dess att våren väcker fröna med sina regnskurar och milda väder. Man kan i princip direktså varje månad på året bara man vet vad man ska direktså och varför, just nu denna tid på året fungerar det att så det mesta av dessa direkt. Vi odlar i två trädgårdar, i både odlingszon 2 och 3. Vi direktsår frön av morot, palsternacka, olika betor, sallat, dill, persilja, majrova, ärtor, bönor, solrosor, ringblommor, kålrot, rädisa, majrova, gräslök, mangold, rättika mm.
Man kan göra på två sätt samtidigt
Ofta direktsår och förkultiverar jag samma slags grönsaker, gärna att försådden startar i kallväxthuset. Då får jag olika utvecklingstider på grönsakerna och skulle något tråkigt hända, tex en mördarsnigel attack eller kraftigt skyfall på en odlingsplats har jag en backup med reservplantor på ett annat ställe. Rotfrukter som växer nedåt bör dock bara direktsås, tex morötter, palsternacka, svartrot och haverrot, då omplanteringar av dessa mer eller mindre alltid skadar dess rottrådar vilket resulterar i missbildade rötter.
Läs gärna: Rotfrukter som växer nedåt och uppåt,Vinterså spenat, sommarså dill, höstså på vintern
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.
Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Läs gärna : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Fram till den 2 juni, när du köper tre påsar frön gällande särskilt utvalda frön för direktsådd, får du den tredje påsen gratis.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar