Vi gör hummus på egenodlade bönor

Hummus på egna störbönor är som en dröm som gått i uppfyllelse, jag älskar att sluta cirklar och bli självförsörjande i flera led. Det här är en krämig och vacker humus som passar till det mesta.

Vi har odlat störbönan bönan blauhilde i över 14 år och den har aldrig svikit oss. Genom torra, våta, kalla och superheta somrar har den levererat sina blålila baljor. Oftast njuter vi dem lätt kokta med en vinägrett bestående av en neutral olja, vår egna äppelcidervinäger och något av våra örtsalt. Vi gillar att skörda baljorna relativt outvecklade. När vi njuter dem på det sättet så att de är så pass mjälla att man nästan kan bita av dem med sina läppar. I det här receptet använder vi dess utvecklade bönor och inte baljorna.

Bönor till humus

Hummus brukar man vanligtvis göra på kikärtor. Men kikärtor ger verkligen inte så stor skörd när vi odlar dem i våra odlingar. I år fick vi ihop 20 ärtor. Bättre är då att välja en baljväxt som fungerar i vårt klimat. För oss är blauhilde överlägsen. Förutom att ge bra med avkastning under olika väderförhållanden är denna böna otroligt vacker. Både baljorna och dess höga växtsätt på våra gamla gråa krakstörar är en prydnad i sig.

Mera bönor

De senaste 4 åren har vi varit självförsörjande på eget utsäde. Men i år har vi fått ihop mer bönor än vad vi kunnat drömma om, 620 gram på endast fem störar. Ofta klarar vi oss på 100 g till utsäde, så det blev en hel del bönor som hamnade i skafferiet för matlagning. Först ut skapade vi denna underbara hummus men vi ska framöver testa flera recept med dem, bla bönor i tomatsås.

Ingredienser hummus

  • 1, 5 dl torra bönor
  • 2 – 4 msk flytande tahini helst av märket Alwadi för bäst smak, den är överlägsen. Tahini är sesampasta som ger en viktig smak till humusen.
  • Några nypor havssalt
  • 0,5 – 1 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • Saften från en halv citron.

Gör så här: Lägg bönorna i blöt i ca 8 – 12 h. Byt vatten och koka dem i ca 20 – 30 min och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom tahini och vatten och stavmixa till en slät pasta. Häll i vatten till lagom konsistens och därefter tahini och späd ev med lite till vatten. Tahini är en krämig pasta gjord av sesamfrön. Förutom dess goda smak fungerar tahini även som konsistensgivare och kan, om man råkar överdosera vatten, göra hummusen fastare.

Vilken skatt att få ihop 620 gram bönor på fem störar.

För att få bönor till hummus behöver man lämna kvar baljorna tills bönorna i baljorna är utvecklade. Vi skördar de fullmatade baljorna under oktober eller november, innan frosten kommer. Efter skörden torkar vi dem noga och det är jätteviktigt, de kan mögla ganska lätt. Baljorna placeras på stora brickor tills de är knastertorra innan vi tröskar dem. Både bönor till nästa års utsäde och till matlagning förvaras torrt i rumstemperatur. Vill du vara helt säker på att ha utsäde intakt och inte angripet av bönvivel rekommenderas frysförvaring.

Läs mer om bönvivel här: Hur utrotar man bönviveln

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *