Gurka och det magiska datumet 10 juni

Illustration ur Alla fingrar gröna, Lux publica
Det är få växter som fått smaka på min otålighet så ofta som gurka. Genom min odlariver har jag dödat otroligt många.

Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________________

Gurka

Cucumis sativus

Sallads- och inläggningsgurka

Gurka vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning.
Slutplanteras från maj i behållare med botten i fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i pallkrage eller på friland.

Att plantera ut gurka för tidigt kan få förödande konsekvenser, därför har den 10 juni blivit ett viktigt datum för oss. Efter att ha haft ihjäl mängder med gurkplantor på grund av kyla i luft och jord har vi blivit noggranna och tar inga chanser – vi vill kunna njuta av färsk gurka och inläggningar från egenodlad gurka året om. Genom att hantera rötter varsamt, ha mycket kompost i jorden och ta hjälp av fiberduk eller pallkrageväxthus, lyckas vi numera mycket bra, bara vi väntar till efter den 10 juni.

Odlar du partenokarpa sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse
för mer information om vad du odlar.

_______________________
Klicka på gurkbilden så kommer du till vårt favoritrecept på inlagd gurka.

 

https://farbrorgronrecept.blogspot.se/2015/08/inlagd-vasterasgurka.html
Klickar du på bilden nedan kommer du till förlagets bokshop. / Johannes & Thereshttps://shop.luxpublica.com/product/allafingrargronaMissa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Gurka och det magiska datumet 10 juni”

 1. Profilbild för Marie Terol
  Marie Terol

  Vill gärna följa och lära mig mera.
  Tack för bra inlägg.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *