Din varukorg är för närvarande tom!
Gurka och det magiska datumet 10 juni

Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Gurka
Cucumis sativus
Sallads- och inläggningsgurka
Gurka vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning.
Slutplanteras från maj i behållare med botten i fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i pallkrage eller på friland.
Att plantera ut gurka för tidigt kan få förödande konsekvenser, därför har den 10 juni blivit ett viktigt datum för oss. Efter att ha haft ihjäl mängder med gurkplantor på grund av kyla i luft och jord har vi blivit noggranna och tar inga chanser – vi vill kunna njuta av färsk gurka och inläggningar från egenodlad gurka året om. Genom att hantera rötter varsamt, ha mycket kompost i jorden och ta hjälp av fiberduk eller pallkrageväxthus, lyckas vi numera mycket bra, bara vi väntar till efter den 10 juni.
Odlar du partenokarpa sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse
för mer information om vad du odlar.

Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Gurka och det magiska datumet 10 juni”
Vill gärna följa och lära mig mera.
Tack för bra inlägg.Tack 🙂
Lämna ett svar