Gurka och melon – utomhus och i växthus

Vi älskar att odla gurka och melon, men även flera andra slags gurkväxter. Under årens lopp har vi klurat ut vilka sorter som passar på våra olika växtplatser, våra behov och vid vilka tider de bör odlas. Vi har skaffat oss en mängd favoriter. Det här inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel.

En sommar utan gurka är ingen sommar och en höst med egna vattenmeloner vill man helst inte vara utan. Så är det dessvärre för oss med alldeles för många grönsaker, vi vill odla dem alla. Vi klarar inte riktigt av att begränsa oss genom att skala ner odlandet, tvärtom ökar vi för varje år och märkligt nog fungerar det. Känner du igen dig? Med dagens höga gurkpriser är det än mer värt att odla sina egna gurkor.

Vattenmelonen Sugar baby på Takfarmen. Åtta plantor i två 60 liters lådor ( earthboxes) brukar kunna ge ca 14 frukter.

Övning ger färdighet

Precis som tomat är gurkor, zucchini och meloner växter jag odlat under väldigt många år och som jag experimenterat med en hel del. Vår odlingskunskap vilar på en hel del misslyckanden och smärre missöden. Allt jag berättar om och delar med mig av baseras på eget odlande.

När det gäller antal plantor jag haft ihjäl för att jag varit för ivrig är det gurkväxterna som hamnar på förstaplatsen. Det tog genant nog en hel del år för mig att fatta att det mer eller mindre inte fungerar att plantera ut gurkväxter på friland eller pallkragar före den 10 juni i odlingszon 2 och 3, ja om man inte vill spela rysk roulette med deras liv förstås.

Jag har också drabbats av två hagelstormar dagen efter jag planterat ut gurkväxter. Hagelstormarna var omöjliga att förutspå men gav ändå en supertydlig hint om att man sällan kan kontrollera allt i sin omgivning. Konsekvenserna av hagelstormarna, gåvan de givit mig, är att jag sår lite för många frön så att jag har några plantor i reserv om något oföutsett skulle hända.

Gurkor och meloner älskar värme

Både gurkor och meloner tillhör växterna av det lite mer känsliga slaget. De vill både växa och starta varmt och tänker man odla dem utomhus är det en fördel om man lyckas pricka in en lång och varm sommar, vilket man av naturliga skäl först vet efteråt. Till gurka och melon ska du alltid välja den soligaste och varmaste platsen, både inomhus, utomhus och i växthus.

På en takodling som vi hade i centrala Västerås, den högra bilden ovanför, kunde vi skörda hysterisk många gurkor och meloner. Den odlingen badade i sol och låg även i lä. Att de tunga stenplattorna, som var takterassens golv, ackumulerade värme gjorde inte saken sämre. Vi kunde ofta skörda gurkor och meloner mellan juli – oktober både av de vi odlade i växthuset och utanför.

Läs mer: Takfarmen 8 års himmelskt odlande

Men värmematta under miniväxthuset tittar plantorna upp på mindre än 3 dagar

Så gurka och melon

Grukväxter brukar växa i en rasande fart. Det är därför smart att så dem i mitten eller slutet av maj. Man kan ju ändå inte plantera ut dem före juni (den 10 juni).

Själva sådden sker mer eller mindre alltid på samma sätt oavsett hur och när vi odlar dem. Ca 2 – 4 frön i en 7 cm kruka fylld med planteringsjord i ett miniväxthus på en köksbänk under växtbelysning med 12 timmars ljus. Skämmer man dessutom bort fröna med en värmematta under miniväxthuset är det inte omöjligt att de tittar upp på 2 – 4 dagar. Gurkväxters frön har en tendens att ruttna om man sår dem kallt och blött, så värmemattan är lite av en livförsäkring. När väl plantorna är uppe är det dags att ta bort locket från miniväxthuset och stänga av värmemattan.

Vill du undvika sorgmyggor? Så undviker vi sorgmyggor

Sortäkta eller F1-hybrider?

Att odla sortäkta( gurkor med han- och honblommor) och parternokarpa/ F1 hybrider ( gurkor med bara honblommor) tillsammans är inte en bra ide, då kan man få missbildade frukter på de parternokarpa som inte är gjorda för att befruktas och bilda kärnor. Vi brukar välja att odla parternokarpa (F1 hybrider ) inomhus samt i växthus och sortäkta i pallkragar och på friland. De sortäkta blir ofta väldigt yviga på tillrättalagda ställen och håller sig mer kompakta utomhus där väder och vind uppfostrar dem.

Omplantering och slutplantering

Ganska snabbt efter att plantorna tittar upp kan det bli ganska trångt i krukorna. Då är det dags för omplantering. Varje planta planteras i planteringsjord i enskilda krukor, ca 10 cm stora. Efter en vecka (om det är slutet av maj juni) kan man börja avhärda plantorna, vänja dem vid det starka solljuset och den lägre temperaturen utomhus.

Antigen avhärdar man dem ett par timmar då och då på ett halvskuggigt ställe utomhus eller genom att tex göra en liten fiberdukskoja på ett halvsoligt ställe i trädgården eller i sitt växthus. I en fiberdukskoja kan plantorna vara dygnet runt och behöver alltså inte flyttas in och ut. Mycket praktiskt tycker jag! Räkna med att de behöver ca en vecka innan de är vana vid sin nya miljö och kan leva ett friare liv. Kalla vårar och försomrar är det bättre att ha dem kvar i tex växthuset och plantera ut dem när det blivit varmare.

Läs mer: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?, Avhärda med fiberduk

Jord och gödsel – slutplantering

Själva jorden man använder till gurka och melon oavsett om man odlar på friland, i pallkragar eller i stora krukor kan med fördel innehålla rejält med organiskt material typ kompost. Jorden behöver också vara näringsrik. Var försiktig med vilket gödsel du använder då det visat sig att gurkväxter är extremt känsliga för rester av bekämpningsmedel som är baserade på pyralider. Det gäller såväl köpegödsel, ekojordar och strömaterial samt gödsel från grannen eller ridskolan. Ta reda på vad du använder, se till att det är giftfritt!

Kan du få garantier att den gödslel och den jord du ska använda är 100 % pyralidfri är det bara att tuta och köra, annars är det konstgödsel och oekologiska produkter som står till buds om du inte själv kan ordna med egen jord och gödsel. Gräsklipp och färskt ogräs (som inte gått upp i frö) är fullgoda gödsel som du kan täckodla med i ca 10 cm tjocka lager ovanpå jorden ett par gånger under säsongen. Återanvänd jord tex från komposten går minst lika bra att använda som nyköpt, så länge du tillför näring vid planteringen.

Kom ihåg: Köpt planteringsjord har näring i sig så att det räcker för några veckor så man behöver fylla på med energi (gödsel).

Läs mer: Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Odla gurka och melon på friland

Vid utplanteringen på friland och i pallkragar är det en god idé att täcka plantorna med fiberduk den första tiden, göra som ett stadigt tält. Fiberduk är ett fantastiskt hjälpmedel som skapar ett bra mikroklimat. Kalla perioder kan fiberduken vara skillnaden mellan liv och död. De vanligaste gurkorna för friland är druvgurkorna som också kallas för Västeråsgurka och som man oftast lägger in ( går också att ätas färska) . Men det finns även ”vanliga” gurkor så som slanggurkan Marketmore som passar jättebra att odla på friland.

Gurkor på friland kan man både låta växa på spalje, störar och binda upp mot olika saker. Men man kan också låta dem sprida ut sig på marken. Så länge ingen behöver gå där de växer brukar det fungera riktigt bra att odla dem så att de väller över en pallkrage eller kruka.

Tips: Vi har lyckats riktigt bra när vi odlat parternokarpa minislanggurkor utomhus i pallkragar på soliga och skyddade lägen, tex F1 Deltastar och F1 Superina.

Odla gurka och melon i växthus och på skyddade lägen

Gurkor och meloner stormtrivs i varma och soliga växthus och dessa växter belönar oss verkligen när vi väljer denna plats åt dem. Antingen odlar man meloner och gurkor direkt i marken i växthuset eller i stora odlingsbehållare, pallkragar eller krukor. De växthus vi odlar i har stenplattor som golv, vilket gör att vi saknar odlingsbäddar rakt ner i marken. Krukor, pallkragar och odlingsbehållare har blivit vår grej.

Vi gillar stora krukor och odlingsbehållare, gärna med vattenmagasin och har testat lite olika fabrikat på marknaden. Det man behöver tänka på när man odlar i behållare med vattenmagasin är att de har bra flottörer eller avrinningshål, så att man inte dränker sina plantor av misstag.

Binda upp

Att odla i växthus har en annan fördel, det finns en hel del stag, bjälkar och profiler där man kan fästa snören som stöd för växterna. Vi brukar leda ner en tåt till varje planta, knyter fast snörena högt upp i konstruktionen. Vartefter plantorna växer hjälper vi till att välja vilken riktning vi vill att växterna ska ta. Se till att du gödslar rikligt och tillför gärna organiskt material i form av kompost eller giftfritt naturgödsel.

Vilka gurkor och meloner ska man välja

Gurkorna vi väljer till växthuset är mer eller mindre alltid parternokarpa gurkor / F1 hybrider. Precis som inne i fönsterna blir det alldeles för yvigt om vi ska ha plantor med massa hanblommor. Parternokarpa gurkor ger bara honor och flesta renodlade växthusgurkor är ofta av den typen, melonerna däremot är oftast sortäkta. Meloner är ena riktiga värmeälskare som stortrivs i växthus. Vi brukar oftast odla både parternokarpa gurkor och sortäkta meloner i samma växthus utan några problem.

Skörd

Gurkor är i regel lite snabbare än meloner både rent generellt som växt men också från det att frukter utvecklas tills dess att de skördas som mogna. Meloner kan ta en jädrans lång tid på sig innan de först växer sig stora och för att sedan utveckla sötma. Gurkor utvecklar inte lika mycket sötma, därav tidskillnaden. Vattenmeloner tycker vi är allra långsammast fast också roligast att odla, då barnen älskar dem. Att skörda egna söta vattenmeloner, vilket ibland sker i slutet av september hos oss, är ren och skär lyx och något att vara riktigt stolt över.

Vill man ha tidig skörd av meloner bör man odla dem i växthus som badar i sol och för allra tidigast skörd välja Cantaloupe meloner eller honungsmeloner.

Annorlunda gurkväxter

Det finns en mängd intressanta gurkväxter att odla så som den asiatiska bittergurkan, djungelgurkan, mangomelon, sikkimgurka och luffa. Oftast brukar man lyckats bäst med dessa lite mer exotiska gurkväxter om man odlar dem i ett växthus .

Tips: För att sprida ut skörden, speciellt för gurkor, meloner är lite trögare, är att satsa på olika sorter. Att odla dem på olika ställen kan också hjälpa till att sprida ut skörden. Då har man en större chans att de levererar under en längre tidsrymd och inte levererar all sin skörd under tre veckor i augusti. Den senaste vattenmelonen vi skördat uppe på Takfarmen var under oktober när första snön kom och den tidigaste gurkan var i ett fönster i april. Den med flinka fingrar och ett sinne för planering kan alltså skörda gurkväxter under 6 månader om året.

Det här inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel

Har du inte kommit igång med att så paprika? Än är det inte försent: Chili och paprika – dags att komma igång

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Gurka och melon – utomhus och i växthus”

 1. Profilbild för Yvonne Ryberg Wohlert
  Yvonne Ryberg Wohlert

  Hej. Om man odlar melon och gurka i samma växthus kan det bli en korsbefruktning så att det inte blir några frukter?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi har aldrig varit med om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *